Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Opmerkelijk arrow Sweder van Wijnbergen nog één keer: noem bij Griekenland geen 'faillissement', maar schuldsanering
 
Sweder van Wijnbergen nog één keer: noem bij Griekenland geen 'faillissement', maar schuldsanering
dinsdag, 27 september 2011

Een Jerry Springer-show aan de Zuidas of een Prinsjesdagseminar in het hoofdkantoor van ABN Amro, gisteren was het verschil soms ver te zoeken. Organisator Aureus had het overigens prima verzorgd op deze toplocatie. Een vluchtige impressie. Wie gaven acte de présence?

Het panel Prinsjesdagseminar Aureus, Sweder van Wijnbergen in het midden. Rechts Jacob Schoenmaker (foto NJD) Het panel tidens het Prinsjesdagseminar Aureus, Sweder van Wijnbergen in het midden. Rechts Jacob Schoenmaker (foto NJD)

Sweder van Wijnbergen: hoogleraar UvA, econoom en PvdA-georiënteerd, zo bleek
Mark Harbers: VVD-talent, studie niet afgemaakt, maar gaf afzwaaiers mee: 'uit onderzoek blijkt dat elk extra jaar studeren, ondanks het niet-afronden, later toch meer inkomen oplevert'
Bruno Braakhuis van Groenlinks, gaat binnenkort wéér naar Griekenland vertelde hij enthousiast, 'kredietcrisis is deels cultuurcrisis!'
Laura van Geest, DG Rijksbegroting

Tijdens de inleiding van het seminar werd gezegd dat in Den Haag de vorm centraal stond (zie de berichtgeving rond de uitspraak van Geert Wilders - Doe 'ns even normaal man! - jegens premier Rutte) en hier de inhoud. Het Prinsjesdagseminar kreeg echter opeens wat 'parlementaire trekjes'.

Na de energieke keynote van Laura van Geest, gepropt in een kwatier, kwam voornoemd panel het podium op, aangekondigd door Jacob Schoenmaker. De olijke krullenbol van RTLZ en econoom (als student in de bankjes bij Van Wijnbergen!) kwam met meerdere stellingen waar de hoogleraar zich nogal aan stoorde. 

'Wie in de zaal vindt (de stelling over) een faillissement van Griekenland de beste optie?' Paar handen omhoog in het volle auditorium van de bank. 'Leg ze dan wel eerst uit wat je daaronder verstáát, een faillissement', zei Van Wijnbergen tegen Schoenmaker. Na wat discussie bleek 'schuldsanering' een betere term omdat er geen rechterlijke instantie is die een faillissement kan uitspreken.

En 'Griekenland failliet' dat is stoer, dat is dom, dat is het programma van de PVV!' Applaus van de hele zaal voor de oneliner van Van Wijnbergen. Hij had namelijk meer niveau verwacht van het debat en ging zich in een onderonsje met Braakhuis mompelend beklagen over de gespreksleiding, terwijl Harbers aan het woord was.

Schoenmaker was nogal luchtig, improviserend bezig als gespreksleider. Hij sprak de gasten soms aan zonder vraag te stellen, kapte hen abrupt af en het debat verliep ook rommelig voor toehoorders. Laura van Geest (die op haar beurt een paar keer hinderlijk en onverstaanbaar werd onderbroken door Van Wijnbergen) merkte wel op dat de solidariteit tussen de (lid)staten wel eens anders kan liggen in de EU dan in de VS. Dus afgezien van de vraag wat economisch het beste is voor Griekenland (daar is genoeg strijd over), is het maar de vraag hoeveel draagvlak er is in de EU als 'de oplossing' in zicht komt.

Al met al verschilden de omgangsvormen niet zoveel met die van de Leden van de Tweede Kamer bij de algemene beschouwingen. Het ging toch om de inhoud? Die was er wel overigens, want over het sociaal-leenstelsel (mbt stufi) werd bijvoorbeeld inhoudelijk goed gesproken. Dat onderwerp kwam beter uit de verf dan de crisis in Griekenland.

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 26 september 2018


O P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
UvA-eredoctoraten voor econoom Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford
UvA - De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan econoom en Nobelprijswinnaar Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford. Crawford ontvangt het eredoctoraat vanwege de grote invloed die hij heeft op de internationale rechtswetenschap, in het bijzonder op het internationale aansprakelijkheidsrecht.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden