Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Notarissen maakten rol als kwaliteitsbewakers beleggers niet waar: schorsing voor 2 weken

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Notarissen maakten rol als kwaliteitsbewakers beleggers niet waar: schorsing voor 2 weken

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Notariaat arrow Notarissen maakten rol als kwaliteitsbewakers beleggers niet waar: schorsing voor 2 weken
 
Notarissen maakten rol als kwaliteitsbewakers beleggers niet waar: schorsing voor 2 weken
donderdag, 14 april 2011

Geen melding gemaakt van A-B-C-transacties

Inhoudelijk is de Kamer van oordeel dat de notarissen tekort zijn geschoten in hun zorgplicht jegens de (veelal particuliere) beleggers.

De notarissen golden voor deze beleggers als kwaliteitsbewakers en zij werden ook als zodanig in de ter voorlichting van de beleggers opgestelde prospectussen vermeld. De beleggers zijn door de notarissen niet gewezen op de omstandigheid dat de door de notarissen gepasseerde aktes afweken van de prospectussen. De notarissen kenden ook niet alle relevante stukken.

De notarissen hebben ten onrechte geen melding gemaakt van verdachte A-B-C-transacties.De notarissen hebben zonder dat daaraan een werkzaamheid of een depotovereenkomst ten grondslag lag de inbreng van de beleggers op hun derdengeldrekening ontvangen, gehouden en daarmee betalingen gedaan.

De notarissen hebben zich, na het faillissement van de beherend vennoot, jegens de belanghebbenden ten onrechte passief en zelfs afwerend opgesteld.

Zij hebben zich beroepen op hun geheimhoudingsplicht en (op grond daarvan) geweigerd stukken ter beschikking te stellen en betaalde rente te specificeren. Onduidelijk is welke belangen de notarissen daarmee in dit geval dienen.

De Kamer is van oordeel dat de gegrond verklaarde klachtonderdelen ernstig van aard zijn. Door hun handelen en nalaten hebben de notarissen het vertrouwen in het notariaat geschaad. Aan de betrokken notaris wordt de maatregel van schorsing met een duur van twee weken opgelegd, aan diens kandidaat een waarschuwing.

YC0598 Kamer van toezicht Arnhem 07.831/2009/944 uitspraak/beslissing van 15 februari 2011.
 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 23 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
UvA-eredoctoraten voor econoom Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford
UvA - De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan econoom en Nobelprijswinnaar Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford. Crawford ontvangt het eredoctoraat vanwege de grote invloed die hij heeft op de internationale rechtswetenschap, in het bijzonder op het internationale aansprakelijkheidsrecht.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden