Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - NVvR-voorzitter: 'Groot draagvlak voor huidige strafpraktijk'

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - NVvR-voorzitter: 'Groot draagvlak voor huidige strafpraktijk'

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow NVvR-voorzitter: 'Groot draagvlak voor huidige strafpraktijk'
 
NVvR-voorzitter: 'Groot draagvlak voor huidige strafpraktijk'
donderdag, 3 november 2011

NVvR - Reinier van Zutphen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, is blij met het recente onderzoek ‘De burger als rechter’. 

 “Ik vind het een prachtig onderzoek. Het geeft aan dat er niet zozeer voor de politiek draagvlak is, maar dat er voor wat de rechters in Nederland doen draagvlak is. Daar ben ik heel erg verheugd over.” Van Zutphen zei dit dinsdagmorgen op Radio 1, in het KRO-programma Goedemorgen Nederland.

Brief staatssecretaris verbaast Van Zutphen

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Die schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op het onderzoek: “Onder de Nederlandse bevolking bestaat breed draagvlak voor het kabinetsbeleid over de invoering van minimumstraffen.” “Ik heb de brief van de staatssecretaris gezien en die heeft me enorm verbaasd”, zei Van Zutphen op de radio. “Hij trekt conclusies over zaken die niet onderzocht zijn. Er is onderzoek gedaan naar delicten als winkeldiefstal, woninginbraak en dat soort vergrijpen. Dat zij nou net niet de vergrijpen in het wetsvoorstel over de verplichte minimumstraffen bij recidive, dat de minister en de staatssecretaris nu aan het voorbereiden  zijn.”

Rechtspraktijk in lijn met wensen burgers

Volgens de NVvR-voorzitter toont het onderzoek wel aan dat straffen lastig is, en dat er wat hem betreft “dus echt rechters nodig zijn om daar lijn in te brengen”. Van Zutphen: “Als ik de conclusies lees dan denk ik: Wat rechters doen is aardig in lijn met wat mensen graag zien dat er gebeurt in de rechtspraak.”

Minimumstraffen niet nodig

Van Zutphen, die zelf jarenlang strafrechter is geweest, riep de staatssecretaris op zijn plannen voor invoering van minimumstraffen te laten varen. “In al die zaken die ik onder ogen heb gehad van recidive bij levensdelicten en ernstige geweldsmisdrijven, daar heb ik dat hele minimumverhaal niet bij nodig. Dat zijn situaties waarin rechters helemaal niet twijfelachtig  zijn over de op te leggen straf. Als je kijkt naar de manier waarop wij nu straffen, dan komt de mening van burgers behoorlijk overeen met de mening van rechters.

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 21 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
Peter van den Bossche herbenoemd als rechter bij Wereldhandelsorganisatie
Professor Peter van den Bossche is herbenoemd als rechter bij het Appellate Body van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hiertoe besloten de 159 Lidstaten van de WTO onlangs tijdens een bijeenkomst in Genčve. Universiteit Maastricht meldt verder dat de hoogleraar (sinds 2001, op gebied van Internationaal Economisch Recht) werd benoemd voor een tweede termijn van vier jaar.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden