Nederlands Juridisch Dagblad NJD ß Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD ß Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII ß Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
ß Gebruiksvoorwaarden 
ß Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD ß RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  OriŽntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Raad: cliŽnt heeft belang bij klacht belangenconflict advocaat afwikkeling maatschap verspeeld
 
Raad: cliŽnt heeft belang bij klacht belangenconflict advocaat afwikkeling maatschap verspeeld
vrijdag, 23 december 2011

Al jarenlang sprake van een conflictsituatie

Uitleg over beding tegengestelde belangen. De klacht van de cliŽnt houdt, zakelijk weergegeven, in dat verweerder (de advocaat) in strijd met artikel 46 Advocatenwet heeft gehandeld door inzake de beŽindiging van een architectenmaatschap en de financiŽle afwikkeling daarvan eerst voor beide maten Ė onder wie klager Ė op te treden en daarna voor ťťn van hen tegen klager, door daarbij zijn cliŽnt te steunen in het stellen van onredelijke eisen jegens klager, door een redelijk compromis tegen te werken en daarbij ook kennis uit het verleden te gebruiken.

Het verzet houdt in dat de plaatsvervangend voorzitter de klacht inzake de behartiging van tegengestelde belangen ten onrechte kennelijk ongegrond heeft verklaard. Voor feiten en omstandigheden wordt verder verwezen naar de beslissing.

Oordeel raad van discipline:

'4.5 Ten aanzien van de klacht oordeelt de raad als volgt. Verweerder en de advocaat van klager hebben (kennelijk in het belang van hun cliŽnten en met hun goedkeuring) begin mei 2007 afgesproken dat verweerder voor zijn cliŽnt kon blijven optreden. Daarbij is een voorbehoud gemaakt, namelijk dat dit was toegestaan totdat van tegengestelde belangen zou blijken.

Het komt thans aan op de uitleg van dit beding. Klager heeft niet aangevoerd dat iets anders met dit beding is bedoeld dan er staat. De raad zal daarom van de tekst van het beding uitgaan. 4.6 De raad stelt vast dat er niet lang na het maken van de afspraak uit mei 2007 al van tegenstrijdig belangen is gebleken.

Onbestreden is immers gebleven dat er na mei 2007 geschilpunten bestonden en dat daarover is onderhandeld, deels met succes, deels zonder succes. Dat er al lang vůůr november 2010 tegenstrijdige belangen bestonden, volgt verder uit het feit dat klager de conceptdagvaarding die hij nu van verweerder heeft ontvangen, ook al in 2008 van hem had ontvangen.

Klager heeft voorts in november 2007 al eenzelfde klacht ingediend over de handelwijze van verweerder maar die klacht, in overleg met zijn advocaat, ook weer ingetrokken. Op grond van die omstandigheden oordeelt de raad dat al jarenlang sprake is van een conflictsituatie gedurende welke periode klager de rol van verweerder heeft toegestaan.

Onder die omstandigheden kan klager zich thans, nu voor de tweede keer een procedure nabij lijkt, niet alsnog op het voorbehoud terzake van de tegenstrijdige belangen beroepen. Het is immers voor de cliŽnt van verweerder erg bezwaarlijk om nu nog van advocaat te wisselen. De klacht is daarom ongegrond.'

YA2285 Raad van Discipline Amsterdam 11-130A beslissing van 21 december 2011

 
< Vorige   Volgende >


 donderdag, 26 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van Ä 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Peter van den Bossche herbenoemd als rechter bij Wereldhandelsorganisatie
Professor Peter van den Bossche is herbenoemd als rechter bij het Appellate Body van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hiertoe besloten de 159 Lidstaten van de WTO onlangs tijdens een bijeenkomst in GenŤve. Universiteit Maastricht meldt verder dat de hoogleraar (sinds 2001, op gebied van Internationaal Economisch Recht) werd benoemd voor een tweede termijn van vier jaar.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden