Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Advies Rechtspraak: onafhankelijkheid advocatuur onder druk door nieuw toezichtstelsel

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Advies Rechtspraak: onafhankelijkheid advocatuur onder druk door nieuw toezichtstelsel

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriėntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Advies Rechtspraak: onafhankelijkheid advocatuur onder druk door nieuw toezichtstelsel
 
Advies Rechtspraak: onafhankelijkheid advocatuur onder druk door nieuw toezichtstelsel
maandag, 21 november 2011

Rvdr Den Haag - De onafhankelijkheid van de advocatuur komt onder druk te staan als de kabinetsplannen doorgaan om het toezicht te veranderen. Dat schrijft de Raad voor de rechtspraak in een advies over de herziening van het toezichtstelsel.

Inmenging

De voorgestelde wijziging van het toezicht op de advocatuur laat te veel ruimte open voor inmenging door de overheid, zo stelt de Raad voor de rechtspraak in een advies aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Het kabinet wil naar één landelijk toezichthoudend orgaan, dat verantwoordelijk is voor het toezicht op alle advocaten. De dekens blijven als feitelijk toezichthouder functioneren.

Het nieuwe college kan straks derden als toezichthouder aanwijzen. Het college krijgt verder de bevoegdheid om de geheimhoudingsplicht van advocaten te doorbreken en een deken te doen schorsen en zelfs te doen ontheffen van zijn toezichthoudende taken. Ook kan het college specifieke aanwijzingen geven bij de uitoefening van het toezicht.

Kwetsbaar

De Minister van Veiligheid en Justitie krijgt een rol bij de benoeming en het ontslag van de leden van het college. Dit laat volgens de Raad teveel ruimte voor ongewenste beļnvloeding door de overheid op het college. De Raad vindt deze kwetsbare positie van het college ten opzichte van de overheid in combinatie met de ingrijpende bevoegdheden van dat college onwenselijk.

In een rechtsstaat zijn een onafhankelijke rechterlijke macht en advocatuur essentieel. Een stelsel van toezicht zal iedere beļnvloeding van advocaten door de overheid moeten uitsluiten, aldus de Raad.

De Raad voor de rechtspraak juicht een aanpassing van het toezichtstelsel op zich toe, maar beschouwt de voorgestelde regeling als té vergaand en onwenselijk. De noodzaak van de ingrijpende voorstellen wordt bovendien niet aangetoond.

Lees hier het advies: Advies-10-11-2011.pdf

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 21 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Minister Timmermans prijst inzet vrouwen vredesproces Syriė

Syrische vrouwen gaan zich mengen in het vredesproces in Syriė, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een groep van 50 Syrische vrouwen, genaamd 'het Syrische Vrouwen Initiatief voor Vrede en Democratie', roept op 'tot wereldwijde steun aan het vredesproces in Syriė en roept de strijdende partijen op hun verschillen te overbruggen'. Dit is nodig om de weg vrij te maken voor een pluralistisch en democratisch Syriė, waar vrouwen en mannen gelijke rechten hebben.

Vandaag gaat de groep in gesprek met de VN-bemiddelaar Brahimi.

LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiėn en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden