Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Na schrapping van het tableau blijft een advocaat nog immer verantwoordelijk voor zijn zaakjes

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Na schrapping van het tableau blijft een advocaat nog immer verantwoordelijk voor zijn zaakjes

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Na schrapping van het tableau blijft een advocaat nog immer verantwoordelijk voor zijn zaakjes
 
Na schrapping van het tableau blijft een advocaat nog immer verantwoordelijk voor zijn zaakjes
woensdag, 5 oktober 2011

Liegen dat het gedrukt staat

Ook na schrapping van het tableau blijft een advocaat verantwoordelijk voor zijn handelen als advocaat, zo wordt nog 'ns benadrukt in deze beslissing van de Bossche Raad van Discipline. Verweerder was advocaat van de wederpartij van klaagster in een procedure bij de kantonrechter Sittard/Geleen.

Klaagster is in die procedure veroordeeld in de proceskosten. Na betekening van dit vonnis heeft klaagster, bij aangetekende brief van 30 juli 2008, aan verweerder verzocht om termijnbetaling en voorgesteld in maandelijkse termijnen van € 25,= af te lossen. “Ik heb geen aangetekende brief van uw cliënt ontvangen, wel zie ik in het dossier een lege envelop. Wat ik niet heb kan ik niet afgeven”. De advocaat zegt aldus die brief nooit te hebben ontvangen en legt hupsakéé... derdenbeslag op haar WAO-uitkering. De raad:

 'Nadat klaagster op 9 juli 2009 tegen verweerder een klacht had ingediend en de raad hierop bij uitspraak van 12 april 2010 had beslist, is de brief van 30 juli 2008, waarvan verweerder de ontvangst heeft ontkend, in een andere procedure alsnog boven water gekomen.

Uit r.o. 6.1 van de beslissing van de Kamer voor gerechtsdeurwaarders te Amsterdam van 23 november 2010 blijkt immers dat, anders dan in de vorige klachtprocedure kon worden vastgesteld, verweerder wel degelijk in bezit is geweest van de brief van klaagster van 30 juli 2008 en deze zelfs op 8 augustus 2008 heeft doorgezonden naar de deurwaarder. De klacht houdt thans in dat verweerder welbewust heeft gelogen over de ontvangst van klaagsters brief van 30 juli 2008 en de afspraak omtrent de betalingsregeling. Nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden en de klacht ziet op dit nieuwe feit, moet de klacht ontvankelijk worden geacht.'

Klacht gegrond, da's helder, maar schorsing van de gewezen-advocaat van 2 maanden? Ja dat kan, want als hij zich weer inschrijft als advocaat dan gaat deze sanctie pas in. 

Wanneer krijgt de secretaresse (administratie) eens niet de schuld?

 'In het licht van het bovenstaande rekent de raad het verweerder thans zwaar aan dat verweerder klaagster in de eerste klachtzaak ervan heeft beschuldigd dat zij hem expres een lege enveloppe had verstuurd, teneinde een niet bestaande betalingsregeling aannemelijk te maken en dat hij, geconfronteerd met het feit dat hij de brief wel degelijk in zijn bezit heeft gehad, de verantwoordelijkheid voor de fout legt bij de administratie van zijn vorige kantoor. Een advocaat blijft voor die administratie immers te allen tijde zelf verantwoordelijk.'

YA2038 Raad van Discipline 's-Hertogenbosch M 26 - 2011

 
< Vorige   Volgende >


 zondag, 22 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Ooit veroordeeld als tiener door kinderrechter en nu verwijdering DNA-databank? Dat kan

Internet kan een eeuwig brandmerk zijn bij een misstap, maar een DNA-profiel in een landelijke databank voelt misschien wel net zo bezwaarlijk. Jaarlijks staan bijna 3.000 minderjarigen na hun veroordeling voor een strafbaar feit DNA-gegevens af aan justitie.

In deze zaak gaat het om een bezwaarschrift ex artikel 7 van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden. Uit het dossier blijkt dat de veroordeelde jongeman - 12 jaar tijdens het misdrijf - op straat een telefoon van iemand heeft gejat. Hij heeft verklaard dat hij dit had gedaan, omdat hij in de disco zijn telefoon verloren was en dit niet aan zijn moeder durfde te vertellen.

Hij is op 15-jarige leeftijd veroordeeld door de kinderrechter en nadien niet meer met justitie in aanraking gekomen. Het bewezen verklaarde delict moet worden aangemerkt als een eenmalig incident, bezien tegen de achtergrond van de levensfase waarin de veroordeelde verkeerde en met name de moeilijke periode die hij doormaakte vanwege het overlijden van onder meer zijn opa en de ziekte van zijn stiefvader.

Het recidiverisico wordt zeer klein geacht. Wel zijn er nog zorgen vanwege zijn lage IQ, waardoor de hij over weinig 'probleemoplossend vermogen beschikt om te kunnen denken hoe hij dingen anders moet aanpakken, maar er wordt aan gewerkt om hem daarin te trainen', staat in de uitspraak (i.c. beslissing).

OvJ moet celmateriaal laten vernietigen

LEES VERDER...
 
Alex Brenninkmeijer wordt hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat

“Als oud-rechter, voormalig Nationale ombudsman en tegenwoordig lid van de Europese Rekenkamer heb ik ervaring met drie instituties van de rechtsstaat, het lijkt mij geweldig om mijn ervaring in de Utrechtse academische context te delen en mee te werken aan het strategisch thema Instituties”, aldus Brenninkmeijer.

Vanaf juli dit jaar is voormalig nationaal ombudsman dr. Alex Brenninkmeijer (1951) hoogleraar ‘Institutionele aspecten van de rechtsstaat’ aan de Universiteit Utrecht, zo laat de UU weten.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden