Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Eerste Eva Meillolezing over passie voor het recht

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Eerste Eva Meillolezing over passie voor het recht

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Eerste Eva Meillolezing over passie voor het recht
 
Eerste Eva Meillolezing over passie voor het recht
vrijdag, 23 september 2011

Rvdr - Op donderdagmiddag 13 oktober 2011 organiseert SSR in Amsterdam de eerste Meillo-lezing onder de titel 'Passie voor het recht'. Rechters en officieren van justitie die zonder gedrevenheid, zonder passie de wet instrumenteel toepassen, verworden tot ambtenaren die veraf staan van hun werkelijke taak in de samenleving. Dit legt de bijl aan de wortels van de rechtsstaat. Juist nu is er behoefte aan gedreven magistraten die zich met hart en ziel inzetten voor een rechtvaardiger
samenleving.

Een drietal sprekers, vertegenwoordigers uit de rechterlijke macht, de wetenschap en de journalistiek zullen het belang van passievol werken vanuit verschillende gezichtspunten belichten.

Sprekers zijn Frank Fleerackers, decaan van de rechtsfaculteit van de universiteit Brussel en lid van de Benoemings- en Aanwijzingscommissie voor de magistratuur, Fons Orie, rechter in het Joegoslavië-tribunaal en thans voorzitter in de zaak tegen Ratko Mladic en Marc Chavannes, hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, jurist, journalist en publicist. Daarna volgt een discussie onder leiding van Hanneke Groenteman, journaliste en presentatrice.

SSR heeft deze jaarlijkse lezing in het leven geroepen naar aanleiding van het overlijden van voormalig raio en officier van justitie Eva Meillo, die in 2008 bij een verkeersongeluk in Thailand om het leven is gekomen, toen zij probeerde naar Nederland te reizen voor een belangrijke zaak. Passie en gedrevenheid waren voor deze jonge magistraat drijfveren bij het uitoefenen van haar vak.

De mr. Eva Meillo stichting brengt na de lezing onder de aandacht de mr. Eva Meillo prijs die zal worden uitgereikt aan een persoon of groep die middels een publicatie, documentaire of enig ander medium laat zien wat de betekenis van het Openbaar Ministerie in de praktijk is en bijdraagt aan het verbeteren van het inzicht in het werk van het Openbaar Ministerie. Voor meer informatie daarover kunt u contact opnemen met de stichting.

Het volledige programma kunt u vinden op www.ssr.nl of hier downloaden. U kunt zich inschrijven voor de lezing door een e-mail te sturen naar de servicedesk van SSR onder vermelding van 'Meillo-lezing'. Er is plaats voor circa 100 mensen.

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 22 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Conservatoir beslag op urn met as omdat kind medaillon met as wil dragen net als de andere kinderen

Alleen aanvoeren dat band met overledene goed was blijkt onvoldoende

Een dochter wil een klein deel van de as van haar overleden vader in een medaillon dragen. De weduwe weigert echter afgifte en zo belandt de familie bij de rechter. De dochter (A) heeft aan haar vorderingen ten grondslag gelegd dat B onzorgvuldig en aldus onrechtmatig jegens haar handelt door te weigeren een klein deel van de as van X aan haar af te staan, vooral omdat de andere (stief)kinderen van de overleden persoon wel een medaillon met as van X hebben gekregen. De dochter heeft op 9 januari 2013 - na verkregen verlof daartoe van de voorzieningenrechter van deze rechtbank bij beschikking van 3 januari 2013 - conservatoir beslag laten leggen op de urn met de as. Voor het aannemen van een zogeheten onrechtmatige daad zijn de nodige voorwaarden. De rechter beslist als volgt, na een korte inleiding op die criteria:

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Rechtszitting over Zwarte Piet is op donderdag 16 oktober

RvS, Den Haag -  De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de figuur van Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober aanstaande om 10.00 uur in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Het is de bedoeling dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in november van dit jaar een uitspraak doet.

Uitspraak van de rechtbank
Op 3 juli van dit jaar heeft de rechtbank zich uitgesproken over de evenementenvergunning die de burgemeester van Amsterdam had verleend voor de intocht van Sinterklaas in 2013. Twintig mensen kwamen hiertegen in beroep, omdat het evenement de figuur van Zwarte Piet bevat die fundamentele vrijheden aantast en teniet doet.

LEES VERDER...
 
Hans Schenk voorzitter commissie herziening SER-Fusiegedragsregels
Hoogleraar Hans Schenk van Utrecht University School of Economics gaat als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) de commissie over de herziening van de SER-Fusiegedragsregels voorzitten. Dit laat de Universiteit Utrecht weten. Deze gedragsregels zijn in 2001 in werking getreden en beschermen de belangen van werknemers bij voorgenomen fusies tussen ondernemingen. Sindsdien zijn er verschillende knelpunten gesignaleerd bij de toepassing en reikwijdte van de SER Fusiegedragsregels.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden