Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 'Rechter op stage: nuttig, maar geen verplicht nummer'

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 'Rechter op stage: nuttig, maar geen verplicht nummer'

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow 'Rechter op stage: nuttig, maar geen verplicht nummer'
 
'Rechter op stage: nuttig, maar geen verplicht nummer'
donderdag, 24 november 2011

 Rvdr, Den Haag - Een korte stage kan nuttig zijn voor een rechter, maar het moet geen verplichting worden. Dat stelt een woordvoerder van Raad voor de rechtspraak. Geregeld gaan er stemmen op –ook in de politiek- om rechters verplicht op stage te sturen bij onder meer de politie.

Volgens de Raad voor de rechtspraak wordt vaak ten onrechte de suggestie gewekt dat rechters niet weten wat er in de maatschappij speelt. ,,Het is prima als rechters een keer meelopen met bijvoorbeeld de politie”, aldus woordvoerder Michiel Boer.

 ,,Maar een noodzaak tot een verplichte stage is er niet. Rechters weten wel degelijk wat er speelt, zij zijn zelf ook burgers die midden in de samenleving staan.”

Nachtje mee
In Breda liep strafrechter Toine Alferink een keer een nachtje mee met de politie, na een oproep van de korpschef. Een nuttige ervaring, zegt hij. ,,Ik weet nu hoe het eraan toe gaat tussen het uitgaanspubliek. Politiebeambten traden zorgvuldig en terughoudend op. Er werd volop hulp verleend. En er was een enkel vechtpartijtje. De politie verrichtte een paar aanhoudingen.”

Verhelderend
Tot nieuwe inzichten heeft de nachtelijke tocht volgens Alferink echter niet geleid. Als strafrechter in een zaak die draait om uitgaansgeweld of belediging van de politie komt hij op grond van de ‘stage’ niet tot een ander oordeel, denkt Alferink. ,,Mijn houding is hetzelfde gebleven. Ik beschouw de zaken met de nodige afstand. Maar verhelderend was het zeker.”

Geen verplichting
De Bredase rechter vindt het op zich een goed idee om rechters korte stages te laten lopen. ,,Ik denk dan bijvoorbeeld aan politiemaatregelen bij voetbalwedstrijden, demonstraties, horecatoezicht.” Alferink voelt echter niets voor een verplichte stage. Veel rechters onderschrijven volgens hem al de wenselijkheid van ‘inkijkstages’. Een woordvoerster van de rechtbank Breda wijst erop dat rechters in de praktijk al geregeld een kijkje nemen bij onder meer de politie.

Maatschappijvreemd
Rechters bewegen zich volgens Alferink volop in het maatschappelijk leven. ,,Naar mijn mening kan niet worden gezegd dat rechters maatschappijvreemd zijn.” Hij wijst erop dat politiemedewerkers welkom zijn om een kijkje te nemen op de rechtbank. Volgens Alferink zou de politie daarvan meer gebruik moeten maken.

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 26 september 2018


O P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden