Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Boekhoudster die Parnassia Bavo Groep oplichtte krijgt 18 maanden celstraf, 6 mnd voorwaardelijk

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Boekhoudster die Parnassia Bavo Groep oplichtte krijgt 18 maanden celstraf, 6 mnd voorwaardelijk

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Opmerkelijk arrow Boekhoudster die Parnassia Bavo Groep oplichtte krijgt 18 maanden celstraf, 6 mnd voorwaardelijk
 
Boekhoudster die Parnassia Bavo Groep oplichtte krijgt 18 maanden celstraf, 6 mnd voorwaardelijk
maandag, 6 juni 2011

Wie de begunstigden zijn blijft onopgehelderd

Er is op 31 mei jl. een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd (waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar) voor de boekhoudster - ene Zaniera B. - in de fraudezaak waarbij Parnassia Bavo Groep voor ruim 2 miljoen euro is benadeeld. Parnassia Bavo is een grote GGZ-instelling, verleent geestelijke zorg.

De werkwijze van factureren wordt in de uitspraak uitgelegd. Er werd overigens gewerkt met boekhoudprogramma Basware en SAP. Het lijkt erop dat meer mensen betrokken moeten zijn geweest bij de fraude. De raadsman van de 25-jarige dame dacht dat misschien een hacker de facturen had vervalst. Hieronder alleen het oordeel:

'Verdachte heeft in de relatief korte tijd dat zij werkzaam was op de crediteurenadministratie - minder dan zes maanden - de Parnassia Bavo Groep voor een bedrag van meer dan 2 miljoen euro opgelicht. Zij heeft een groot aantal facturen valselijk opgemaakt en betaalbaar gesteld aan bedrijven die op geen enkele wijze gerelateerd waren aan de Parnassia Bavo Groep en die dan ook geen enkele vordering op de Groep hadden uitstaan. Zij heeft de Parnassia Bavo Groep daardoor aanzienlijk financieel nadeel berokkend. Verdachte heeft ook op grove wijze misbuik gemaakt van het door haar werkgeefster in haar gestelde vertrouwen.

Bovendien - en in meer algemene zin - is door de handelwijze van verdachte afbreuk gedaan aan het vertrouwen dat gesteld wordt in een eerlijk verloop van het betalingsverkeer. Dit klemt te meer nu verdachte geen openheid van zaken heeft willen geven.

Onduidelijk is gebleven wie uiteindelijk voordeel heeft genoten van de betaalde bedragen. Duidelijk is wel dat verdachte, vanwege haar positie op de crediteurenadministratie en kennis van de gehanteerde betalings- en boekhoudsystemen, een cruciale rol heeft gespeeld in het oplichten van de Parnassia Bavo Groep. Dit alles pleit in het nadeel van verdachte.

In het voordeel van verdachte pleit het tijdsverloop in deze zaak. Hoewel de redelijke termijn waarbinnen een strafzaak dient te worden behandeld niet is overschreden, is de duur tussen aanhouding en inverzekeringstelling van verdachte en de dag waarop de rechtbank uitspraak doet aanzienlijk, namelijk meer dan 22 maanden. (...)'

LJN: BQ6676, Rechtbank 's-Gravenhage, 09/755120-08

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 26 september 2018


O P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
Hans Schenk voorzitter commissie herziening SER-Fusiegedragsregels
Hoogleraar Hans Schenk van Utrecht University School of Economics gaat als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) de commissie over de herziening van de SER-Fusiegedragsregels voorzitten. Dit laat de Universiteit Utrecht weten. Deze gedragsregels zijn in 2001 in werking getreden en beschermen de belangen van werknemers bij voorgenomen fusies tussen ondernemingen. Sindsdien zijn er verschillende knelpunten gesignaleerd bij de toepassing en reikwijdte van de SER Fusiegedragsregels.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden