Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rechtspraaklezing 2011 Marc Chavannes: 'Rechter moet opkomen voor publieke missie'

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rechtspraaklezing 2011 Marc Chavannes: 'Rechter moet opkomen voor publieke missie'

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow Rechtspraaklezing 2011 Marc Chavannes: 'Rechter moet opkomen voor publieke missie'
 
Rechtspraaklezing 2011 Marc Chavannes: 'Rechter moet opkomen voor publieke missie'
donderdag, 17 november 2011

Rvdr - Rechtspraak speelt een belangrijke rol in het politieke en publieke debat. Welke rol dient de rechter te spelen in de kakofonie van meningen? "Spring erin", adviseert mr. Marc Chavannes de rechters in de jaarlijkse Rechtspraaklezing, die hij woensdag 16 november in Den Haag uitsprak. Chavannes is politiek columnist van NRC Handelsblad en hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

D66'er in toga
De rechter is een beetje van zijn voetstuk gevallen, zo vat Chavannes het probleem van de rechtspraak samen. De politiek en het openbaar bestuur springen niet in de bres voor de professionaliteit van een 'D66'er in toga', als die in twijfel wordt getrokken. Sterker: vaak zetten politici rechters weg als 'voor het leven benoemde borrelaars met linksige neigingen'. Het enige dat de rechter dan kan doen is 'zelf opkomen voor zijn belangrijke publieke missie'.

Camera's in de rechtszaal
Maar dan wel tijdens een rechtszaak live op tv – want de roep om camera's in de rechtszaal wordt steeds luider. Chavannes is daar niet gelukkig mee: onvoldoende is nagedacht wie dan de regie voert en of de camera's vast staan of door de zaal worden gedragen.

En hij vreest voor een journalistieke selectie: zien we vooral amusante en dramatische missers? "Iedereen die de rechtspraak ernstig neemt moet zich afvragen wat er gebeurt als we opschuiven naar een beeld- en emotiecultuur", zo waarschuwt hij. Met camera's kunnen dan wel veel mensen worden bereikt, op Twitter zal het meestal niet gaan om de zaak zelf maar om 'de snor van de rechter, de bril van de officier van justitie en de grappen van de advocaat'. "Dan wordt het recht echt van iedereen maar of het uw rechtsstaat nog is?" Chavannes wéét het zo net nog niet.

'Nieuwe rechter'
Rechters die dan ook maar gaan twitteren ziet Chavannes niet als de beste oplossing. Hij legt de lat hoger en zijn ambitie past meer wat de rechterlijke macht moet doen: ervoor zorgen dat voldoende mensen begrijpen wat rechtspraak is en waarom de rechtsstaat niet zonder kan. Dat vereist een 'nieuwe rechter': een die gehard is maar tegelijk tegemoetkomend. Een rechter die mediawijs is maar niet de publiciteit zoekt. Een rechter die juridisch kundig is maar niet belerend overkomt.

'Woeste publieke opinie'
We leven in een mediademocratie, constateert Chavannes, het publieke debat woekert, of rechters het willen of niet. En het enige dat rechters, de Raad voor de rechtspraak en het ministerie van Veiligheid & Justitie kunnen doen is zorgen dat rechtspraak wordt begrepen. Dat begint met een evenwichtig en begrijpelijk vonnis. Maar ook zouden rechters die anders denken in een zaak hun minderheidsstandpunt moeten kunnen publiceren. En misschien is zelfs rechtspreken zonder toga een optie. Hoe dan ook: de rechtspraak zal het moeten hebben van langzaam, consequent overtuigen, iedere dag. "Meer dan nu moeten rechters ambassadeurs van het recht worden", vindt Chavannes, om zo te voorkomen dat ze speelbal worden van de soms woeste en onredelijke publieke opinie.

Dienaar van de beschaving
De kakofonie van het publieke debat zal er niet om verstommen. Is er nog plaats voor degelijke rechtspraak?, zo vraagt Chavannes zich af. Ja: rechters moeten steeds vaker met een uitgestreken gezicht en een wijs gemoed zeggen wat kan en wat niet kan. "U bent dienaar van de beschaving. Dat vereist praktische nederigheid." En soms, als het gaat om zaken als minimumstraffen of bij de verhoging van de griffierechten zouden rechters wel wat actiever in het debat mogen springen, vindt Chavannes.

De Rechtspraaklezing 2011 van Marc Chavannes zal over enkele weken verschijnen in de serie Rechtstreeks van de Raad voor de rechtspraak.

 
< Vorige   Volgende >


 zondag, 27 mei 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Afwijzing aanvraag om wel heel bijzondere bijstand: kroegbezoek chronisch psychiatrisch patiënt

Afwijzing aanvraag om bijzondere bijstand. Appellante (de aanvrager) lijdt meer dan twintig jaar aan een schizoaffectieve stoornis. Zij heeft vele psychiatrische behandelingen ondergaan en jarenlang een dagactiviteitencentrum bezocht. Op 11 mei 2004 heeft appellante een aanvraag gedaan om bijzondere bijstand voor consumptiekosten in haar stamcafé Marktzicht te Utrecht (café). 

De vrouw heeft toegelicht dat zij een chronisch psychiatrisch patiënt is en dat zij niet alleen thuis kan zijn. Zij brengt haar dagen door in het café om onder de mensen te zijn.

Bij besluit van 15 juni 2004 heeft de gemeente deze aanvraag afgewezen. Bij uitspraak van 16 augustus 2005 heeft de rechtbank het beroep tegen het (latere) besluit ongegrond verklaard. Jaren later (2010) heeft de vrouw het nog een keer geprobeerd, maar de gemeente wees het weer af. Uiteindelijk belandde de zaak bij de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep.

Waarom naar de kroeg?

De vrouw vindt dat zij de kosten tot een bedrag van € 300,- per maand niet meer uit haar vermogen kan bestrijden en wijst op een verklaring van haar psychiater. Daarin staat dat de vrouw niet in aanmerking komt voor reguliere dagopvang, omdat zij niet meer bestand is tegen de confrontatie met chronisch psychiatrische patiënten.

In de loop van de jaren heeft zij veel vrienden die zij via de psychiatrie heeft leren kennen, verloren onder andere door zelfdoding. Het café is een laagdrempelige manier om een sociaal netwerk op te bouwen buiten de psychiatrie. Appellante gebruikt sporadisch alcohol.

Uitspraak Centrale Raad

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
Hans Schenk voorzitter commissie herziening SER-Fusiegedragsregels
Hoogleraar Hans Schenk van Utrecht University School of Economics gaat als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) de commissie over de herziening van de SER-Fusiegedragsregels voorzitten. Dit laat de Universiteit Utrecht weten. Deze gedragsregels zijn in 2001 in werking getreden en beschermen de belangen van werknemers bij voorgenomen fusies tussen ondernemingen. Sindsdien zijn er verschillende knelpunten gesignaleerd bij de toepassing en reikwijdte van de SER Fusiegedragsregels.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden