Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Notaris treedt feitelijk niet op als boedelnotaris, maar schrijft zich wel zo in, klachtwaardig?

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Notaris treedt feitelijk niet op als boedelnotaris, maar schrijft zich wel zo in, klachtwaardig?

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Notariaat arrow Notaris treedt feitelijk niet op als boedelnotaris, maar schrijft zich wel zo in, klachtwaardig?
 
Notaris treedt feitelijk niet op als boedelnotaris, maar schrijft zich wel zo in, klachtwaardig?
dinsdag, 15 november 2011

De notaris treedt op als tussenpersoon tussen executeurs/erfgenamen en een legataris/klaagster in een nalatenschap van hun vader. Klaagster stelt het navolgende. De notaris is onder valse voorwendselen opgetreden als boedelnotaris in de nalatenschap van de vader van klaagster. Verder heeft de notaris een vals document opgesteld over de berekening van de erfdelen.

De klacht is ongegrond, onder meer omdat de notaris geen aandeel heeft gehad in de achterliggende problematiek van de klacht.

Uit de beoordeling:

4.1 De notaris heeft gedurende een korte periode enige werkzaamheden verricht in opdracht van de executeurs van de nalatenschap van de heer […]. De notaris had de opdracht contact te leggen met de legataris, te weten klaagster, omdat de executeurs klaagster niet rechtstreeks wilden benaderen. De notaris is in zoverre feitelijk niet opgetreden als boedelnotaris en is ook overigens niet betrokken geweest bij de afwikkeling van de boedel.

Om die reden treft de notaris geen verwijt. Klaagster had ten aanzien van de afwikkeling van de nalatenschap navraag moeten doen bij de executeurs en niet bij de notaris. De notaris was niet gehouden om klaagster te informeren dat hij gestopt was met werkzaamheden voor de executeurs, omdat klaagster geen opdrachtgever was van de notaris. De kamer van toezicht acht dit onderdeel van de klacht ongegrond.

4.2 Ten aanzien van de verdeling van de nalatenschap is de klacht ongegrond, omdat de notaris daarbij geen betrokkenheid had. De notaris heeft nooit gelden uit de nalatenschap onder zich gehad. Het bepalen van de hoogte van die gelden en het achterwege blijven van de uitbetaling daarvan kan hem niet worden aangerekend. De executeurs hebben de notaris hiertoe ook geen opdracht gegeven.

4.3 De klacht mist enig belang voor zover deze zich richt tot de notaris als boedelnotaris. De notaris is in opdracht van de executeurs zeer korte tijd als boedelnotaris opgetreden. Klaagster kan daar als legataris geen rechten aan ontlenen. Zij is immers geen opdrachtgever van de notaris. De klacht is ook op dit onderdeel ongegrond.'

YC0715 Kamer van toezicht 's-Hertogenbosch 11.13

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 21 februari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden