Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Managementgoeroe Ben Tiggelaar, prof. De Ruiter en zanger Syb vd Ploeg op jubileum ex-gedetineerden

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Managementgoeroe Ben Tiggelaar, prof. De Ruiter en zanger Syb vd Ploeg op jubileum ex-gedetineerden

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Managementgoeroe Ben Tiggelaar, prof. De Ruiter en zanger Syb vd Ploeg op jubileum ex-gedetineerden
 
Managementgoeroe Ben Tiggelaar, prof. De Ruiter en zanger Syb vd Ploeg op jubileum ex-gedetineerden
vrijdag, 21 oktober 2011

'Deze dag willen we ons afvragen hoe je écht perspectief kan bieden'

Het belooft een enerverende dag te worden bij de landelijke organisatie voor begeleiding van (ex-)gedetineerden. Exodus, bestaat dertig jaar en dat is reden voor een speciale dag. 

Op zaterdag 29 oktober te Amersfoort is het symposium met bijzondere bijdragen van onder meer managementgoeroe Ben Tiggelaar (bekend van zijn 'MBA in één dag'), hoogleraren Corine de Ruiter (forensische psychiatrie) en Miranda Boone (penologie en penitentiair recht). Het geheel wordt opgeluisterd door zanger Syb 'In nije dei' van der Ploeg (De Kast) en procureur-generaal Han Moraal.

Toelichting van Exodus uit de persaankondiging

'De roep om strenger en harder te straffen neemt toe, en wordt omgezet in politieke voorstellen. Exodus laat in 30 jaar ervaring zien dat juist zorgvuldige begeleiding en de inzet van vrijwilligers tot goede resultaten kan leiden en voorkomt dat mensen terugvallen in crimineel gedrag.

Rien Timmer, directeur van het jarige Exodus, over het thema: 'De vraag is of het één het ander uitsluit. In de discussies hierover lijken doelen als vergelding en resocialisatie vaak lijnrecht tegenover elkaar te staan. Deze dag willen we ons afvragen hoe je écht perspectief kan bieden op een toekomst zonder criminaliteit, voor (ex-)gedetineerden en hun relaties, maar ook voor slachtoffers en voor de samenleving als geheel.'

Perspectief is daarom het thema van het Jubileumsymposium dat Exodus organiseert. Dit thema zal vanuit een scala aan invalshoeken belicht worden. Ben Tiggelaar zal zijn visie op de (on)mogelijkheden van gedragsverandering presenteren. Syb van der Ploeg bezingt het thema met een keur van liedjes uit zijn repertoire. Zandkunstenaar Gert van der Vijver beeldt het thema uit in zandkunst. Oud profwielrenner Rini Wagtmans zal in gesprek gaan met ex-gedetineerde Exodus-bewoners over hun levensperspectief.

De hoogleraren De Ruiter en Boone zullen stellingen inbrengen voor een discussie waaraan ook procureur-generaal Han Moraal en Peter van der Sande (voorzitter International Corrections and Prisons Association) deelnemen. Claudia Schoemacher brengt in het forum haar ervaringen in als kind van ex-gedetineerden en Henriette van der Klok (organisatie 'Slachtoffer in Beeld') zal het perspectief van slachtoffers van delicten naar voren brengen. De jubileumdag staat onder leiding van NCRV-presentator Klaas Drupsteen.

Met 230 betaalde medewerkers en ruim 1900 vrijwilligers is Exodus in 30 jaar tijd uitgegroeid tot een gevestigde naam in het begeleiden van (ex-)gedetineerden. De christelijke organisatie, opgericht vanuit de rooms-katholieke en protestantse kerken, begeleidt nu jaarlijks in 11 Exodushuizen ruim 450 (ex-)gedetineerden en bereikt met tientallen vrijwilligersgroepen via allerlei activiteiten nog eens zo'n 5000 (ex-)gedetineerden. De organisatie ontving in de loop der jaren diverse prijzen en de positieve resultaten van de begeleiding werden door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.'

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 21 mei 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Afwijzing aanvraag om wel heel bijzondere bijstand: kroegbezoek chronisch psychiatrisch patiënt

Afwijzing aanvraag om bijzondere bijstand. Appellante (de aanvrager) lijdt meer dan twintig jaar aan een schizoaffectieve stoornis. Zij heeft vele psychiatrische behandelingen ondergaan en jarenlang een dagactiviteitencentrum bezocht. Op 11 mei 2004 heeft appellante een aanvraag gedaan om bijzondere bijstand voor consumptiekosten in haar stamcafé Marktzicht te Utrecht (café). 

De vrouw heeft toegelicht dat zij een chronisch psychiatrisch patiënt is en dat zij niet alleen thuis kan zijn. Zij brengt haar dagen door in het café om onder de mensen te zijn.

Bij besluit van 15 juni 2004 heeft de gemeente deze aanvraag afgewezen. Bij uitspraak van 16 augustus 2005 heeft de rechtbank het beroep tegen het (latere) besluit ongegrond verklaard. Jaren later (2010) heeft de vrouw het nog een keer geprobeerd, maar de gemeente wees het weer af. Uiteindelijk belandde de zaak bij de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep.

Waarom naar de kroeg?

De vrouw vindt dat zij de kosten tot een bedrag van € 300,- per maand niet meer uit haar vermogen kan bestrijden en wijst op een verklaring van haar psychiater. Daarin staat dat de vrouw niet in aanmerking komt voor reguliere dagopvang, omdat zij niet meer bestand is tegen de confrontatie met chronisch psychiatrische patiënten.

In de loop van de jaren heeft zij veel vrienden die zij via de psychiatrie heeft leren kennen, verloren onder andere door zelfdoding. Het café is een laagdrempelige manier om een sociaal netwerk op te bouwen buiten de psychiatrie. Appellante gebruikt sporadisch alcohol.

Uitspraak Centrale Raad

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanmiddag debat over mensenrechten en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanmiddag te zien en horen: hoe staat het met de naleving van mensenrechten door het Nederlands bedrijfsleven? En hoe bevordert de overheid het respecteren ervan? Daarover vergadert de Tweede Kamer vandaag van 14.00 tot 16.30 uur.
LEES VERDER...
 
President Geert Corstens kondigt terugtreden Hoge Raad aan miv 1 november
Geert Corstens heeft in zijn (interne) nieuwjaarstoespraak zijn terugtreden als president van de Hoge Raad per 1 november 2014 aangekondigd, meldt het hoogste rechtscollege.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden