Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rechtenstudenten opgelet: inschrijving Nationale Requireerwedstrijd van start

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Rechtenstudenten opgelet: inschrijving Nationale Requireerwedstrijd van start

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Studenten arrow Rechtenstudenten opgelet: inschrijving Nationale Requireerwedstrijd van start
 
Rechtenstudenten opgelet: inschrijving Nationale Requireerwedstrijd van start
vrijdag, 30 december 2011

Openbaar Ministerie - Jouw kans om nader kennis te maken met het boeiende vak van officier van justitie!Geef je op voor de Nationale Requireerwedstrijd en laat zien dat jij vol overgave kunt requireren. De enige eisen voor deelname zijn dat je rechten studeert aan een Nederlandse universiteit en basiskennis hebt van straf- en strafprocesrecht.

Je doet eerst mee aan een voorronde op jouw universiteit. De winnaar gaat door naar de landelijke finale die plaatsvindt op 19 en 20 april in Amsterdam. De eerste dag staat in het teken van workshops: door een debattrainer en een ervaren officier van justitie.

"Een goed requisitoir is gebaseerd op gedegen kennis van het dossier en het strafrecht. Heel belangrijk zijn daarnaast: overtuigingskracht van argumenten, bezieling en authenciteit", aldus officier van justitie Koos Plooij die voorgaande jaren de workshops gaf.

Op de tweede finaledag laten de finalisten hun requisitoir horen aan een deskundige jury en moeten ze daarnaast in repliek reageren op een kort pleidooi van een advocaat. De winnaar wordt beloond met een stageweek bij het parket Amsterdam. Grijp die kans en geef je op! Inschrijven kan tot en met woensdag 1 februari 2012. Link http://www.om.nl/onderwerpen/nationale/aanmelden/

Oud-finalisten over de Nationale Requireerwedstrijd:

Eliza Scheps (Rijksuniversiteit Groningen), winnaar 2011:
"Ik heb meegedaan aan deze wedstrijd om het ook eens een keer van de kant van het OM te bekijken, want vanuit de studentenrechtbank heb ik het vanuit de advocatuur bekeken. Ik denk dat ik graag bij het OM zou willen werken, maar dan moet ik zeker de tips ter harte nemen die ik heb gekregen."

Lisa de Graaf (VU Amsterdam), winnaar 2010:
"Ik vond het geweldig om met allerlei mensen uit het vak te kunnen praten. Ik heb het, afgezien van de zenuwen op de dag van de finale zelf, heel erg naar mijn zin gehad!"

Corjan Kroon (Erasmus Universiteit Rotterdam), finalist 2010:
"Het was leerzaam maar vooral ook erg gezellig. Naarmate ik meer inzicht krijg in het werk dat een officier van justitie doet, krijg ik steeds meer het gevoel dat ik dat werk erg leuk zou vinden en dat het ook bij me past."

Merel Dekkers (Universiteit van Tilburg), finalist 2009:
"Het is sowieso erg leerzaam om zelf aan de slag te gaan met een dossier en een requisitoir op te stellen en om daarnaast ook te bedenken hoe een advocaat naar de zaak kijkt."

Niek Kraut (Universiteit Nijmegen), finalist 2009:
"Een wedstrijdelement is altijd leuk en als je dan voor passie van strafrecht houdt dan is dit wel de ultieme uitdaging."

 
< Vorige   Volgende >


 vrijdag, 25 mei 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanmiddag debat over mensenrechten en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanmiddag te zien en horen: hoe staat het met de naleving van mensenrechten door het Nederlands bedrijfsleven? En hoe bevordert de overheid het respecteren ervan? Daarover vergadert de Tweede Kamer vandaag van 14.00 tot 16.30 uur.
LEES VERDER...
 
Alex Brenninkmeijer wordt hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat

“Als oud-rechter, voormalig Nationale ombudsman en tegenwoordig lid van de Europese Rekenkamer heb ik ervaring met drie instituties van de rechtsstaat, het lijkt mij geweldig om mijn ervaring in de Utrechtse academische context te delen en mee te werken aan het strategisch thema Instituties”, aldus Brenninkmeijer.

Vanaf juli dit jaar is voormalig nationaal ombudsman dr. Alex Brenninkmeijer (1951) hoogleraar ‘Institutionele aspecten van de rechtsstaat’ aan de Universiteit Utrecht, zo laat de UU weten.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden