Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rechtspraak maakt disciplinaire maatregelen voortaan openbaar (reactie op RTL Nieuws)

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rechtspraak maakt disciplinaire maatregelen voortaan openbaar (reactie op RTL Nieuws)

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow Rechtspraak maakt disciplinaire maatregelen voortaan openbaar (reactie op RTL Nieuws)
 
Rechtspraak maakt disciplinaire maatregelen voortaan openbaar (reactie op RTL Nieuws)
dinsdag, 4 oktober 2011

Rvdr Den Haag - Informatie over disciplinaire maatregelen aan rechters zal voortaan openbaar gemaakt worden. De samenleving heeft in toenemende mate belangstelling voor het functioneren van rechters. Door informatie over disciplinaire maatregelen in het jaarverslag op te nemen, wil de Raad voor de rechtspraak aan die behoefte tegemoetkomen. Momenteel wordt alleen in het jaarverslag van de Hoge Raad informatie over schorsing en ontslag van rechters gepubliceerd.

De Raad heeft na vragen van RTL Nieuws gegevens verzameld over het aantal disciplinaire maatregelen dat in de periode 2001 tot 2011 is opgelegd aan rechters (lees hier de brief van de Raad aan RTL Nieuws: BriefRTLNieuws.pdf).

Daaruit blijkt dat er in acht gevallen een disciplinaire maatregel is opgelegd aan een rechter of raadsheer.

De redenen hiervoor waren onder andere onprofessioneel gedrag, ongewenste intimiteiten of ondermaatse kwaliteit van het werk. In dezelfde periode hebben elf rechters ontslag op eigen verzoek aangevraagd, waarbij het gerechtsbestuur de betrokkene heeft gestimuleerd om ontslag te verzoeken.

Hiervan zijn vier rechters vervroegd met pensioen gegaan. Nederland telt ruim 2500 rechters. In 2010 deden zij in totaal 1.960.000 zaken af.  

Alle medewerkers van de Rechtspraak – waaronder rechters – hebben jaarlijks een functioneringsgesprek met hun leidinggevende. De Rechtspraak vindt dit belangrijk om het functioneren van medewerkers, en daarmee de kwaliteit van de rechtspraak, te verbeteren. Goede functioneringsgesprekken dragen bij aan het voorkomen van onwenselijke situaties die tot disciplinaire maatregelen kunnen leiden.

In Nederland worden rechters voor het leven benoemd om hun onafhankelijkheid te versterken. Alleen de Hoge Raad kan beslissen over schorsing of ontslag van rechters. De presidenten van de gerechten hebben de bevoegdheid om disciplinaire maatregelen op te leggen aan rechters als zij zich niet als een goed rechter gedragen.

In de huidige situatie kan deze maatregel bestaan uit een schriftelijke waarschuwing of strafontslag. De Raad voor de rechtspraak is van mening dat er behoefte bestaat aan een uitgebreider scala van disciplinaire straffen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie werkt momenteel aan een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken.

 
< Vorige   Volgende >


 vrijdag, 25 mei 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden