Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Raad voor de rechtspraak: 'Deskundigen als rechter verkenning waard'

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Raad voor de rechtspraak: 'Deskundigen als rechter verkenning waard'

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Rechters arrow Raad voor de rechtspraak: 'Deskundigen als rechter verkenning waard'
 
Raad voor de rechtspraak: 'Deskundigen als rechter verkenning waard'
donderdag, 15 december 2011

Rvdr Den Haag - De Raad voor de rechtspraak staat niet afwijzend tegenover het plan van D66 om in complexe rechtszaken vaker deskundigen op te nemen in de zittingskamer.

“Dit model wordt nu al op kleine schaal toegepast. Voor een beperkte groep van zaken, waarin de complexiteit op niet-juridisch gebied groot is, kan het een waardevolle aanvulling zijn”, aldus Eddy Bauw namens de Raad voor de rechtspraak.

Het voorstel voor het introduceren van meer lekenrechters is onderdeel van een breder plan ter versterking van de rechtsstaat dat D66 deze week presenteert. De partij constateert dat rechters in toenemende mate de specifieke deskundigheid missen die nodig is om zeer complexe zaken goed te behandelen.

Daarom moeten de reguliere rechters in deze zaken vaker gezelschap krijgen van ter zake deskundige lekenrechters. Deze deskundigen schuiven dan gelijkwaardig aan in de raadkamer. Deze praktijk bestaat al bij ondernemingskamers en de penitentiaire kamer, die beslist over verlenging van TBS.

Ingewikkelde bewijsvoering
De Raad voor de rechtspraak herkent de noodzaak om antwoord te geven op de toegenomen complexiteit van rechtszaken. "Steeds vaker worden rechters geconfronteerd met bijvoorbeeld technisch zeer ingewikkelde bewijsvoering. Wij zijn al langer bezig hier een goed antwoord op te geven", stelt Eddy Bauw, hoofd van de afdeling Juridische Kwaliteit, Wetgevingsadvisering en Internationale Samenwerking bij de Raad. "Er is niet één kant en klare oplossing", aldus Bauw.

"Rechters worden al intensiever bijgeschoold op het gebied van de empirische wetenschappen. Zo zijn ze beter in staat de rapporten van de ingeschakelde deskundigen op waarde te schatten. Daarnaast wordt bezien of er binnen de gerechten niet-juridische functies op deze gebieden moeten komen. Het voorstel van D66 is een derde manier, waarnaar goed moet worden gekeken."

Meerwaarde lekenrechters
De inbreng van lekenrechters kan een duidelijke meerwaarde hebben, constateert Bauw. Hij verwijst naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam waar lekenrechters (de 'raden') deel van uitmaken met kennis over ondernemingen en ervaring met het besturen van bedrijven.

"Het voorstel van D66 is op zichzelf niet nieuw en de Raad staat niet afwijzend tegenover het verkennen van de verdere mogelijkheden. Die verkenning is wel nodig. Het is niet op voorhand evident voor welke zaken het model de beste oplossing biedt, en hoe je die zaken afbakent ten opzichte van andere."

 
< Vorige   Volgende >


 zondag, 25 februari 2018





DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJD



O P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
Peter van den Bossche herbenoemd als rechter bij Wereldhandelsorganisatie
Professor Peter van den Bossche is herbenoemd als rechter bij het Appellate Body van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hiertoe besloten de 159 Lidstaten van de WTO onlangs tijdens een bijeenkomst in Genčve. Universiteit Maastricht meldt verder dat de hoogleraar (sinds 2001, op gebied van Internationaal Economisch Recht) werd benoemd voor een tweede termijn van vier jaar.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden