Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rino Verpalen succesvol gewraakt, Klimop-zaak even in schaduw van een pruimenboom

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rino Verpalen succesvol gewraakt, Klimop-zaak even in schaduw van een pruimenboom

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow Rino Verpalen succesvol gewraakt, Klimop-zaak even in schaduw van een pruimenboom
 
Rino Verpalen succesvol gewraakt, Klimop-zaak even in schaduw van een pruimenboom
dinsdag, 5 april 2011

Rb Haarlem/NJD - Dat was even vreemd toen gisteren een radiomaker een oud gedichtje voorlas en een persrechter daarop vertelde hoe stout het wel niet was. De wrakingskamer van de rechtbank Haarlem heeft maandag uitspraak gedaan in de verzoeken tot wraking van de rechtbankvoorzitter Rino Verpalen in het vastgoedfraudeonderzoek Klimop. Twee van de dertien verzoeken zijn toegewezen.

Volgens de wrakingskamer is voorstelbaar dat bij deze twee verdachten het voordragen van het gedicht ‘De Pruimeboom’ (tegenwoordig pruimenboom, want er hangen méérdere (verboden) vruchten aan, red.) van Hieronymus van Alphen de indruk heeft gewekt dat de rechter vooringenomen was.

De pruimeboom

Jantje zag eens pruimen hangen,
o! als eieren zo groot.
't Scheen, dat Jantje wou gaan plukken,
schoon zijn vader 't hem verbood.
Hier is, zei hij, noch mijn vader,
noch de tuinman, die het ziet:
Aan een boom, zo vol geladen,
mist men vijf zes pruimen niet.

(Bron: KB, Proeve van kleine gedigten voor kinderen, 1778, p. 29-30) )

Niet is gebleken dat voorzitter Rino Verpalen vooringenomen was, maar wel dat bij deze twee verdachten de schijn is gewekt dat hij dat was, op basis van 'een combinatie van factoren'.
De wrakingskamer is tot dit oordeel gekomen, onder meer omdat het voordragen plaatsvond nadat de bespreking van de feiten was afgerond.

Verdere toelichting van de rechtbank

Het op de wrakingszitting door de voorzitter toegelichte doel van het voordragen, namelijk het gebruik van een metafoor om bij de verdachte na een stroef verhoor iets los te maken, was op de avond van 18 maart jl. niet duidelijk voor deze twee verdachten.

De wrakingskamer vindt daarbij tevens van belang dat de voorzitter de verdachten niet had uitgenodigd te reageren, terwijl het onderzoek naar de feiten al was afgerond.

Het enkele voordragen van het versje was dus niet genoeg voor een wraking, het ging hier om een combinatie van factoren, waaronder het moment waarop dat gebeurde. Dit gaat niet op in de andere zaken, waarin alle wrakingsverzoeken dan ook zijn afgewezen.

Dit gaat niet op in de andere zaken, waarin alle wrakingsverzoeken dan ook zijn afgewezen.

LJ Nummers  

BQ0076
BQ0083
BQ0082
BQ0078
BQ0070

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 20 februari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden