Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Takvor Avedissian over STRENGER STRAFFEN? Beeldvorming en sentimenten versus feiten en waarden

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Takvor Avedissian over STRENGER STRAFFEN? Beeldvorming en sentimenten versus feiten en waarden

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Opinie arrow Takvor Avedissian over STRENGER STRAFFEN? Beeldvorming en sentimenten versus feiten en waarden
 
Takvor Avedissian over STRENGER STRAFFEN? Beeldvorming en sentimenten versus feiten en waarden
dinsdag, 4 oktober 2011

Rvdr Den Haag - Op zaterdag 1 oktober jl. sprak Takvor Avedissian, sectorvoorzitter strafrecht Rechtbank Haarlem en tevens lid woordvoerderspoel strafrecht Raad voor de rechtspraak, op het symposium Straffen van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD).

Via een interactieve sessie deelde Avedissian zijn visie op het spanningsveld tussen beeldvorming en sentimenten enerzijds en feiten en waarden anderzijds met betrekking tot de vraag of strenger moet worden gestraft in Nederland.

Avedissian geeft aan dat de afgelopen jaren de druk vanuit de samenleving, de media, wetenschappers en de politiek op de strafrechter is toegenomen. De samenleving kenmerkt zich steeds meer door mondige burgers. Gezag is niet meer vanzelfsprekend. Emoties, snelle meningsvorming en snelle meningsuiting en het gebruik van social media leiden ertoe dat kritiek sneller en heviger aan de oppervlakte komt.

Ondanks alle onderzoeken en feiten is het beeld van “de softe strafrechter” toch zo dominant dat het niet alleen de stemming in de samenleving over de rechtspraak lijkt te bepalen, maar ook die in de politiek, aldus Avedissian.

Dat laatste blijkt uit het wetsvoorstel met betrekking tot de invoering van minimumstraffen: Als de rechter niet mee wil gaan met de roep om strenger te straffen, dan moet de wetgever hem dit maar gaan voorschrijven. Zo klinkt het.

Avedissian benadrukt dat het enerzijds winst is dat we sneller, beter en meer rechtstreeks te weten kunnen komen wat er leeft in de samenleving. Anderzijds lijkt de kritiek soms venijnig, ongenuanceerd en ongefundeerd.  Van de rechter mag stabiliteit en degelijkheid worden verwacht.

De rechter is er niet voor de hypes of voor de waan van de dag. Hij moet juist niet meewaaien met elke wind. Hij moet rechtop blijven staan en aldus bijdragen aan de stabiliteit van de samenleving.

Link naar zijn volledige tekst.

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 23 juni 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Weer/verkeer update van 15:50u: treinverkeer (en trams) Amsterdam en rondom Zwolle stilgelegd
Op de Johan de Wittlaan in Den Haag is een boom op een aantal auto's gevallen bij een advocatenkantoor, meldt @regio15 Voor foto hiervan zie link.  

Het laatste nieuws van de NS:

Geen treinverkeer rondom Amsterdam en Zwolle zeker tot na de avondspits
Vanwege de veiligheid van reizigers en personeel is het treinverkeer rond Amsterdam en Zwolle (naar Noord- en Oost-Nederland) en op enkele andere plekken stilgelegd. De storm van vandaag heeft, verspreid over West- en noordoost Nederland op meer dan 25 trajecten en emplacementen gezorgd voor bomen, takken, hekken e.d. op het spoor. Daardoor heeft het spoor ernstige schade opgelopen. Op meerdere plaatsen is ook de bovenleiding gebroken. In Nunspeet en Hilversum is een trein tegen een omgevallen boom aangereden.  

LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden