Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rechtenstudenten opgelet: inschrijving Nationale Requireerwedstrijd van start

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rechtenstudenten opgelet: inschrijving Nationale Requireerwedstrijd van start

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Studenten arrow Rechtenstudenten opgelet: inschrijving Nationale Requireerwedstrijd van start
 
Rechtenstudenten opgelet: inschrijving Nationale Requireerwedstrijd van start
vrijdag, 30 december 2011

Openbaar Ministerie - Jouw kans om nader kennis te maken met het boeiende vak van officier van justitie!Geef je op voor de Nationale Requireerwedstrijd en laat zien dat jij vol overgave kunt requireren. De enige eisen voor deelname zijn dat je rechten studeert aan een Nederlandse universiteit en basiskennis hebt van straf- en strafprocesrecht.

Je doet eerst mee aan een voorronde op jouw universiteit. De winnaar gaat door naar de landelijke finale die plaatsvindt op 19 en 20 april in Amsterdam. De eerste dag staat in het teken van workshops: door een debattrainer en een ervaren officier van justitie.

"Een goed requisitoir is gebaseerd op gedegen kennis van het dossier en het strafrecht. Heel belangrijk zijn daarnaast: overtuigingskracht van argumenten, bezieling en authenciteit", aldus officier van justitie Koos Plooij die voorgaande jaren de workshops gaf.

Op de tweede finaledag laten de finalisten hun requisitoir horen aan een deskundige jury en moeten ze daarnaast in repliek reageren op een kort pleidooi van een advocaat. De winnaar wordt beloond met een stageweek bij het parket Amsterdam. Grijp die kans en geef je op! Inschrijven kan tot en met woensdag 1 februari 2012. Link http://www.om.nl/onderwerpen/nationale/aanmelden/

Oud-finalisten over de Nationale Requireerwedstrijd:

Eliza Scheps (Rijksuniversiteit Groningen), winnaar 2011:
"Ik heb meegedaan aan deze wedstrijd om het ook eens een keer van de kant van het OM te bekijken, want vanuit de studentenrechtbank heb ik het vanuit de advocatuur bekeken. Ik denk dat ik graag bij het OM zou willen werken, maar dan moet ik zeker de tips ter harte nemen die ik heb gekregen."

Lisa de Graaf (VU Amsterdam), winnaar 2010:
"Ik vond het geweldig om met allerlei mensen uit het vak te kunnen praten. Ik heb het, afgezien van de zenuwen op de dag van de finale zelf, heel erg naar mijn zin gehad!"

Corjan Kroon (Erasmus Universiteit Rotterdam), finalist 2010:
"Het was leerzaam maar vooral ook erg gezellig. Naarmate ik meer inzicht krijg in het werk dat een officier van justitie doet, krijg ik steeds meer het gevoel dat ik dat werk erg leuk zou vinden en dat het ook bij me past."

Merel Dekkers (Universiteit van Tilburg), finalist 2009:
"Het is sowieso erg leerzaam om zelf aan de slag te gaan met een dossier en een requisitoir op te stellen en om daarnaast ook te bedenken hoe een advocaat naar de zaak kijkt."

Niek Kraut (Universiteit Nijmegen), finalist 2009:
"Een wedstrijdelement is altijd leuk en als je dan voor passie van strafrecht houdt dan is dit wel de ultieme uitdaging."

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 21 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
Conservatoir beslag op urn met as omdat kind medaillon met as wil dragen net als de andere kinderen

Alleen aanvoeren dat band met overledene goed was blijkt onvoldoende

Een dochter wil een klein deel van de as van haar overleden vader in een medaillon dragen. De weduwe weigert echter afgifte en zo belandt de familie bij de rechter. De dochter (A) heeft aan haar vorderingen ten grondslag gelegd dat B onzorgvuldig en aldus onrechtmatig jegens haar handelt door te weigeren een klein deel van de as van X aan haar af te staan, vooral omdat de andere (stief)kinderen van de overleden persoon wel een medaillon met as van X hebben gekregen. De dochter heeft op 9 januari 2013 - na verkregen verlof daartoe van de voorzieningenrechter van deze rechtbank bij beschikking van 3 januari 2013 - conservatoir beslag laten leggen op de urn met de as. Voor het aannemen van een zogeheten onrechtmatige daad zijn de nodige voorwaarden. De rechter beslist als volgt, na een korte inleiding op die criteria:

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanmiddag debat over mensenrechten en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanmiddag te zien en horen: hoe staat het met de naleving van mensenrechten door het Nederlands bedrijfsleven? En hoe bevordert de overheid het respecteren ervan? Daarover vergadert de Tweede Kamer vandaag van 14.00 tot 16.30 uur.
LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden