Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Managementgoeroe Ben Tiggelaar, prof. De Ruiter en zanger Syb vd Ploeg op jubileum ex-gedetineerden

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Managementgoeroe Ben Tiggelaar, prof. De Ruiter en zanger Syb vd Ploeg op jubileum ex-gedetineerden

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Managementgoeroe Ben Tiggelaar, prof. De Ruiter en zanger Syb vd Ploeg op jubileum ex-gedetineerden
 
Managementgoeroe Ben Tiggelaar, prof. De Ruiter en zanger Syb vd Ploeg op jubileum ex-gedetineerden
vrijdag, 21 oktober 2011

'Deze dag willen we ons afvragen hoe je écht perspectief kan bieden'

Het belooft een enerverende dag te worden bij de landelijke organisatie voor begeleiding van (ex-)gedetineerden. Exodus, bestaat dertig jaar en dat is reden voor een speciale dag. 

Op zaterdag 29 oktober te Amersfoort is het symposium met bijzondere bijdragen van onder meer managementgoeroe Ben Tiggelaar (bekend van zijn 'MBA in één dag'), hoogleraren Corine de Ruiter (forensische psychiatrie) en Miranda Boone (penologie en penitentiair recht). Het geheel wordt opgeluisterd door zanger Syb 'In nije dei' van der Ploeg (De Kast) en procureur-generaal Han Moraal.

Toelichting van Exodus uit de persaankondiging

'De roep om strenger en harder te straffen neemt toe, en wordt omgezet in politieke voorstellen. Exodus laat in 30 jaar ervaring zien dat juist zorgvuldige begeleiding en de inzet van vrijwilligers tot goede resultaten kan leiden en voorkomt dat mensen terugvallen in crimineel gedrag.

Rien Timmer, directeur van het jarige Exodus, over het thema: 'De vraag is of het één het ander uitsluit. In de discussies hierover lijken doelen als vergelding en resocialisatie vaak lijnrecht tegenover elkaar te staan. Deze dag willen we ons afvragen hoe je écht perspectief kan bieden op een toekomst zonder criminaliteit, voor (ex-)gedetineerden en hun relaties, maar ook voor slachtoffers en voor de samenleving als geheel.'

Perspectief is daarom het thema van het Jubileumsymposium dat Exodus organiseert. Dit thema zal vanuit een scala aan invalshoeken belicht worden. Ben Tiggelaar zal zijn visie op de (on)mogelijkheden van gedragsverandering presenteren. Syb van der Ploeg bezingt het thema met een keur van liedjes uit zijn repertoire. Zandkunstenaar Gert van der Vijver beeldt het thema uit in zandkunst. Oud profwielrenner Rini Wagtmans zal in gesprek gaan met ex-gedetineerde Exodus-bewoners over hun levensperspectief.

De hoogleraren De Ruiter en Boone zullen stellingen inbrengen voor een discussie waaraan ook procureur-generaal Han Moraal en Peter van der Sande (voorzitter International Corrections and Prisons Association) deelnemen. Claudia Schoemacher brengt in het forum haar ervaringen in als kind van ex-gedetineerden en Henriette van der Klok (organisatie 'Slachtoffer in Beeld') zal het perspectief van slachtoffers van delicten naar voren brengen. De jubileumdag staat onder leiding van NCRV-presentator Klaas Drupsteen.

Met 230 betaalde medewerkers en ruim 1900 vrijwilligers is Exodus in 30 jaar tijd uitgegroeid tot een gevestigde naam in het begeleiden van (ex-)gedetineerden. De christelijke organisatie, opgericht vanuit de rooms-katholieke en protestantse kerken, begeleidt nu jaarlijks in 11 Exodushuizen ruim 450 (ex-)gedetineerden en bereikt met tientallen vrijwilligersgroepen via allerlei activiteiten nog eens zo'n 5000 (ex-)gedetineerden. De organisatie ontving in de loop der jaren diverse prijzen en de positieve resultaten van de begeleiding werden door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.'

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 21 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
'Bedoeling was dat slachtoffer naar Suriname zou gaan en daar zijn dood in scene zou zetten'
Nationale Nederlanden Levensverzekeringen opgelicht, moord om uitkering

De verdachte heeft in de periode van 2 januari 2013 tot en met 25 februari 2013 te Rotterdam samen met een mededader het slachtoffer vermoord om een uitkering onder een levensverzekering te krijgen. Ook heeft hij een groot aantal (pogingen tot) fraude en valsheid in geschrifte gepleegd. Van enorme BTW-fraude tot fraude met kinderopvang en alles daartussen.

Een deel uit het standpunt van 41-jarige verdachte:

 'De verdachte ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van[slachtoffer]. Hij erkent dat hij een verzekering bij Nationale Nederland op het leven van[slachtoffer] had afgesloten en ook dat dit gedaan is om Nationale Nederlanden op te lichten.[slachtoffer] en hij hadden dit samen opgezet. De bedoeling was dat[slachtoffer] naar Suriname zou gaan, dat hij daar zijn dood in scene zou zetten en dat hij dan onder een andere naam in Suriname zou blijven wonen. De uitkering van € 500.000,00 zou worden gedeeld tussen[slachtoffer] (€ 200.000,00) en de verdachte (€ 300.000,00). Dit plan is echter nooit uitgevoerd.

De verdachte had zelf onder een andere verzekering bij Nationale Nederlanden een uitkering geclaimd en gekregen nadat[slachtoffer], [medeverdachte] en hij op 2 januari 2013 een overval op de verdachte in scene hadden gezet. De verdachte vermoedt dat dit[slachtoffer] heeft geïnspireerd, dat[slachtoffer] en [medeverdachte] in de avond van 24 februari 2013 een overval in scene hebben willen zetten en dat [medeverdachte] daarbij[slachtoffer] heeft gedood. Hijzelf had[slachtoffer] nog afgeraden om een dergelijke fraude te proberen, omdat het bij Nationale Nederlanden zou opvallen dat er kort na elkaar twee keer een vergelijkbare schade zou worden geclaimd.

Uit de strafmotivering:

 'De verdachte heeft samen met een ander[slachtoffer] om het leven gebracht.[slachtoffer] is door de verdachte en diens mededader in een machteloze positie gebracht, nadat[slachtoffer] in de waan was gebracht dat deze (slechts) zou worden mishandeld om een verzekeringsuitkering te krijgen.[slachtoffer] is vervolgens op een vreselijke manier overleden. Van het vertrouwen dat[slachtoffer] in de verdachte, een vriend, had gesteld, is door de verdachte grof misbruik gemaakt. Het behoeft geen toelichting dat dit een zeer ernstig strafbaar feit is.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden