Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Tweede Kamerlid Gerard Schouw: veranker recht op toegang tot rechter in Grondwet

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Tweede Kamerlid Gerard Schouw: veranker recht op toegang tot rechter in Grondwet

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Opinie arrow Tweede Kamerlid Gerard Schouw: veranker recht op toegang tot rechter in Grondwet
 
Tweede Kamerlid Gerard Schouw: veranker recht op toegang tot rechter in Grondwet
dinsdag, 1 november 2011

Ingezonden opinie (D66) - Kamerlid voor D66 Gerard Schouw wil het recht op een eerlijk proces en toegang tot de rechter in de Grondwet verankeren.

De toegang tot een onafhankelijke rechter is van fundamenteel belang in een democratische staat, maar dit recht staat niet expliciet in onze Grondwet. D66 wil zo dit recht dichterbij de burger brengen en de rechtsstaat beter beschermen.

Internationale rechten

Nederlandse burgers hebben nu eigenlijk veel meer rechten dan in de Grondwet staan, zoals het recht op toegang tot de rechter. “De Nederlandse Grondwet legt onze grondrechten vast. We hebben in de laatste decennia meer rechten gekregen door internationale verdragen en internationaal recht. Dankzij Europa zijn onze burgerrechten uitgebreid en beter beschermd. Hoog tijd om ook op nationaal niveau deze rechten te verankeren,” aldus Schouw.

Rechten horen in Grondwet thuis

De Staatscommissie Grondwet maakte vorig jaar in haar eindrapport duidelijk dat grondrechten in de Grondwet thuishoren en niet enkel in internationale verdragen. Het opnemen van grondrechten in de Grondwet is van belang voor de burger omdat het constitutionele recht door de Grondwet wordt bepaald.

 “De bescherming van mensen tegen de overheid vormt de basis van de grondrechten en het constitutionele recht. De keuzes die in Den Haag worden gemaakt mogen niet ten koste gaan van burgerrechten. Met grondwettelijke bescherming zijn mensen zich bewust van hun rechten en worden de grenzen van de politiek duidelijker. Politici mogen onze rechtsstaat niet breken,” zegt het D66-Kamerlid.

Griffierechten

Schouw maakt zich zorgen over de huidige politieke ontwikkelingen die de rechtsstaat uithollen en onze grondrechten aantasten. Als voorbeeld geeft hij aan het voorstel van het kabinet voor de verhoging van de griffierechten.

Schouw: "Door de griffierechten fors te verhogen blokkeert het kabinet de vrije toegang tot de rechter en morrelt het aan één van de pijlers van onze democratie. De rechtspraak is geen dienstverlening, maar een recht. Het is in de eerste plaats aan de overheid om dat recht te garanderen."

 
< Vorige   Volgende >


 zondag, 18 maart 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Conservatoir beslag op urn met as omdat kind medaillon met as wil dragen net als de andere kinderen

Alleen aanvoeren dat band met overledene goed was blijkt onvoldoende

Een dochter wil een klein deel van de as van haar overleden vader in een medaillon dragen. De weduwe weigert echter afgifte en zo belandt de familie bij de rechter. De dochter (A) heeft aan haar vorderingen ten grondslag gelegd dat B onzorgvuldig en aldus onrechtmatig jegens haar handelt door te weigeren een klein deel van de as van X aan haar af te staan, vooral omdat de andere (stief)kinderen van de overleden persoon wel een medaillon met as van X hebben gekregen. De dochter heeft op 9 januari 2013 - na verkregen verlof daartoe van de voorzieningenrechter van deze rechtbank bij beschikking van 3 januari 2013 - conservatoir beslag laten leggen op de urn met de as. Voor het aannemen van een zogeheten onrechtmatige daad zijn de nodige voorwaarden. De rechter beslist als volgt, na een korte inleiding op die criteria:

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Hans Schenk voorzitter commissie herziening SER-Fusiegedragsregels
Hoogleraar Hans Schenk van Utrecht University School of Economics gaat als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) de commissie over de herziening van de SER-Fusiegedragsregels voorzitten. Dit laat de Universiteit Utrecht weten. Deze gedragsregels zijn in 2001 in werking getreden en beschermen de belangen van werknemers bij voorgenomen fusies tussen ondernemingen. Sindsdien zijn er verschillende knelpunten gesignaleerd bij de toepassing en reikwijdte van de SER Fusiegedragsregels.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden