Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Nieuw boek Ton Derksen (bekend van Lucia de B.) Deventer moordzaak: Leugens over Louwes

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Nieuw boek Ton Derksen (bekend van Lucia de B.) Deventer moordzaak: Leugens over Louwes

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Publicaties arrow Nieuw boek Ton Derksen (bekend van Lucia de B.) Deventer moordzaak: Leugens over Louwes
 
Nieuw boek Ton Derksen (bekend van Lucia de B.) Deventer moordzaak: Leugens over Louwes
woensdag, 7 december 2011

‘Rechters bewuster van mogelijke fouten’
Rvdr, Den Haag - Nederlandse rechters zijn zich steeds bewuster van mogelijke fouten, bijvoorbeeld van een verkeerde beoordeling van het bewijsmateriaal. Dat zegt wetenschapsfilosoof Ton Derksen, schrijver van het deze week verschenen boek ‘Leugens over Louwes’, een kritische analyse van de geruchtmakende Deventer moordzaak.

Volgens Derksen, die eerder een invloedrijk boek schreef over de zaak Lucia de B., is de Deventer moordzaak een opeenstapeling van fouten. Daardoor zouden diverse rechters ten onrechte hebben geoordeeld dat verdachte Ernest Louwes schuldig was aan de moord op een 60-jarige weduwe.

Vooral het DNA-bewijsmateriaal speelde een misleidende rol: dit was in eerste instantie zo overtuigend dat volgens Derksen zowel politie, OM als rechters ten prooi vielen aan ‘de verleiding van het Hogere Goed’.

Derksen: “Dit is het psychologisch mechanisme dat je, ook als rechter, wordt meegesleept door de hogere overtuiging dat iemand schuldig is. Daar ga je dan al het andere bewijsmateriaal op afstemmen, ook al spreekt het deze overtuiging juist tegen.”

Vertrouwen in rechters
Positief vindt Derksen dat steeds meer rechters openstaan voor kritiek op hun eigen werkwijze. “Ze herkennen zichzelf regelmatig in mechanismen die ik en anderen beschrijven.

Ik heb veel rechters gesproken en ik heb nog geen rechter ontmoet in wie ik geen vertrouwen heb: ze komen mij volstrekt integer over.” Het gaat er vooral om dat rechters kritischer tegenover het OM en de deskundigen gaan staan, stelt Derksen.

En die trend signaleert hij ook vaker. “Je ziet bijvoorbeeld dat er meer vrijspraken komen. Er wordt dan snel geroepen dat rechters hun rug niet recht houden. Maar dat doen ze dan juist wel: als het bewijsmateriaal twijfelachtig is, moet je durven om voor vrijspraak te kiezen.”

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 22 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Eerste Kamer akkoord met lesbisch ouderschap
De senaat heeft vandaag de wetsvoorstellen juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder (33.032) en Wijziging Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met Juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder (33.514 (R1998) na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. PVV, VVD, PvdA, GroenLinks, SP, D66, PvdD, OSF, 50PLUS en het lid Hoekstra (CDA) stemden voor. De duomoeder kan automatisch juridisch ouder worden door huwelijk, als er sprake is van een onbekende zaaddonor. In alle andere gevallen kan zij het kind erkennen
LEES VERDER...
 
Peter van den Bossche herbenoemd als rechter bij Wereldhandelsorganisatie
Professor Peter van den Bossche is herbenoemd als rechter bij het Appellate Body van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hiertoe besloten de 159 Lidstaten van de WTO onlangs tijdens een bijeenkomst in Genčve. Universiteit Maastricht meldt verder dat de hoogleraar (sinds 2001, op gebied van Internationaal Economisch Recht) werd benoemd voor een tweede termijn van vier jaar.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden