Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Donderdag en vrijdag: Congres Massaschade en collectieve actie in internationaal perspectief

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Donderdag en vrijdag: Congres Massaschade en collectieve actie in internationaal perspectief

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Donderdag en vrijdag: Congres Massaschade en collectieve actie in internationaal perspectief
 
Donderdag en vrijdag: Congres Massaschade en collectieve actie in internationaal perspectief
maandag, 5 december 2011

Raad van State, Den Haag - De afwikkeling van massaschade is actueel. Verwacht wordt dat het aantal massaschades zal toenemen en dat alle jurisdicties een manier moeten vinden om met grootschalige processen om te gaan. Claims voor geleden schade worden op grote schaal verwacht op het gebied van o.a. financiële dienstverlening en mededingingsrecht.

Behalve in Nederland speelt dit in Europese landen als Groot-Brittannië, Denemarken en Italië, die elk een regeling voor de afwikkeling van massaschade kennen, op het niveau van de EU en in de VS.

Verschillen tussen nationale regelingen voor de afwikkeling van massaschade, en het gebrek aan adequate mogelijkheden binnen enkele jurisdicties, roepen wetenschappelijke en praktische vragen op. Kan een proces worden gevoerd in Nederland namens buitenlandse benadeelden? Kunnen bedrijven meerdere keren aansprakelijk worden gesteld voor dezelfde feiten in overlappende en onderling concurrerende procedures in verschillende landen? Erkennen rechters van een ander land de verbindendverklaring van een collectieve schikking in Nederland?

De vragen over de afhandeling van massaschade zijn van groot belang voor de rechtszekerheid van bedrijven die producten op de markt brengen, voor de rechtshandhaving en uitvoering van rechterlijke beslissingen als het gaat om de wisselwerking tussen verschillende stelsels, voor de preventieve werking die uit kan gaan van het aansprakelijkheidsrecht en voor het vraagstuk omtrent de toegang tot het recht.

Aangenomen wordt dat het middel van de collectieve actie de toegang tot het recht van de benadeelden vergroot, aangezien zij samen minder risico en minder kosten dragen voor het proces, maar veel hangt af van de inrichting, met name de financiering, en de nadelen van een dergelijk middel.

Congres

Deze 5e editie van het jaarlijkse congres over de collectieve afwikkeling van massaschade in internationaal perspectief is georganiseerd is door Ianika Tzankova (Tilburg University), Christopher Hodges (Oxford University/Erasmus University) en Deborah Hensler (Stanford University/Tilburg University). Onderwerpen van discussie zijn onder meer:

•de rol van massacommunicatie en media bij de schaalvergroting van processen
•de invloed van de financiering op collectieve procesvoering
•hoe de organisatie van omvangrijke rechtszaken moet worden vormgegeven
•de wijze waarop schade wordt berekend
•de aanpak en rechtsmacht bij grensoverschrijdende massaschade
•toekomstontwikkelingen en in hoeverre collectieve acties de toegang tot het recht bevorderen

Om aan te melden voor het congres kunt u contact op nemen met Lieke Verwijmeren ( Dit e-mail adres wordt beschermd tegen from spam bots, u hebt Javascript nodig om het te bekijken ). Bij een aanmelding na 20 november 2011 zult u geplaatst worden op een wachtlijst. Wij zullen u dan zo snel mogelijk berichten of deelname nog mogelijk is.

Voor meer informatie (zoals het programma, de sprekers, en de locatie) kunt u terecht op de Engelstalige congrespagina's.

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 20 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanmiddag debat over mensenrechten en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanmiddag te zien en horen: hoe staat het met de naleving van mensenrechten door het Nederlands bedrijfsleven? En hoe bevordert de overheid het respecteren ervan? Daarover vergadert de Tweede Kamer vandaag van 14.00 tot 16.30 uur.
LEES VERDER...
 
Alex Brenninkmeijer wordt hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat

“Als oud-rechter, voormalig Nationale ombudsman en tegenwoordig lid van de Europese Rekenkamer heb ik ervaring met drie instituties van de rechtsstaat, het lijkt mij geweldig om mijn ervaring in de Utrechtse academische context te delen en mee te werken aan het strategisch thema Instituties”, aldus Brenninkmeijer.

Vanaf juli dit jaar is voormalig nationaal ombudsman dr. Alex Brenninkmeijer (1951) hoogleraar ‘Institutionele aspecten van de rechtsstaat’ aan de Universiteit Utrecht, zo laat de UU weten.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden