Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - NVvR-voorzitter: 'Groot draagvlak voor huidige strafpraktijk'

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - NVvR-voorzitter: 'Groot draagvlak voor huidige strafpraktijk'

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow NVvR-voorzitter: 'Groot draagvlak voor huidige strafpraktijk'
 
NVvR-voorzitter: 'Groot draagvlak voor huidige strafpraktijk'
donderdag, 3 november 2011

NVvR - Reinier van Zutphen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, is blij met het recente onderzoek ‘De burger als rechter’. 

 “Ik vind het een prachtig onderzoek. Het geeft aan dat er niet zozeer voor de politiek draagvlak is, maar dat er voor wat de rechters in Nederland doen draagvlak is. Daar ben ik heel erg verheugd over.” Van Zutphen zei dit dinsdagmorgen op Radio 1, in het KRO-programma Goedemorgen Nederland.

Brief staatssecretaris verbaast Van Zutphen

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Die schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op het onderzoek: “Onder de Nederlandse bevolking bestaat breed draagvlak voor het kabinetsbeleid over de invoering van minimumstraffen.” “Ik heb de brief van de staatssecretaris gezien en die heeft me enorm verbaasd”, zei Van Zutphen op de radio. “Hij trekt conclusies over zaken die niet onderzocht zijn. Er is onderzoek gedaan naar delicten als winkeldiefstal, woninginbraak en dat soort vergrijpen. Dat zij nou net niet de vergrijpen in het wetsvoorstel over de verplichte minimumstraffen bij recidive, dat de minister en de staatssecretaris nu aan het voorbereiden  zijn.”

Rechtspraktijk in lijn met wensen burgers

Volgens de NVvR-voorzitter toont het onderzoek wel aan dat straffen lastig is, en dat er wat hem betreft “dus echt rechters nodig zijn om daar lijn in te brengen”. Van Zutphen: “Als ik de conclusies lees dan denk ik: Wat rechters doen is aardig in lijn met wat mensen graag zien dat er gebeurt in de rechtspraak.”

Minimumstraffen niet nodig

Van Zutphen, die zelf jarenlang strafrechter is geweest, riep de staatssecretaris op zijn plannen voor invoering van minimumstraffen te laten varen. “In al die zaken die ik onder ogen heb gehad van recidive bij levensdelicten en ernstige geweldsmisdrijven, daar heb ik dat hele minimumverhaal niet bij nodig. Dat zijn situaties waarin rechters helemaal niet twijfelachtig  zijn over de op te leggen straf. Als je kijkt naar de manier waarop wij nu straffen, dan komt de mening van burgers behoorlijk overeen met de mening van rechters.

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 15 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden