Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rino Verpalen succesvol gewraakt, Klimop-zaak even in schaduw van een pruimenboom

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rino Verpalen succesvol gewraakt, Klimop-zaak even in schaduw van een pruimenboom

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow Rino Verpalen succesvol gewraakt, Klimop-zaak even in schaduw van een pruimenboom
 
Rino Verpalen succesvol gewraakt, Klimop-zaak even in schaduw van een pruimenboom
dinsdag, 5 april 2011

Rb Haarlem/NJD - Dat was even vreemd toen gisteren een radiomaker een oud gedichtje voorlas en een persrechter daarop vertelde hoe stout het wel niet was. De wrakingskamer van de rechtbank Haarlem heeft maandag uitspraak gedaan in de verzoeken tot wraking van de rechtbankvoorzitter Rino Verpalen in het vastgoedfraudeonderzoek Klimop. Twee van de dertien verzoeken zijn toegewezen.

Volgens de wrakingskamer is voorstelbaar dat bij deze twee verdachten het voordragen van het gedicht ‘De Pruimeboom’ (tegenwoordig pruimenboom, want er hangen méérdere (verboden) vruchten aan, red.) van Hieronymus van Alphen de indruk heeft gewekt dat de rechter vooringenomen was.

De pruimeboom

Jantje zag eens pruimen hangen,
o! als eieren zo groot.
't Scheen, dat Jantje wou gaan plukken,
schoon zijn vader 't hem verbood.
Hier is, zei hij, noch mijn vader,
noch de tuinman, die het ziet:
Aan een boom, zo vol geladen,
mist men vijf zes pruimen niet.

(Bron: KB, Proeve van kleine gedigten voor kinderen, 1778, p. 29-30) )

Niet is gebleken dat voorzitter Rino Verpalen vooringenomen was, maar wel dat bij deze twee verdachten de schijn is gewekt dat hij dat was, op basis van 'een combinatie van factoren'.
De wrakingskamer is tot dit oordeel gekomen, onder meer omdat het voordragen plaatsvond nadat de bespreking van de feiten was afgerond.

Verdere toelichting van de rechtbank

Het op de wrakingszitting door de voorzitter toegelichte doel van het voordragen, namelijk het gebruik van een metafoor om bij de verdachte na een stroef verhoor iets los te maken, was op de avond van 18 maart jl. niet duidelijk voor deze twee verdachten.

De wrakingskamer vindt daarbij tevens van belang dat de voorzitter de verdachten niet had uitgenodigd te reageren, terwijl het onderzoek naar de feiten al was afgerond.

Het enkele voordragen van het versje was dus niet genoeg voor een wraking, het ging hier om een combinatie van factoren, waaronder het moment waarop dat gebeurde. Dit gaat niet op in de andere zaken, waarin alle wrakingsverzoeken dan ook zijn afgewezen.

Dit gaat niet op in de andere zaken, waarin alle wrakingsverzoeken dan ook zijn afgewezen.

LJ Nummers  

BQ0076
BQ0083
BQ0082
BQ0078
BQ0070

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 22 mei 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
Hans Schenk voorzitter commissie herziening SER-Fusiegedragsregels
Hoogleraar Hans Schenk van Utrecht University School of Economics gaat als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) de commissie over de herziening van de SER-Fusiegedragsregels voorzitten. Dit laat de Universiteit Utrecht weten. Deze gedragsregels zijn in 2001 in werking getreden en beschermen de belangen van werknemers bij voorgenomen fusies tussen ondernemingen. Sindsdien zijn er verschillende knelpunten gesignaleerd bij de toepassing en reikwijdte van de SER Fusiegedragsregels.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden