Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Juridisch gelijk halen wordt te duur, advocaat Diana de Wolff op Radio1

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Juridisch gelijk halen wordt te duur, advocaat Diana de Wolff op Radio1

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriėntatie:  Voorpagina arrow Media arrow Juridisch gelijk halen wordt te duur, advocaat Diana de Wolff op Radio1
 
Juridisch gelijk halen wordt te duur, advocaat Diana de Wolff op Radio1
maandag, 7 maart 2011

Advocatenorde: bezuinigen prima maar niet via griffierechten 

Beoogd wordt 240 miljoen euro te bezuinigen door rechtspraak kostendekkend te maken maar het gevolg is dat de griffiekosten voor civiele zaken mogelijk twintig keer hoger kunnen worden. Deze week spreekt de Tweede Kamer met staatssecretaris Fred Teeven over dit bezuinigingsplan.

Advocaat Diana de Wolff is gespecialiseerd in arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht. Zij stelt dat rechtspraak geen koopwaar is, een rechtbeschermende functie heeft en willekeur voorkomt. De Wolff kreeg het woord in de TROS Nieuwsshow. Zij schat de nieuwe gemiddelde griffiekosten op 750 tot 1000.

Het kabinet wil mensen die naar de rechter stappen zelf laten opdraaien voor de kosten van de rechtsgang, wat volgt uit het regeerakkoord waarin staat dat vanaf 2013 de kosten van de rechtspraak omlaag moeten.

De Wolff gaf op de radio aan zelf overigens bijna alle zaken te schikken, haar cliėnten komen meestal dus niet bij de rechter.

De 'vakbond' van advocaten - de Orde - ziet het zo:

'De Orde staat niet principieel afwijzend tegen een verhoging van de griffierechten in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld in een procedure met een zeer aanzienlijk financieel belang tussen twee grote ondernemingen). Een dergelijke verhoging mag er echter nooit toe leiden dat de toegang tot de rechter en daarmee tot het recht en het voeren van verweer in een procedure zodanig ernstig worden bemoeilijkt dat vele rechtzoekenden noodgedwongen zullen afzien van een gang naar de rechter. Evenmin staat de Orde afwijzend tegenover alternatieve geschiloplossing. Dit is echter niet altijd mogelijk, mede door keuzes die de wetgever zelf heeft gemaakt.'

Zo blijkt uit de brief van algemeen deken Jan Loorbach en Louise van der Veen (portefeuillehouder toegang tot het recht) aan de minister van Veiligheid en Justitie. De bekostiging van de rechtspraak kan ook anders worden geregeld, beter, meent de Orde:

 'Daarnaast kan in de visie van de Orde op andere manieren worden bespaard, bijvoorbeeld door innovatie in gerechtelijke (voor)procedures en alternatieve geschiloplossing. De Orde is van mening dat besparingen hierin gevonden moeten worden en niet in het kostendekkend maken van het griffierecht.'

Terugluisteren kan hier:

http://www.radio1.nl/contents/26927-uw-juridisch-gelijk-halen-wordt-duur

De 'Mijnheer de Minister' brief aan Ivo Opstelten ('Excellentie' is kennelijk teveel eer, red. NJD) van de advocatenorde is hier te lezen:

http://www.advocatenorde.nl/public/Standpunt%20kostendekkend%20griffierecht%281%29.pdf

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 17 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Hoe zit het ook alweer met aftrekbaarheid kosten werkkamer, een voorbeeld uit de praktijk
Eiser is zelfstandige zonder personeel en woont in een huurhuis waarin hij een werkkamer heeft. In geschil is of eiser de kosten van de werkkamer in aftrek kan brengen. Tussen partijen spitst het geschil zich toe op de vraag of het huurrecht tot het bedrijfsvermogen behoort.
LEES VERDER...
 
Peter van den Bossche herbenoemd als rechter bij Wereldhandelsorganisatie
Professor Peter van den Bossche is herbenoemd als rechter bij het Appellate Body van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hiertoe besloten de 159 Lidstaten van de WTO onlangs tijdens een bijeenkomst in Genčve. Universiteit Maastricht meldt verder dat de hoogleraar (sinds 2001, op gebied van Internationaal Economisch Recht) werd benoemd voor een tweede termijn van vier jaar.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden