Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Tuchtrecht: advocaat in echtscheiding verwikkeld met ex-vrouw mag eigen kantoorpapier gebruiken

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Tuchtrecht: advocaat in echtscheiding verwikkeld met ex-vrouw mag eigen kantoorpapier gebruiken

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Tuchtrecht: advocaat in echtscheiding verwikkeld met ex-vrouw mag eigen kantoorpapier gebruiken
 
Tuchtrecht: advocaat in echtscheiding verwikkeld met ex-vrouw mag eigen kantoorpapier gebruiken
maandag, 4 juli 2011

Reikwijdte advocatentuchtrecht

Klaagster en verweerder - een advocaat, in privé - zijn verwikkeld geweest in een echtscheidingsprocedure, in het kader waarvan de rechtbank te Maastricht een omgangsregeling heeft vastgesteld en kinder- en partneralimentatie heeft bepaald. Het Bossche hof en de Hoge Raad hebben de beschikking, op het appel respectievelijk het beroep in cassatie van verweerder, bekrachtigd. Klaagster is bijgestaan door mr. Z. en verweerder door mr. I.

Op enig moment heeft verweerder op zijn eigen kantoorpapier, en derhalve zonder tussenkomst van zijn advocaat, over de echtscheidingszaak een brief gestuurd aan de advocaat van klaagster.

Mag dat? Ja, zegt de Raad, voor één keertje wel:

'5.1 (...) Verweerder is in zijn echtscheidingszaak bijgestaan door een advocaat en is in de procedure niet in zijn hoedanigheid van advocaat opgetreden. Dat verweerder een enkele maal op zijn kantoorpapier zonder tussenkomst van zijn advocaat een brief heeft gestuurd aan de advocaat van klaagster leidt naar het oordeel van de raad niet tot een andere conclusie.

5.2       De raad overweegt dat indien een advocaat optreedt in een andere hoedanigheid dan die van advocaat, het advocatentuchtrecht alleen dan voor hem geldt, indien die advocaat bij de vervulling van die andere hoedanigheid zich zodanig gedraagt (i.e. misdraagt) dat daardoor het vertrouwen in de advocatuur wordt ondermijnd.'

Uitspraak Raad van Discipline in het ressort Den Bosch van 20 juni 2011

 

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 21 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
UvA-eredoctoraten voor econoom Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford
UvA - De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan econoom en Nobelprijswinnaar Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford. Crawford ontvangt het eredoctoraat vanwege de grote invloed die hij heeft op de internationale rechtswetenschap, in het bijzonder op het internationale aansprakelijkheidsrecht.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden