Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Doorgeven van dreigementen tandarts ongeoorloofd pressiemiddel: berisping advocaat

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Doorgeven van dreigementen tandarts ongeoorloofd pressiemiddel: berisping advocaat

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriėntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Doorgeven van dreigementen tandarts ongeoorloofd pressiemiddel: berisping advocaat
 
Doorgeven van dreigementen tandarts ongeoorloofd pressiemiddel: berisping advocaat
dinsdag, 20 december 2011

Juridische praatjes vullen geen gaatjes

Klager is tandarts en komt in het geweer jegens een advocate (verweerster) omdat zij in een brief aan klager heeft gedreigd met aangifte door haar cliėnt tegen klager bij de Belastingdienst van door haar cliėnt gesignaleerde onregelmatigheden. De tekst daarin luidde: “Tenslotte verzoek ik u vriendelijk om aan uw cliėnt mede te delen dat cliėnt overweegt om aangifte te doen bij de belastingdienst over de onregelmatigheden die hij heeft aangetroffen bij uw cliėnt waaronder valsheid in geschrifte bij een subsidieaanvraag en belastingfraude inzake Dubai.”

De medicus heeft de cliėnt van verweerster en diens partner tandheelkundig behandeld, zo blijkt uit de feiten. De cliėnt van verweerster weigert de facturen daarover te voldoen, zich daarbij beroepend op verrekening met gesloten beurzen in verband met juridische werkzaamheden die hij voor klager heeft verricht, waaronder een bemiddeling met betrekking tot een (red. leest gemakshalve: diens) investering in Saoedi-Arabiė van ongeveer € 600.000,-.

De 'boormachine' hoefde dus kennelijk niet te wachten op de vrije tandartstarieven - nog deels onbekend, maar die gelden vanaf 1 januari 2012(!). Klager is tandarts en daarmee per definitie ongeschikt als belegger. Maar ja, al dat geld, het moet ergens heen, toch? 

Namens klager is vervolgens via een incassobureau een dagvaarding aangekondigd.

Beoordeling raad

De Amsterdamse raad van discipline merkt de mededeling aan als een voor een advocaat ongeoorloofd pressiemiddel 'Tijdens de zitting van de raad is door en namens verweerster erkend dat de mededeling omtrent, kort gezegd, het doen van aangifte bij de belastingdienst is gedaan met als doel de wederpartij te bewegen tot communicatie.

De raad merkt deze mededeling aan als een, zeker voor een advocaat, ongeoorloofd pressiemiddel. De omstandigheid dat de mededeling afkomstig is van haar cliėnt, disculpeert verweerster niet. Ook het doorgeven van dreigementen van de eigen cliėnt is immers laakbaar. De klacht is derhalve gegrond.'

Maatregel

De raad:

Alle omstandigheden bij zijn afweging betrekkende, waaronder de aard en ernst van de klacht en de omstandigheid dat de raad heden in een andere klachtzaak tegen verweerster ( 11-124A) voor soortgelijk handelen een berisping heeft opgelegd, en daarbij reeds de onderhavige zaak heeft laten meewegen, acht de raad een gegrondverklaring zonder oplegging van enige maatregel passend en geboden.

YA2246 Raad van Discipline Amsterdam 11-114A (vgl. ook 11-124A) beslissing van 19 december 2011.

 
< Vorige   Volgende >


 vrijdag, 19 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanmiddag debat over mensenrechten en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanmiddag te zien en horen: hoe staat het met de naleving van mensenrechten door het Nederlands bedrijfsleven? En hoe bevordert de overheid het respecteren ervan? Daarover vergadert de Tweede Kamer vandaag van 14.00 tot 16.30 uur.
LEES VERDER...
 
Alex Brenninkmeijer wordt hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat

“Als oud-rechter, voormalig Nationale ombudsman en tegenwoordig lid van de Europese Rekenkamer heb ik ervaring met drie instituties van de rechtsstaat, het lijkt mij geweldig om mijn ervaring in de Utrechtse academische context te delen en mee te werken aan het strategisch thema Instituties”, aldus Brenninkmeijer.

Vanaf juli dit jaar is voormalig nationaal ombudsman dr. Alex Brenninkmeijer (1951) hoogleraar ‘Institutionele aspecten van de rechtsstaat’ aan de Universiteit Utrecht, zo laat de UU weten.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden