Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Nieuw boek Ton Derksen (bekend van Lucia de B.) Deventer moordzaak: Leugens over Louwes

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Nieuw boek Ton Derksen (bekend van Lucia de B.) Deventer moordzaak: Leugens over Louwes

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Publicaties arrow Nieuw boek Ton Derksen (bekend van Lucia de B.) Deventer moordzaak: Leugens over Louwes
 
Nieuw boek Ton Derksen (bekend van Lucia de B.) Deventer moordzaak: Leugens over Louwes
woensdag, 7 december 2011

‘Rechters bewuster van mogelijke fouten’
Rvdr, Den Haag - Nederlandse rechters zijn zich steeds bewuster van mogelijke fouten, bijvoorbeeld van een verkeerde beoordeling van het bewijsmateriaal. Dat zegt wetenschapsfilosoof Ton Derksen, schrijver van het deze week verschenen boek ‘Leugens over Louwes’, een kritische analyse van de geruchtmakende Deventer moordzaak.

Volgens Derksen, die eerder een invloedrijk boek schreef over de zaak Lucia de B., is de Deventer moordzaak een opeenstapeling van fouten. Daardoor zouden diverse rechters ten onrechte hebben geoordeeld dat verdachte Ernest Louwes schuldig was aan de moord op een 60-jarige weduwe.

Vooral het DNA-bewijsmateriaal speelde een misleidende rol: dit was in eerste instantie zo overtuigend dat volgens Derksen zowel politie, OM als rechters ten prooi vielen aan ‘de verleiding van het Hogere Goed’.

Derksen: “Dit is het psychologisch mechanisme dat je, ook als rechter, wordt meegesleept door de hogere overtuiging dat iemand schuldig is. Daar ga je dan al het andere bewijsmateriaal op afstemmen, ook al spreekt het deze overtuiging juist tegen.”

Vertrouwen in rechters
Positief vindt Derksen dat steeds meer rechters openstaan voor kritiek op hun eigen werkwijze. “Ze herkennen zichzelf regelmatig in mechanismen die ik en anderen beschrijven.

Ik heb veel rechters gesproken en ik heb nog geen rechter ontmoet in wie ik geen vertrouwen heb: ze komen mij volstrekt integer over.” Het gaat er vooral om dat rechters kritischer tegenover het OM en de deskundigen gaan staan, stelt Derksen.

En die trend signaleert hij ook vaker. “Je ziet bijvoorbeeld dat er meer vrijspraken komen. Er wordt dan snel geroepen dat rechters hun rug niet recht houden. Maar dat doen ze dan juist wel: als het bewijsmateriaal twijfelachtig is, moet je durven om voor vrijspraak te kiezen.”

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 21 februari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Hans Schenk voorzitter commissie herziening SER-Fusiegedragsregels
Hoogleraar Hans Schenk van Utrecht University School of Economics gaat als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) de commissie over de herziening van de SER-Fusiegedragsregels voorzitten. Dit laat de Universiteit Utrecht weten. Deze gedragsregels zijn in 2001 in werking getreden en beschermen de belangen van werknemers bij voorgenomen fusies tussen ondernemingen. Sindsdien zijn er verschillende knelpunten gesignaleerd bij de toepassing en reikwijdte van de SER Fusiegedragsregels.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden