Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina
 
Sweder van Wijnbergen nog één keer: noem bij Griekenland geen 'faillissement', maar schuldsanering
dinsdag, 27 september 2011

Een Jerry Springer-show aan de Zuidas of een Prinsjesdagseminar in het hoofdkantoor van ABN Amro, gisteren was het verschil soms ver te zoeken. Organisator Aureus had het overigens prima verzorgd op deze toplocatie. Een vluchtige impressie. Wie gaven acte de présence?

Het panel Prinsjesdagseminar Aureus, Sweder van Wijnbergen in het midden. Rechts Jacob Schoenmaker (foto NJD) Het panel tidens het Prinsjesdagseminar Aureus, Sweder van Wijnbergen in het midden. Rechts Jacob Schoenmaker (foto NJD)

Sweder van Wijnbergen: hoogleraar UvA, econoom en PvdA-georiënteerd, zo bleek
Mark Harbers: VVD-talent, studie niet afgemaakt, maar gaf afzwaaiers mee: 'uit onderzoek blijkt dat elk extra jaar studeren, ondanks het niet-afronden, later toch meer inkomen oplevert'
Bruno Braakhuis van Groenlinks, gaat binnenkort wéér naar Griekenland vertelde hij enthousiast, 'kredietcrisis is deels cultuurcrisis!'
Laura van Geest, DG Rijksbegroting

Tijdens de inleiding van het seminar werd gezegd dat in Den Haag de vorm centraal stond (zie de berichtgeving rond de uitspraak van Geert Wilders - Doe 'ns even normaal man! - jegens premier Rutte) en hier de inhoud. Het Prinsjesdagseminar kreeg echter opeens wat 'parlementaire trekjes'.

Na de energieke keynote van Laura van Geest, gepropt in een kwatier, kwam voornoemd panel het podium op, aangekondigd door Jacob Schoenmaker. De olijke krullenbol van RTLZ en econoom (als student in de bankjes bij Van Wijnbergen!) kwam met meerdere stellingen waar de hoogleraar zich nogal aan stoorde. 

'Wie in de zaal vindt (de stelling over) een faillissement van Griekenland de beste optie?' Paar handen omhoog in het volle auditorium van de bank. 'Leg ze dan wel eerst uit wat je daaronder verstáát, een faillissement', zei Van Wijnbergen tegen Schoenmaker. Na wat discussie bleek 'schuldsanering' een betere term omdat er geen rechterlijke instantie is die een faillissement kan uitspreken.

En 'Griekenland failliet' dat is stoer, dat is dom, dat is het programma van de PVV!' Applaus van de hele zaal voor de oneliner van Van Wijnbergen. Hij had namelijk meer niveau verwacht van het debat en ging zich in een onderonsje met Braakhuis mompelend beklagen over de gespreksleiding, terwijl Harbers aan het woord was.

Schoenmaker was nogal luchtig, improviserend bezig als gespreksleider. Hij sprak de gasten soms aan zonder vraag te stellen, kapte hen abrupt af en het debat verliep ook rommelig voor toehoorders. Laura van Geest (die op haar beurt een paar keer hinderlijk en onverstaanbaar werd onderbroken door Van Wijnbergen) merkte wel op dat de solidariteit tussen de (lid)staten wel eens anders kan liggen in de EU dan in de VS. Dus afgezien van de vraag wat economisch het beste is voor Griekenland (daar is genoeg strijd over), is het maar de vraag hoeveel draagvlak er is in de EU als 'de oplossing' in zicht komt.

Al met al verschilden de omgangsvormen niet zoveel met die van de Leden van de Tweede Kamer bij de algemene beschouwingen. Het ging toch om de inhoud? Die was er wel overigens, want over het sociaal-leenstelsel (mbt stufi) werd bijvoorbeeld inhoudelijk goed gesproken. Dat onderwerp kwam beter uit de verf dan de crisis in Griekenland.

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 23 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
President Geert Corstens kondigt terugtreden Hoge Raad aan miv 1 november
Geert Corstens heeft in zijn (interne) nieuwjaarstoespraak zijn terugtreden als president van de Hoge Raad per 1 november 2014 aangekondigd, meldt het hoogste rechtscollege.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden