Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Juridisch gelijk halen wordt te duur, advocaat Diana de Wolff op Radio1

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Juridisch gelijk halen wordt te duur, advocaat Diana de Wolff op Radio1

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriėntatie:  Voorpagina arrow Media arrow Juridisch gelijk halen wordt te duur, advocaat Diana de Wolff op Radio1
 
Juridisch gelijk halen wordt te duur, advocaat Diana de Wolff op Radio1
maandag, 7 maart 2011

Advocatenorde: bezuinigen prima maar niet via griffierechten 

Beoogd wordt 240 miljoen euro te bezuinigen door rechtspraak kostendekkend te maken maar het gevolg is dat de griffiekosten voor civiele zaken mogelijk twintig keer hoger kunnen worden. Deze week spreekt de Tweede Kamer met staatssecretaris Fred Teeven over dit bezuinigingsplan.

Advocaat Diana de Wolff is gespecialiseerd in arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht. Zij stelt dat rechtspraak geen koopwaar is, een rechtbeschermende functie heeft en willekeur voorkomt. De Wolff kreeg het woord in de TROS Nieuwsshow. Zij schat de nieuwe gemiddelde griffiekosten op 750 tot 1000.

Het kabinet wil mensen die naar de rechter stappen zelf laten opdraaien voor de kosten van de rechtsgang, wat volgt uit het regeerakkoord waarin staat dat vanaf 2013 de kosten van de rechtspraak omlaag moeten.

De Wolff gaf op de radio aan zelf overigens bijna alle zaken te schikken, haar cliėnten komen meestal dus niet bij de rechter.

De 'vakbond' van advocaten - de Orde - ziet het zo:

'De Orde staat niet principieel afwijzend tegen een verhoging van de griffierechten in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld in een procedure met een zeer aanzienlijk financieel belang tussen twee grote ondernemingen). Een dergelijke verhoging mag er echter nooit toe leiden dat de toegang tot de rechter en daarmee tot het recht en het voeren van verweer in een procedure zodanig ernstig worden bemoeilijkt dat vele rechtzoekenden noodgedwongen zullen afzien van een gang naar de rechter. Evenmin staat de Orde afwijzend tegenover alternatieve geschiloplossing. Dit is echter niet altijd mogelijk, mede door keuzes die de wetgever zelf heeft gemaakt.'

Zo blijkt uit de brief van algemeen deken Jan Loorbach en Louise van der Veen (portefeuillehouder toegang tot het recht) aan de minister van Veiligheid en Justitie. De bekostiging van de rechtspraak kan ook anders worden geregeld, beter, meent de Orde:

 'Daarnaast kan in de visie van de Orde op andere manieren worden bespaard, bijvoorbeeld door innovatie in gerechtelijke (voor)procedures en alternatieve geschiloplossing. De Orde is van mening dat besparingen hierin gevonden moeten worden en niet in het kostendekkend maken van het griffierecht.'

Terugluisteren kan hier:

http://www.radio1.nl/contents/26927-uw-juridisch-gelijk-halen-wordt-duur

De 'Mijnheer de Minister' brief aan Ivo Opstelten ('Excellentie' is kennelijk teveel eer, red. NJD) van de advocatenorde is hier te lezen:

http://www.advocatenorde.nl/public/Standpunt%20kostendekkend%20griffierecht%281%29.pdf

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 26 september 2018


O P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Rechtszitting over Zwarte Piet is op donderdag 16 oktober

RvS, Den Haag -  De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de figuur van Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober aanstaande om 10.00 uur in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Het is de bedoeling dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in november van dit jaar een uitspraak doet.

Uitspraak van de rechtbank
Op 3 juli van dit jaar heeft de rechtbank zich uitgesproken over de evenementenvergunning die de burgemeester van Amsterdam had verleend voor de intocht van Sinterklaas in 2013. Twintig mensen kwamen hiertegen in beroep, omdat het evenement de figuur van Zwarte Piet bevat die fundamentele vrijheden aantast en teniet doet.

LEES VERDER...
 
President Geert Corstens kondigt terugtreden Hoge Raad aan miv 1 november
Geert Corstens heeft in zijn (interne) nieuwjaarstoespraak zijn terugtreden als president van de Hoge Raad per 1 november 2014 aangekondigd, meldt het hoogste rechtscollege.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden