Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Robin de Levita verliest kort geding Olcay Gulsen, Supertrash, geen verplichte medewerking soapserie

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Robin de Levita verliest kort geding Olcay Gulsen, Supertrash, geen verplichte medewerking soapserie

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Media arrow Robin de Levita verliest kort geding Olcay Gulsen, Supertrash, geen verplichte medewerking soapserie
 
Robin de Levita verliest kort geding Olcay Gulsen, Supertrash, geen verplichte medewerking soapserie
woensdag, 16 februari 2011

Kernoverweging: '[eiseres] moet zich ervan bewust zijn geweest dat niet alleen ten aanzien van de pilot maar ook ten aanzien van de beoogde afzet op de markt de instemming en goedkeuring van [gedaagde sub 2] was vereist. [gedaagde sub 2] is geen artiest of acteur, zodat een vergelijking met [A] of [B], zoals [eiseres] die heeft gemaakt, in dit geval niet opgaat.'

Olcay Gulsen, eigenaresse van modebedrijf Supertrash en in de media tevens bekend door haar relatie met profvoetballer Edgar Davids, heeft de rechtszaak tegen tv-producent Robin de Levita voorlopig gewonnen.

De voorzieningenrechter van de Amsterdamse rechtbank heeft bij vonnis van 15 februari 2011 de vordering tot voortzetting van de samenwerking, in het kort geding dat een tv-productiebedrijf had aangespannen tegen de directrice van modebedrijf Supertrash namelijk afgewezen.

Het bedrijf had geëist dat Gulsen - overigens bijgestaan door advocaat Ron Eisenmann - zou worden veroordeeld tot het meewerken aan een real life programma over haar en haar bedrijf, omdat partijen daarover al definitieve afspraken zouden hebben gemaakt, net als over de distributie van het kledingmerk in China. Er lagen geen getekende contracten, maar het productiebedrijf beriep zich op mondelinge afspraken, e-mails en sms’jes.

Gulsen had al wel meegewerkt aan een pilot voor het programma. Zij voerde aan dat de afspraak zich had beperkt tot het maken van de pilot en vroeg op haar beurt vergoeding van de helft van de kosten die zij daarvoor had moeten maken. 

Daarnaast eiste Olcay Gulsen betaling van het symbolische bedrag van € 1,- als voorschot op een immateriële schadevergoeding, omdat haar reputatie door de vertoning van de pilot, die volgens haar van ondermaatse kwaliteit was, zou zijn aangetast.

De voorzieningenrechter wees beide vorderingen af. Volgens haar heeft het verweer van gedaagde in een eventuele bodemprocedure een reële kans van slagen. Het productiebedrijf moet volgens de rechter hebben beseft dat voor de medewerking aan een real life programma de instemming van de hoofdfiguur vereist is. Zonder dat kan De Levita geen medewerking afdwingen.

De rechter: 'Het gaat hier immers om een real life programma, waarbij [gedaagde sub 2, Olcay dus, red. NJD] dagelijks met camera’s zou worden gevolgd, ook in haar privéleven. Uit de brief van [persoon 1] d.d. 31 januari 2010 blijkt dat het doel in de eerste plaats was om het programma in Amerika te verkopen. Het is dan ook begrijpelijk dat [gedaagde sub 2] na de teleurstellende reacties die zij daar via [persoon 4] kreeg heeft besloten om af te zien van een real life programma. [gedaagde sub 2] is op dit moment een internationaal succesvolle zakenvrouw en het is in haar omstandigheden niet onredelijk dat zij aan een verdere samenwerking geen uitvoering wil geven indien zij reeds op voorhand niet achter het concept van het real life programma kan staan.'

Bij haar vordering tot het vergoeden van de kosten van de pilot en van de immateriële schadevergoeding heeft gedaagde geen spoedeisend belang gesteld en dat zij reputatieschade heeft geleden is evenmin aannemelijk, aldus de rechter.

Reacties partijen

'Court has decided I am a free woman, thanks for the justice!' twitter de jonge zakenvrouw opgelucht. En de showbizz kent alleen maar winnaars, blijkt:

"Het ging mij om de erkenning van ons contract. Ik wilde bewijzen dat ze met andere partijen in zee aan het gaan was. Dat is nu niet mogelijk en daarom is de uitspraak voor mij 100 procent geslaagd." Aldus Robin de Levita tegen dagblad De Telegraaf, hij overweegt een bodemprocedure.

De rechter over dit laatste punt: 'Of Supertrash c.s. gehouden is tot het vergoeden van mogelijk door [eiseres] geleden schade zal in een bodemprocedure aan de orde kunnen komen. Dat geldt ook voor de vraag of [eiseres] mogelijk onrechtmatig of in strijd met de afspraken heeft gehandeld door de pilot aan derden te tonen en met het oog op de Nederlandse markt, terwijl specifiek zou zijn afgesproken dat alleen in een internationaal kader actie zou worden ondernomen, zoals Supertrash c.s. heeft gesteld.'

De uitspraak geeft een beeld van de wijze waarop onderhandelingen in het tv-wereldje verlopen. 

LJN: BP4571, Rechtbank Amsterdam, 478008 / KG ZA 10-2305 MvW/MB

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 20 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanmiddag debat over mensenrechten en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanmiddag te zien en horen: hoe staat het met de naleving van mensenrechten door het Nederlands bedrijfsleven? En hoe bevordert de overheid het respecteren ervan? Daarover vergadert de Tweede Kamer vandaag van 14.00 tot 16.30 uur.
LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden