Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - ING, ABN Amro bank en Aegon sluiten ogen voor schendingen van mensenrechten bij bedrijven

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - ING, ABN Amro bank en Aegon sluiten ogen voor schendingen van mensenrechten bij bedrijven

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriėntatie:  Voorpagina arrow Hoofdpunten arrow ING, ABN Amro bank en Aegon sluiten ogen voor schendingen van mensenrechten bij bedrijven
 
ING, ABN Amro bank en Aegon sluiten ogen voor schendingen van mensenrechten bij bedrijven
dinsdag, 15 februari 2011

Alle Business Principles, Milieuverklaringen en Equator Principles ten spijt het wil maar niet lukken om een beetje fatsoenlijk te bankieren. ABN AMRO, Aegon en ING spreken hun klanten en relaties niet of nauwelijks aan op hun betrokkenheid bij schendingen van mensenrechten in onder meer Nigeria, Papoea-Nieuw-Guinea en India, door milieuvervuiling en onteigeningen.

Dit blijkt uit het vierde praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV Mondiaal, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Het onderzoek is gericht op beleggingsrelaties van banken met de genoemde bedrijven in de olie- en mijnbouwsector.

 'Het is teleurstellend dat de meeste banken Shell, Vedanta en Barrick Gold niet tot meer respect voor mensenrechten weten aan te zetten,' zegt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland namens de Eerlijke Bankwijzer. 'Deze bedrijven zijn structureel en langdurig betrokken bij mensenrechtenschendingen. Banken moeten een veel krachtiger signaal uitzenden om de bedrijven te bewegen tot een betere praktijkvoering. Dat doen ze nu onvoldoende,' aldus bepleit Nazarski.

ABN AMRO, Aegon en ING spreken de bedrijven niet of nauwelijks aan op hun betrokkenheid bij schendingen van mensenrechten.

Ook voor andere banken is ruimte voor verbetering. Zij gaan wel intensief met de bedrijven over mensenrechten in gesprek, maar doen dat volgens de Eerlijke Bankwijzer te 'vrijblijvend'. Triodos, ASN Bank en de Friesland Bank, kiezen er op basis van mensenrechten- en duurzaamheidscriteria bewust voor om geen geld in deze bedrijven te steken.

Lees de samenvatting van het onderzoeksrapport van de Eerlijke Bankwijzer

 

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 20 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Hoe zit het ook alweer met aftrekbaarheid kosten werkkamer, een voorbeeld uit de praktijk
Eiser is zelfstandige zonder personeel en woont in een huurhuis waarin hij een werkkamer heeft. In geschil is of eiser de kosten van de werkkamer in aftrek kan brengen. Tussen partijen spitst het geschil zich toe op de vraag of het huurrecht tot het bedrijfsvermogen behoort.
LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden