Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Eerste Eva Meillolezing over passie voor het recht

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Eerste Eva Meillolezing over passie voor het recht

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriėntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Eerste Eva Meillolezing over passie voor het recht
 
Eerste Eva Meillolezing over passie voor het recht
vrijdag, 23 september 2011

Rvdr - Op donderdagmiddag 13 oktober 2011 organiseert SSR in Amsterdam de eerste Meillo-lezing onder de titel 'Passie voor het recht'. Rechters en officieren van justitie die zonder gedrevenheid, zonder passie de wet instrumenteel toepassen, verworden tot ambtenaren die veraf staan van hun werkelijke taak in de samenleving. Dit legt de bijl aan de wortels van de rechtsstaat. Juist nu is er behoefte aan gedreven magistraten die zich met hart en ziel inzetten voor een rechtvaardiger
samenleving.

Een drietal sprekers, vertegenwoordigers uit de rechterlijke macht, de wetenschap en de journalistiek zullen het belang van passievol werken vanuit verschillende gezichtspunten belichten.

Sprekers zijn Frank Fleerackers, decaan van de rechtsfaculteit van de universiteit Brussel en lid van de Benoemings- en Aanwijzingscommissie voor de magistratuur, Fons Orie, rechter in het Joegoslaviė-tribunaal en thans voorzitter in de zaak tegen Ratko Mladic en Marc Chavannes, hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, jurist, journalist en publicist. Daarna volgt een discussie onder leiding van Hanneke Groenteman, journaliste en presentatrice.

SSR heeft deze jaarlijkse lezing in het leven geroepen naar aanleiding van het overlijden van voormalig raio en officier van justitie Eva Meillo, die in 2008 bij een verkeersongeluk in Thailand om het leven is gekomen, toen zij probeerde naar Nederland te reizen voor een belangrijke zaak. Passie en gedrevenheid waren voor deze jonge magistraat drijfveren bij het uitoefenen van haar vak.

De mr. Eva Meillo stichting brengt na de lezing onder de aandacht de mr. Eva Meillo prijs die zal worden uitgereikt aan een persoon of groep die middels een publicatie, documentaire of enig ander medium laat zien wat de betekenis van het Openbaar Ministerie in de praktijk is en bijdraagt aan het verbeteren van het inzicht in het werk van het Openbaar Ministerie. Voor meer informatie daarover kunt u contact opnemen met de stichting.

Het volledige programma kunt u vinden op www.ssr.nl of hier downloaden. U kunt zich inschrijven voor de lezing door een e-mail te sturen naar de servicedesk van SSR onder vermelding van 'Meillo-lezing'. Er is plaats voor circa 100 mensen.

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 15 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Rechtszitting over Zwarte Piet is op donderdag 16 oktober

RvS, Den Haag -  De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de figuur van Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober aanstaande om 10.00 uur in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Het is de bedoeling dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in november van dit jaar een uitspraak doet.

Uitspraak van de rechtbank
Op 3 juli van dit jaar heeft de rechtbank zich uitgesproken over de evenementenvergunning die de burgemeester van Amsterdam had verleend voor de intocht van Sinterklaas in 2013. Twintig mensen kwamen hiertegen in beroep, omdat het evenement de figuur van Zwarte Piet bevat die fundamentele vrijheden aantast en teniet doet.

LEES VERDER...
 
UvA-eredoctoraten voor econoom Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford
UvA - De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan econoom en Nobelprijswinnaar Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford. Crawford ontvangt het eredoctoraat vanwege de grote invloed die hij heeft op de internationale rechtswetenschap, in het bijzonder op het internationale aansprakelijkheidsrecht.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden