Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Weblog Recht Spreekt, Lieneke de Klerk bloggende rechter

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Weblog Recht Spreekt, Lieneke de Klerk bloggende rechter

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow Weblog Recht Spreekt, Lieneke de Klerk bloggende rechter
 
Weblog Recht Spreekt, Lieneke de Klerk bloggende rechter
donderdag, 14 april 2011

Rechtbank Den Bosch start een digitale dialoog met de samenleving via een weblog en chatsessies op de site van Brabants Dagblad.

Rb 's-Hertogenbosch - Wat maakt een rechter allemaal mee in de rechtszaal en hoe komt een rechter tot een oordeel in een zaak? Op deze en andere vragen gaat rechter Lieneke de Klerk van de rechtbank ‘s-Hertogenbosch antwoord geven.

Vanaf woensdag 13 april verzorgt Lieneke de Klerk een weblog op de site van het Brabants Dagblad. In de weblog ‘Recht Spreekt’ gaat Lieneke de Klerk in op zaken die ze heeft meegemaakt in de rechtszaal en schrijft ze over onderwerpen die haar als rechter bezighouden. "De rechtspraak is openbaar. We hopen daar met deze blog een bijdrage aan te leveren. Veel mensen hebben ook allerlei vragen en daarnaast vind ik het gewoon leuk om dingen over mijn vak te vertellen."

In eerste instantie zal Lieneke de Klerk regelmatig een weblog schrijven. Het gaat dan niet alleen om zaken uit het strafrecht, maar uit alle rechtsgebieden. Lezers kunnen zelf ook onderwerpen aandragen, waarover ze graag meer van de rechter zouden willen weten. De reacties en vragen zullen leiden naar een chat-sessie met de rechter. In de chat-sessie wil de rechtbank ’s-Hertogenbosch niet alleen vragen beantwoorden van lezers, maar ook met hen in gesprek gaan.

De eerste weblog is op 13 april 2011 te lezen op www.brabantsdagblad.nl/rechtspreekt

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 18 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
Tarlach McGonagle (IViR) benoemd tot nieuw expertcomité van de Raad van Europa
De Universiteit van Amsterdam laat weten dat Tarlach McGonagle, werkzaam bij het Instituut voor Informatierecht, IViR onlangs is benoemd tot een nieuw expertcomité van de Raad van Europa. Dit comité stelt een nieuwe aanbeveling inzake de bescherming van journalisten en de veiligheid van journalisten en andere media-actoren op. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden