Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Lauwe reactie op Geert Wilders maakte kandidaat raadsheer Hoge Raad Ybo Buruma in 2007 ongerust

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Lauwe reactie op Geert Wilders maakte kandidaat raadsheer Hoge Raad Ybo Buruma in 2007 ongerust

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow Lauwe reactie op Geert Wilders maakte kandidaat raadsheer Hoge Raad Ybo Buruma in 2007 ongerust
 
Lauwe reactie op Geert Wilders maakte kandidaat raadsheer Hoge Raad Ybo Buruma in 2007 ongerust
woensdag, 9 maart 2011

De jas van het hoogleraarschap zat hem als gegoten

De PVV wil voorkomen dat strafrechtgeleerde Ybo Buruma als raadsheer zal toetreden tot de Hoge Raad. Dit meldde persbureau ANP gisteren. Buruma is thans hoogleraar straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen (RUN).

Buruma is verder lid van de PvdA en geeft vaak zijn mening over grote strafzaken in de media. Tweede-Kamerlid Louis Bontes wil een hoofdelijke stemming aanvragen om de benoeming tegen te houden.

Bontes: "Hij heeft allerlei politieke uitspraken gedaan tegen mijn partij. Zo heeft hij onze partijleider met Mussolini vergeleken. En daar wordt hij nu voor beloond, terwijl Wilders voor zijn uitspraken wordt vervolgd. Er is een kans dat het proces uiteindelijk bij de Hoge Raad terechtkomt. Met een beetje pech mag Buruma dan beslissen over de zaak tegen Wilders."

Hoe zat het met die vergelijking met Mussolini?

In een voorafje van het Nederlandse Juristenblad, NJB 2007/31, schreef Ybo Buruma het volgende:

 'Wilders viel datgene aan wat de gemeenschap van moslims binding en betekenis verleent. Zelf geeft hij als politicus ‒ als man van de staat ‒ stem aan ‘bedreigde burgers’ die hun eenzame leven zin geven door een gezamenlijke vijand aan te wijzen. Het recht is dan sprakeloos: juridisch moet Wilders kunnen zeggen wat hij zei. Minister Verhagen sprak van een overschrijding van het betamelijke en minister Vogelaar noemde de uitspraak schadelijk voor de verhoudingen binnen de Nederlandse samenleving. Maar als je de stelling plaatst in de context van een pluralistische democratie, is er meer aan de hand.

Het was niet alleen een affront voor de moslims toen Wilders zei dat de Koran moet worden verboden. Per implicatie zei hij daarmee: ‘Ik, Kamerlid Wilders, vind dat er geen gemeenschap van mensen mag zijn die de zin van hun leven ontlenen aan de Koran.’ Daarom is zijn opmerking meer dan een onbetamelijke rimpeling in de verhoudingen en meer dan stemverheffing namens de ‘bedreigde burgers’. Het is een aanval op de pluralistische democratie zelf. Kenmerkend daarvoor zijn het onderscheid tussen staat en burgerlijke samenleving en de erkenning van de zelfstandige waarde van diversiteit binnen die samenleving. Verliezen we die kenmerken uit het oog, dan wordt diversiteit gereduceerd tot één allesoverheersende tegenstelling: die tussen het Volk-uit-één-stuk en de Vijand-die-niet-bij-ons-hoort. Daar gaat het om als we het (buiten de context van individuele rechten en vrijheden) over het belang van een vrije burgerlijke samenleving hebben. Daarom maakte de wat lauwe reactie op Wilders me ongerust. Zijn pleidooi was immers een echo van Mussolini’s slogan: ‘Tutto nello stato, nienti fuori dello stato, feroce volontá totalitaria’. Alles binnen de staat, niets buiten de staat, een woeste totalitaire wil.'

Aldus Buruma in 2007.

De RUN ziet de benoeming van Ybo Buruma als passend in de trend van de Hoge Raad 'om de deuren naar buiten verder open te zetten'. Buruma zelf over zijn aanstaande benoeming: ‘Er is al sinds een aantal jaren in de Raad de lijn ingezet om rechters een duidelijker gezicht naar buiten te geven. Maar als raadsheer zal ikzelf toch minder vaak in de media optreden dan ik als hoogleraar kon doen.' Buruma vertrekt met ‘pijn in het hart' uit Nijmegen, aldus de universiteit.

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 21 mei 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden