Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 'Rechter op stage: nuttig, maar geen verplicht nummer'

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 'Rechter op stage: nuttig, maar geen verplicht nummer'

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow 'Rechter op stage: nuttig, maar geen verplicht nummer'
 
'Rechter op stage: nuttig, maar geen verplicht nummer'
donderdag, 24 november 2011

 Rvdr, Den Haag - Een korte stage kan nuttig zijn voor een rechter, maar het moet geen verplichting worden. Dat stelt een woordvoerder van Raad voor de rechtspraak. Geregeld gaan er stemmen op –ook in de politiek- om rechters verplicht op stage te sturen bij onder meer de politie.

Volgens de Raad voor de rechtspraak wordt vaak ten onrechte de suggestie gewekt dat rechters niet weten wat er in de maatschappij speelt. ,,Het is prima als rechters een keer meelopen met bijvoorbeeld de politie”, aldus woordvoerder Michiel Boer.

 ,,Maar een noodzaak tot een verplichte stage is er niet. Rechters weten wel degelijk wat er speelt, zij zijn zelf ook burgers die midden in de samenleving staan.”

Nachtje mee
In Breda liep strafrechter Toine Alferink een keer een nachtje mee met de politie, na een oproep van de korpschef. Een nuttige ervaring, zegt hij. ,,Ik weet nu hoe het eraan toe gaat tussen het uitgaanspubliek. Politiebeambten traden zorgvuldig en terughoudend op. Er werd volop hulp verleend. En er was een enkel vechtpartijtje. De politie verrichtte een paar aanhoudingen.”

Verhelderend
Tot nieuwe inzichten heeft de nachtelijke tocht volgens Alferink echter niet geleid. Als strafrechter in een zaak die draait om uitgaansgeweld of belediging van de politie komt hij op grond van de ‘stage’ niet tot een ander oordeel, denkt Alferink. ,,Mijn houding is hetzelfde gebleven. Ik beschouw de zaken met de nodige afstand. Maar verhelderend was het zeker.”

Geen verplichting
De Bredase rechter vindt het op zich een goed idee om rechters korte stages te laten lopen. ,,Ik denk dan bijvoorbeeld aan politiemaatregelen bij voetbalwedstrijden, demonstraties, horecatoezicht.” Alferink voelt echter niets voor een verplichte stage. Veel rechters onderschrijven volgens hem al de wenselijkheid van ‘inkijkstages’. Een woordvoerster van de rechtbank Breda wijst erop dat rechters in de praktijk al geregeld een kijkje nemen bij onder meer de politie.

Maatschappijvreemd
Rechters bewegen zich volgens Alferink volop in het maatschappelijk leven. ,,Naar mijn mening kan niet worden gezegd dat rechters maatschappijvreemd zijn.” Hij wijst erop dat politiemedewerkers welkom zijn om een kijkje te nemen op de rechtbank. Volgens Alferink zou de politie daarvan meer gebruik moeten maken.

 
< Vorige   Volgende >


 donderdag, 21 juni 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
Alex Brenninkmeijer wordt hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat

“Als oud-rechter, voormalig Nationale ombudsman en tegenwoordig lid van de Europese Rekenkamer heb ik ervaring met drie instituties van de rechtsstaat, het lijkt mij geweldig om mijn ervaring in de Utrechtse academische context te delen en mee te werken aan het strategisch thema Instituties”, aldus Brenninkmeijer.

Vanaf juli dit jaar is voormalig nationaal ombudsman dr. Alex Brenninkmeijer (1951) hoogleraar ‘Institutionele aspecten van de rechtsstaat’ aan de Universiteit Utrecht, zo laat de UU weten.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden