Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rienk Goodijk: verbeter toezicht op maatschappelijke ondernemingen

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rienk Goodijk: verbeter toezicht op maatschappelijke ondernemingen

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Rienk Goodijk: verbeter toezicht op maatschappelijke ondernemingen
 
Rienk Goodijk: verbeter toezicht op maatschappelijke ondernemingen
maandag, 7 maart 2011

Inaugurele rede over misstanden in semipublieke organisaties

UvT - Het toezicht op maatschappelijke ondernemingen moet de komende jaren verbeteren, onder meer door een bredere taakopvatting van het toezicht en verbetering van de ‘board room dynamiek’.

Dat betoogt bijzonder hoogleraar Governance in de (semi)publieke sector Rienk Goodijk op vrijdag 11 maart in zijn inaugurele rede aan de Universiteit van Tilburg.

Maatschappelijke ondernemingen zoals woningbouwcorporaties en onderwijs- en zorginstellingen staan volgens prof. dr. ir. Rienk Goodijk onder een toenemende druk vanuit de samenleving om hun governance te verbeteren.

Daarnaast hebben ze te maken met ingrijpende veranderingen in de interne organisatie die om aanpassing vragen. “We constateren toenemende problemen en ook misstanden in de governance van maatschappelijke ondernemingen”, zegt hij. Zoals daar zijn:

    * bestuurlijke fouten, verkeerde inschattingen of immoreel gedrag;
    * toegenomen marktwerking, waar veel bestuurders niet goed op voorbereid en zelfs ongeschikt voor zijn;
    * ondoorzichtiger en moeilijker besturing door toegenomen complexiteit met zowel publieke als private activiteiten en diverse samenwerkingsbestanden;
    * onduidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden tussen en binnen de boards:
    * onvoldoende ‘checks and balances’;
    * verouderde opvattingen over toezicht;
    * gevaren van het creëren van een eigen gesloten werkelijkheid door bestuurders en toezichthouders (sociaal constructivisme)
    * problemen met ‘personal behavior’ dat sterk bepalend is voor het functioneren van de governance.

Goodijk stelt dat deze problemen en misstanden nader onderzocht dienen te worden om tot nieuwe inzichten te komen over good governance in maatschappelijke ondernemingen.

Het toezicht op maatschappelijke ondernemingen moet de komende jaren volgens hem verbeteren door een bredere taakopvatting van het toezicht, integraal toezicht op complexe ondernemingen met publieke en commerciële taken en verbetering van de ‘board room dynamiek’ en ‘personal behavior’.

De bijzondere leerstoel Governance in de (semi)publieke sector is 1 september 2010 ingesteld bij het Centrum voor het Bestuur van de Maatschappelijke Onderneming (CBMO) van de TiasNimbas Businessschool van de Universiteit van Tilburg en de TU Eindhoven, voorlopig voor één dag per week voor een periode van vijf jaar.

De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door HRD-adviesbureau GITP. De leeropdracht is het ontwikkelen van nieuwe theoretische concepten voor de inrichting en het functioneren van governance van (semi)publieke, maatschappelijke ondernemingen.

Naast zijn bijzonder hoogleraarschap is prof. dr. ir. Rienk Goodijk als senior consultant binnen GITP verantwoordelijk voor het onderzoek en advieswerk op het gebied van (inter)nationale corporate governance, arbeidsverhoudingen/stakeholdermanagement en medezeggenschap.

Daarnaast is hij parttime hoogleraar Interne Arbeidsverhoudingen en Corporate Governance, verbonden aan de Faculteit Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

 
< Vorige   Volgende >


 vrijdag, 20 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Rechtszitting over Zwarte Piet is op donderdag 16 oktober

RvS, Den Haag -  De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de figuur van Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober aanstaande om 10.00 uur in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Het is de bedoeling dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in november van dit jaar een uitspraak doet.

Uitspraak van de rechtbank
Op 3 juli van dit jaar heeft de rechtbank zich uitgesproken over de evenementenvergunning die de burgemeester van Amsterdam had verleend voor de intocht van Sinterklaas in 2013. Twintig mensen kwamen hiertegen in beroep, omdat het evenement de figuur van Zwarte Piet bevat die fundamentele vrijheden aantast en teniet doet.

LEES VERDER...
 
Tarlach McGonagle (IViR) benoemd tot nieuw expertcomité van de Raad van Europa
De Universiteit van Amsterdam laat weten dat Tarlach McGonagle, werkzaam bij het Instituut voor Informatierecht, IViR onlangs is benoemd tot een nieuw expertcomité van de Raad van Europa. Dit comité stelt een nieuwe aanbeveling inzake de bescherming van journalisten en de veiligheid van journalisten en andere media-actoren op. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden