Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Lauwe reactie op Geert Wilders maakte kandidaat raadsheer Hoge Raad Ybo Buruma in 2007 ongerust

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Lauwe reactie op Geert Wilders maakte kandidaat raadsheer Hoge Raad Ybo Buruma in 2007 ongerust

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow Lauwe reactie op Geert Wilders maakte kandidaat raadsheer Hoge Raad Ybo Buruma in 2007 ongerust
 
Lauwe reactie op Geert Wilders maakte kandidaat raadsheer Hoge Raad Ybo Buruma in 2007 ongerust
woensdag, 9 maart 2011

De jas van het hoogleraarschap zat hem als gegoten

De PVV wil voorkomen dat strafrechtgeleerde Ybo Buruma als raadsheer zal toetreden tot de Hoge Raad. Dit meldde persbureau ANP gisteren. Buruma is thans hoogleraar straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen (RUN).

Buruma is verder lid van de PvdA en geeft vaak zijn mening over grote strafzaken in de media. Tweede-Kamerlid Louis Bontes wil een hoofdelijke stemming aanvragen om de benoeming tegen te houden.

Bontes: "Hij heeft allerlei politieke uitspraken gedaan tegen mijn partij. Zo heeft hij onze partijleider met Mussolini vergeleken. En daar wordt hij nu voor beloond, terwijl Wilders voor zijn uitspraken wordt vervolgd. Er is een kans dat het proces uiteindelijk bij de Hoge Raad terechtkomt. Met een beetje pech mag Buruma dan beslissen over de zaak tegen Wilders."

Hoe zat het met die vergelijking met Mussolini?

In een voorafje van het Nederlandse Juristenblad, NJB 2007/31, schreef Ybo Buruma het volgende:

 'Wilders viel datgene aan wat de gemeenschap van moslims binding en betekenis verleent. Zelf geeft hij als politicus ‒ als man van de staat ‒ stem aan ‘bedreigde burgers’ die hun eenzame leven zin geven door een gezamenlijke vijand aan te wijzen. Het recht is dan sprakeloos: juridisch moet Wilders kunnen zeggen wat hij zei. Minister Verhagen sprak van een overschrijding van het betamelijke en minister Vogelaar noemde de uitspraak schadelijk voor de verhoudingen binnen de Nederlandse samenleving. Maar als je de stelling plaatst in de context van een pluralistische democratie, is er meer aan de hand.

Het was niet alleen een affront voor de moslims toen Wilders zei dat de Koran moet worden verboden. Per implicatie zei hij daarmee: ‘Ik, Kamerlid Wilders, vind dat er geen gemeenschap van mensen mag zijn die de zin van hun leven ontlenen aan de Koran.’ Daarom is zijn opmerking meer dan een onbetamelijke rimpeling in de verhoudingen en meer dan stemverheffing namens de ‘bedreigde burgers’. Het is een aanval op de pluralistische democratie zelf. Kenmerkend daarvoor zijn het onderscheid tussen staat en burgerlijke samenleving en de erkenning van de zelfstandige waarde van diversiteit binnen die samenleving. Verliezen we die kenmerken uit het oog, dan wordt diversiteit gereduceerd tot één allesoverheersende tegenstelling: die tussen het Volk-uit-één-stuk en de Vijand-die-niet-bij-ons-hoort. Daar gaat het om als we het (buiten de context van individuele rechten en vrijheden) over het belang van een vrije burgerlijke samenleving hebben. Daarom maakte de wat lauwe reactie op Wilders me ongerust. Zijn pleidooi was immers een echo van Mussolini’s slogan: ‘Tutto nello stato, nienti fuori dello stato, feroce volontá totalitaria’. Alles binnen de staat, niets buiten de staat, een woeste totalitaire wil.'

Aldus Buruma in 2007.

De RUN ziet de benoeming van Ybo Buruma als passend in de trend van de Hoge Raad 'om de deuren naar buiten verder open te zetten'. Buruma zelf over zijn aanstaande benoeming: ‘Er is al sinds een aantal jaren in de Raad de lijn ingezet om rechters een duidelijker gezicht naar buiten te geven. Maar als raadsheer zal ikzelf toch minder vaak in de media optreden dan ik als hoogleraar kon doen.' Buruma vertrekt met ‘pijn in het hart' uit Nijmegen, aldus de universiteit.

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 22 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden