Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Uitspraak HvJ EU: nationaliteitsvereiste notarissen is in strijd met de vrijheid van vestiging

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Uitspraak HvJ EU: nationaliteitsvereiste notarissen is in strijd met de vrijheid van vestiging

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriėntatie:  Voorpagina arrow Notariaat arrow Uitspraak HvJ EU: nationaliteitsvereiste notarissen is in strijd met de vrijheid van vestiging
 
Uitspraak HvJ EU: nationaliteitsvereiste notarissen is in strijd met de vrijheid van vestiging
donderdag, 1 december 2011

HvJ EU - Artikel 6 van de Nederlandse Wet op het notarisambt bepaalt dat alleen personen die de Nederlandse nationaliteit bezitten, benoembaar zijn tot notaris. Volgens de Europese Commissie is dit vereiste in strijd met de vrijheid van vestiging, omdat Nederland hiermee burgers van andere lidstaten belet zich in Nederland te vestigen ter uitoefening van het beroep van notaris.

Nederland heeft de Commissie meegedeend de noodzakelijke wetswijzigingen niet aan te brengen, zolang het Hof geen uitspraak zou hebben gedaan in de soortgelijke zaken tussen de Commissie en respectievelijk het Koninkrijk Belgiė, de Franse Republiek, het Groothertogdom Luxemburg, de Republiek Oostenrijk, de Bondsrepubliek Duitsland en de Helleense Republiek (arresten van 24 mei 2011, Commissie/Belgiė, C 47/08; Commissie/Frankrijk, C 50/08; Commissie/Luxemburg, C 51/08; Commissie/Oostenrijk, C 53/08; Commissie/Duitsland, C 54/08, en Commissie/Griekenland, C 61/08). Red. NJD, zie http://curia.europa.eu (link)

In zijn uitspraak bevestigt het Hof de zienswijze van de Commissie.

Geoordeeld wordt dat het Nederlandse nationaliteitsvereiste in strijd is met de vrijheid van vestiging. Het Hof overweegt dat werkzaamheden die een rechtstreekse en specifieke deelneming aan de uitoefening van het openbaar gezag vormen, buiten de reikwijdte van de vrijheid van vestiging vallen. Echter, zowel de authenticatietaak van de notaris als de overige werkzaamheden van de notaris, zoals taken op het gebied van verzegeling en ontzegeling en het opmaken van boedelbeschrijvingen, kunnen niet als zodanige werkzaamheden worden aangemerkt.

Als gevolg hiervan valt het Nederlandse nationaliteitsvereiste binnen de reikwijdte van de vrijheid van vestiging, en vormt deze een verboden discriminatie op grond van nationaliteit.

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 18 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiėn en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden