Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Notaris treedt feitelijk niet op als boedelnotaris, maar schrijft zich wel zo in, klachtwaardig?

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Notaris treedt feitelijk niet op als boedelnotaris, maar schrijft zich wel zo in, klachtwaardig?

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Notariaat arrow Notaris treedt feitelijk niet op als boedelnotaris, maar schrijft zich wel zo in, klachtwaardig?
 
Notaris treedt feitelijk niet op als boedelnotaris, maar schrijft zich wel zo in, klachtwaardig?
dinsdag, 15 november 2011

De notaris treedt op als tussenpersoon tussen executeurs/erfgenamen en een legataris/klaagster in een nalatenschap van hun vader. Klaagster stelt het navolgende. De notaris is onder valse voorwendselen opgetreden als boedelnotaris in de nalatenschap van de vader van klaagster. Verder heeft de notaris een vals document opgesteld over de berekening van de erfdelen.

De klacht is ongegrond, onder meer omdat de notaris geen aandeel heeft gehad in de achterliggende problematiek van de klacht.

Uit de beoordeling:

4.1 De notaris heeft gedurende een korte periode enige werkzaamheden verricht in opdracht van de executeurs van de nalatenschap van de heer […]. De notaris had de opdracht contact te leggen met de legataris, te weten klaagster, omdat de executeurs klaagster niet rechtstreeks wilden benaderen. De notaris is in zoverre feitelijk niet opgetreden als boedelnotaris en is ook overigens niet betrokken geweest bij de afwikkeling van de boedel.

Om die reden treft de notaris geen verwijt. Klaagster had ten aanzien van de afwikkeling van de nalatenschap navraag moeten doen bij de executeurs en niet bij de notaris. De notaris was niet gehouden om klaagster te informeren dat hij gestopt was met werkzaamheden voor de executeurs, omdat klaagster geen opdrachtgever was van de notaris. De kamer van toezicht acht dit onderdeel van de klacht ongegrond.

4.2 Ten aanzien van de verdeling van de nalatenschap is de klacht ongegrond, omdat de notaris daarbij geen betrokkenheid had. De notaris heeft nooit gelden uit de nalatenschap onder zich gehad. Het bepalen van de hoogte van die gelden en het achterwege blijven van de uitbetaling daarvan kan hem niet worden aangerekend. De executeurs hebben de notaris hiertoe ook geen opdracht gegeven.

4.3 De klacht mist enig belang voor zover deze zich richt tot de notaris als boedelnotaris. De notaris is in opdracht van de executeurs zeer korte tijd als boedelnotaris opgetreden. Klaagster kan daar als legataris geen rechten aan ontlenen. Zij is immers geen opdrachtgever van de notaris. De klacht is ook op dit onderdeel ongegrond.'

YC0715 Kamer van toezicht 's-Hertogenbosch 11.13

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 21 mei 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
President Geert Corstens kondigt terugtreden Hoge Raad aan miv 1 november
Geert Corstens heeft in zijn (interne) nieuwjaarstoespraak zijn terugtreden als president van de Hoge Raad per 1 november 2014 aangekondigd, meldt het hoogste rechtscollege.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden