Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rino Verpalen succesvol gewraakt, Klimop-zaak even in schaduw van een pruimenboom

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rino Verpalen succesvol gewraakt, Klimop-zaak even in schaduw van een pruimenboom

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow Rino Verpalen succesvol gewraakt, Klimop-zaak even in schaduw van een pruimenboom
 
Rino Verpalen succesvol gewraakt, Klimop-zaak even in schaduw van een pruimenboom
dinsdag, 5 april 2011

Rb Haarlem/NJD - Dat was even vreemd toen gisteren een radiomaker een oud gedichtje voorlas en een persrechter daarop vertelde hoe stout het wel niet was. De wrakingskamer van de rechtbank Haarlem heeft maandag uitspraak gedaan in de verzoeken tot wraking van de rechtbankvoorzitter Rino Verpalen in het vastgoedfraudeonderzoek Klimop. Twee van de dertien verzoeken zijn toegewezen.

Volgens de wrakingskamer is voorstelbaar dat bij deze twee verdachten het voordragen van het gedicht ‘De Pruimeboom’ (tegenwoordig pruimenboom, want er hangen méérdere (verboden) vruchten aan, red.) van Hieronymus van Alphen de indruk heeft gewekt dat de rechter vooringenomen was.

De pruimeboom

Jantje zag eens pruimen hangen,
o! als eieren zo groot.
't Scheen, dat Jantje wou gaan plukken,
schoon zijn vader 't hem verbood.
Hier is, zei hij, noch mijn vader,
noch de tuinman, die het ziet:
Aan een boom, zo vol geladen,
mist men vijf zes pruimen niet.

(Bron: KB, Proeve van kleine gedigten voor kinderen, 1778, p. 29-30) )

Niet is gebleken dat voorzitter Rino Verpalen vooringenomen was, maar wel dat bij deze twee verdachten de schijn is gewekt dat hij dat was, op basis van 'een combinatie van factoren'.
De wrakingskamer is tot dit oordeel gekomen, onder meer omdat het voordragen plaatsvond nadat de bespreking van de feiten was afgerond.

Verdere toelichting van de rechtbank

Het op de wrakingszitting door de voorzitter toegelichte doel van het voordragen, namelijk het gebruik van een metafoor om bij de verdachte na een stroef verhoor iets los te maken, was op de avond van 18 maart jl. niet duidelijk voor deze twee verdachten.

De wrakingskamer vindt daarbij tevens van belang dat de voorzitter de verdachten niet had uitgenodigd te reageren, terwijl het onderzoek naar de feiten al was afgerond.

Het enkele voordragen van het versje was dus niet genoeg voor een wraking, het ging hier om een combinatie van factoren, waaronder het moment waarop dat gebeurde. Dit gaat niet op in de andere zaken, waarin alle wrakingsverzoeken dan ook zijn afgewezen.

Dit gaat niet op in de andere zaken, waarin alle wrakingsverzoeken dan ook zijn afgewezen.

LJ Nummers  

BQ0076
BQ0083
BQ0082
BQ0078
BQ0070

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 20 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
President Geert Corstens kondigt terugtreden Hoge Raad aan miv 1 november
Geert Corstens heeft in zijn (interne) nieuwjaarstoespraak zijn terugtreden als president van de Hoge Raad per 1 november 2014 aangekondigd, meldt het hoogste rechtscollege.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden