Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Raad voor de rechtspraak: 'Deskundigen als rechter verkenning waard'

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Raad voor de rechtspraak: 'Deskundigen als rechter verkenning waard'

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow Raad voor de rechtspraak: 'Deskundigen als rechter verkenning waard'
 
Raad voor de rechtspraak: 'Deskundigen als rechter verkenning waard'
donderdag, 15 december 2011

Rvdr Den Haag - De Raad voor de rechtspraak staat niet afwijzend tegenover het plan van D66 om in complexe rechtszaken vaker deskundigen op te nemen in de zittingskamer.

“Dit model wordt nu al op kleine schaal toegepast. Voor een beperkte groep van zaken, waarin de complexiteit op niet-juridisch gebied groot is, kan het een waardevolle aanvulling zijn”, aldus Eddy Bauw namens de Raad voor de rechtspraak.

Het voorstel voor het introduceren van meer lekenrechters is onderdeel van een breder plan ter versterking van de rechtsstaat dat D66 deze week presenteert. De partij constateert dat rechters in toenemende mate de specifieke deskundigheid missen die nodig is om zeer complexe zaken goed te behandelen.

Daarom moeten de reguliere rechters in deze zaken vaker gezelschap krijgen van ter zake deskundige lekenrechters. Deze deskundigen schuiven dan gelijkwaardig aan in de raadkamer. Deze praktijk bestaat al bij ondernemingskamers en de penitentiaire kamer, die beslist over verlenging van TBS.

Ingewikkelde bewijsvoering
De Raad voor de rechtspraak herkent de noodzaak om antwoord te geven op de toegenomen complexiteit van rechtszaken. "Steeds vaker worden rechters geconfronteerd met bijvoorbeeld technisch zeer ingewikkelde bewijsvoering. Wij zijn al langer bezig hier een goed antwoord op te geven", stelt Eddy Bauw, hoofd van de afdeling Juridische Kwaliteit, Wetgevingsadvisering en Internationale Samenwerking bij de Raad. "Er is niet één kant en klare oplossing", aldus Bauw.

"Rechters worden al intensiever bijgeschoold op het gebied van de empirische wetenschappen. Zo zijn ze beter in staat de rapporten van de ingeschakelde deskundigen op waarde te schatten. Daarnaast wordt bezien of er binnen de gerechten niet-juridische functies op deze gebieden moeten komen. Het voorstel van D66 is een derde manier, waarnaar goed moet worden gekeken."

Meerwaarde lekenrechters
De inbreng van lekenrechters kan een duidelijke meerwaarde hebben, constateert Bauw. Hij verwijst naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam waar lekenrechters (de 'raden') deel van uitmaken met kennis over ondernemingen en ervaring met het besturen van bedrijven.

"Het voorstel van D66 is op zichzelf niet nieuw en de Raad staat niet afwijzend tegenover het verkennen van de verdere mogelijkheden. Die verkenning is wel nodig. Het is niet op voorhand evident voor welke zaken het model de beste oplossing biedt, en hoe je die zaken afbakent ten opzichte van andere."

 
< Vorige   Volgende >


 zondag, 19 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
Conservatoir beslag op urn met as omdat kind medaillon met as wil dragen net als de andere kinderen

Alleen aanvoeren dat band met overledene goed was blijkt onvoldoende

Een dochter wil een klein deel van de as van haar overleden vader in een medaillon dragen. De weduwe weigert echter afgifte en zo belandt de familie bij de rechter. De dochter (A) heeft aan haar vorderingen ten grondslag gelegd dat B onzorgvuldig en aldus onrechtmatig jegens haar handelt door te weigeren een klein deel van de as van X aan haar af te staan, vooral omdat de andere (stief)kinderen van de overleden persoon wel een medaillon met as van X hebben gekregen. De dochter heeft op 9 januari 2013 - na verkregen verlof daartoe van de voorzieningenrechter van deze rechtbank bij beschikking van 3 januari 2013 - conservatoir beslag laten leggen op de urn met de as. Voor het aannemen van een zogeheten onrechtmatige daad zijn de nodige voorwaarden. De rechter beslist als volgt, na een korte inleiding op die criteria:

LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
Peter van den Bossche herbenoemd als rechter bij Wereldhandelsorganisatie
Professor Peter van den Bossche is herbenoemd als rechter bij het Appellate Body van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hiertoe besloten de 159 Lidstaten van de WTO onlangs tijdens een bijeenkomst in Genève. Universiteit Maastricht meldt verder dat de hoogleraar (sinds 2001, op gebied van Internationaal Economisch Recht) werd benoemd voor een tweede termijn van vier jaar.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden