Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Eerste Eva Meillolezing over passie voor het recht

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Eerste Eva Meillolezing over passie voor het recht

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Eerste Eva Meillolezing over passie voor het recht
 
Eerste Eva Meillolezing over passie voor het recht
vrijdag, 23 september 2011

Rvdr - Op donderdagmiddag 13 oktober 2011 organiseert SSR in Amsterdam de eerste Meillo-lezing onder de titel 'Passie voor het recht'. Rechters en officieren van justitie die zonder gedrevenheid, zonder passie de wet instrumenteel toepassen, verworden tot ambtenaren die veraf staan van hun werkelijke taak in de samenleving. Dit legt de bijl aan de wortels van de rechtsstaat. Juist nu is er behoefte aan gedreven magistraten die zich met hart en ziel inzetten voor een rechtvaardiger
samenleving.

Een drietal sprekers, vertegenwoordigers uit de rechterlijke macht, de wetenschap en de journalistiek zullen het belang van passievol werken vanuit verschillende gezichtspunten belichten.

Sprekers zijn Frank Fleerackers, decaan van de rechtsfaculteit van de universiteit Brussel en lid van de Benoemings- en Aanwijzingscommissie voor de magistratuur, Fons Orie, rechter in het Joegoslavië-tribunaal en thans voorzitter in de zaak tegen Ratko Mladic en Marc Chavannes, hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, jurist, journalist en publicist. Daarna volgt een discussie onder leiding van Hanneke Groenteman, journaliste en presentatrice.

SSR heeft deze jaarlijkse lezing in het leven geroepen naar aanleiding van het overlijden van voormalig raio en officier van justitie Eva Meillo, die in 2008 bij een verkeersongeluk in Thailand om het leven is gekomen, toen zij probeerde naar Nederland te reizen voor een belangrijke zaak. Passie en gedrevenheid waren voor deze jonge magistraat drijfveren bij het uitoefenen van haar vak.

De mr. Eva Meillo stichting brengt na de lezing onder de aandacht de mr. Eva Meillo prijs die zal worden uitgereikt aan een persoon of groep die middels een publicatie, documentaire of enig ander medium laat zien wat de betekenis van het Openbaar Ministerie in de praktijk is en bijdraagt aan het verbeteren van het inzicht in het werk van het Openbaar Ministerie. Voor meer informatie daarover kunt u contact opnemen met de stichting.

Het volledige programma kunt u vinden op www.ssr.nl of hier downloaden. U kunt zich inschrijven voor de lezing door een e-mail te sturen naar de servicedesk van SSR onder vermelding van 'Meillo-lezing'. Er is plaats voor circa 100 mensen.

 
< Vorige   Volgende >


 zondag, 20 mei 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Eerste Kamer akkoord met lesbisch ouderschap
De senaat heeft vandaag de wetsvoorstellen juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder (33.032) en Wijziging Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met Juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder (33.514 (R1998) na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. PVV, VVD, PvdA, GroenLinks, SP, D66, PvdD, OSF, 50PLUS en het lid Hoekstra (CDA) stemden voor. De duomoeder kan automatisch juridisch ouder worden door huwelijk, als er sprake is van een onbekende zaaddonor. In alle andere gevallen kan zij het kind erkennen
LEES VERDER...
 
President Geert Corstens kondigt terugtreden Hoge Raad aan miv 1 november
Geert Corstens heeft in zijn (interne) nieuwjaarstoespraak zijn terugtreden als president van de Hoge Raad per 1 november 2014 aangekondigd, meldt het hoogste rechtscollege.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden