Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Tweede Kamerlid Gerard Schouw: veranker recht op toegang tot rechter in Grondwet

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Tweede Kamerlid Gerard Schouw: veranker recht op toegang tot rechter in Grondwet

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Opinie arrow Tweede Kamerlid Gerard Schouw: veranker recht op toegang tot rechter in Grondwet
 
Tweede Kamerlid Gerard Schouw: veranker recht op toegang tot rechter in Grondwet
dinsdag, 1 november 2011

Ingezonden opinie (D66) - Kamerlid voor D66 Gerard Schouw wil het recht op een eerlijk proces en toegang tot de rechter in de Grondwet verankeren.

De toegang tot een onafhankelijke rechter is van fundamenteel belang in een democratische staat, maar dit recht staat niet expliciet in onze Grondwet. D66 wil zo dit recht dichterbij de burger brengen en de rechtsstaat beter beschermen.

Internationale rechten

Nederlandse burgers hebben nu eigenlijk veel meer rechten dan in de Grondwet staan, zoals het recht op toegang tot de rechter. “De Nederlandse Grondwet legt onze grondrechten vast. We hebben in de laatste decennia meer rechten gekregen door internationale verdragen en internationaal recht. Dankzij Europa zijn onze burgerrechten uitgebreid en beter beschermd. Hoog tijd om ook op nationaal niveau deze rechten te verankeren,” aldus Schouw.

Rechten horen in Grondwet thuis

De Staatscommissie Grondwet maakte vorig jaar in haar eindrapport duidelijk dat grondrechten in de Grondwet thuishoren en niet enkel in internationale verdragen. Het opnemen van grondrechten in de Grondwet is van belang voor de burger omdat het constitutionele recht door de Grondwet wordt bepaald.

 “De bescherming van mensen tegen de overheid vormt de basis van de grondrechten en het constitutionele recht. De keuzes die in Den Haag worden gemaakt mogen niet ten koste gaan van burgerrechten. Met grondwettelijke bescherming zijn mensen zich bewust van hun rechten en worden de grenzen van de politiek duidelijker. Politici mogen onze rechtsstaat niet breken,” zegt het D66-Kamerlid.

Griffierechten

Schouw maakt zich zorgen over de huidige politieke ontwikkelingen die de rechtsstaat uithollen en onze grondrechten aantasten. Als voorbeeld geeft hij aan het voorstel van het kabinet voor de verhoging van de griffierechten.

Schouw: "Door de griffierechten fors te verhogen blokkeert het kabinet de vrije toegang tot de rechter en morrelt het aan één van de pijlers van onze democratie. De rechtspraak is geen dienstverlening, maar een recht. Het is in de eerste plaats aan de overheid om dat recht te garanderen."

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 23 juni 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Rechtszitting over Zwarte Piet is op donderdag 16 oktober

RvS, Den Haag -  De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de figuur van Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober aanstaande om 10.00 uur in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Het is de bedoeling dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in november van dit jaar een uitspraak doet.

Uitspraak van de rechtbank
Op 3 juli van dit jaar heeft de rechtbank zich uitgesproken over de evenementenvergunning die de burgemeester van Amsterdam had verleend voor de intocht van Sinterklaas in 2013. Twintig mensen kwamen hiertegen in beroep, omdat het evenement de figuur van Zwarte Piet bevat die fundamentele vrijheden aantast en teniet doet.

LEES VERDER...
 
Tarlach McGonagle (IViR) benoemd tot nieuw expertcomité van de Raad van Europa
De Universiteit van Amsterdam laat weten dat Tarlach McGonagle, werkzaam bij het Instituut voor Informatierecht, IViR onlangs is benoemd tot een nieuw expertcomité van de Raad van Europa. Dit comité stelt een nieuwe aanbeveling inzake de bescherming van journalisten en de veiligheid van journalisten en andere media-actoren op. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden