Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Wetenschappelijke analyse van rol sharia in rechtspraak

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Wetenschappelijke analyse van rol sharia in rechtspraak

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Publicaties arrow Wetenschappelijke analyse van rol sharia in rechtspraak
 
Wetenschappelijke analyse van rol sharia in rechtspraak
dinsdag, 10 januari 2012

Rvdr, Den Haag - De invloed van de sharia op rechtssystemen in moslimlanden en in Nederland is divers. Dat blijkt uit de nieuwe uitgave van ‘Rechtstreeks’ link, het wetenschappelijk periodiek van de Raad voor de rechtspraak.

De uitgave geeft een uitgebreid overzicht van de rol van de sharia in een groot aantal moslimlanden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de positie van de sharia in de Nederlandse rechtspraak.

Verschillende rol
In de nieuwe uitgave bespreken diverse onderzoekers de verhouding tussen de sharia en het recht en de rechtsstaat. Centraal staat de in 2010 verschenen bundel ‘Sharia Incorporated’, een overzicht van de rechtsontwikkelingen in twaalf moslimlanden in de afgelopen eeuw, geschreven door hoogleraar Recht en bestuur in niet-Westerse landen Jan Michiel Otto.

De toegankelijke samenvatting van deze bundel in ‘Rechtstreeks’ laat zien hoe verschillend de islamitische wetgeving een rol speelt in landen met een moslimmeerderheid: van de grote invloed van de sharia in Saoedi-Arabië tot de beperkte rol ervan in Turkije. Otto constateert dat in veel moslimlanden de invloed van de Europese koloniale wetgeving nog aanzienlijk is.

De andere bijdragen in de bundel gaan over Nederland met als focus: welke betekenis hebben islamitische beginselen en regels voor de Nederlandse rechtspraak en wat betekent dat voor de huidige rechtspraktijk? Een inmiddels maatschappelijk veelbesproken thema.

Islamitisch bankieren
De praktijk van het islamitisch bankieren, waaronder het verstrekken van renteloze hypotheken, is slechts mondjesmaat tot Nederland doorgedrongen. Nederlandse rechters komen daardoor nauwelijks in aanraking met financiële ‘sharia’-constructies, constateert jurist en arabist Maurits Berger in zijn bijdrage. Bovendien vertonen deze constructies volgens Berger veel parallellen met het Westerse maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Echtscheiding
Met enige regelmaat speelt de sharia een rol in rechtszaken over echtscheiding en andere aspecten van het familierecht. Dit mechanisme geldt overigens ook voor niet-Islamitische wetgeving uit bijvoorbeeld Canada of Brazilië. De sharia komt in beeld als de betrokken partijen een buitenlands paspoort hebben en als het betreffende huwelijk in een islamitisch land gesloten is volgens de voorwaarden van de sharia. Dan past de Nederlandse rechter dit buitenlandse recht toe, toont onderzoekster Susan Rutten in haar bijdrage, bijvoorbeeld als het gaat om specifieke echtscheidingsgronden. Zo is volgens een Marokkaanse variant van de sharia langdurige afwezigheid van de partner een geldige grond om te scheiden.
Deze toepassing kent wel duidelijke wettelijke grenzen: als het toepassen van de sharia botst met de Nederlandse wet, de openbare orde of de goede zeden zal de rechter hier van af zien. Zo bepaalt de rechter per zaak welk gewicht hij toekent aan het dreigende sociaal isolement van een islamitische vrouw wanneer haar huwelijk niet ontbonden wordt.

Bijscholen sharia

Het is zinvol voor Nederlandse rechters om zich te informeren over de sharia en andere vormen van buitenlands recht, stelt Léon Buskens, hoogleraar Recht en cultuur in islamitische samenlevingen, in zijn bijdrage. De sharia vormt niet één duidelijk Islambreed rechtsstelsel. Het is een lappendeken aan stromingen en interpretaties verspreid over vele landen.

Dan is het als rechter nuttig om je regelmatig bij te laten scholen in de sharia, aldus Buskens. Hij ziet trouwens dat rechters en betrokken partijen vaak kiezen voor toepassing van Nederlands recht. ‘De invoering van de sharia via de achterdeur van de Nederlandse rechtspraak’ is dan ook niet aan de orde, besluit Buskens.

Vragen aan de lezer
Iedere bijdrage van het themanummer bevat een meerkeuzevraag die de lezer confronteert met zijn eigen kennisniveau. En tegelijk met zijn eigen beeldvorming. Zo stelt Léon Buskens de vraag wat er gebeurt met het rechtssysteem van een land dat de sharia invoert. Worden er een paar wetten vervangen, een specifiek gedeelte of gaat het om de meeste wetten? De vragen en de antwoorden vindt u hier (link)

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 23 juni 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanmiddag debat over mensenrechten en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanmiddag te zien en horen: hoe staat het met de naleving van mensenrechten door het Nederlands bedrijfsleven? En hoe bevordert de overheid het respecteren ervan? Daarover vergadert de Tweede Kamer vandaag van 14.00 tot 16.30 uur.
LEES VERDER...
 
Hans Schenk voorzitter commissie herziening SER-Fusiegedragsregels
Hoogleraar Hans Schenk van Utrecht University School of Economics gaat als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) de commissie over de herziening van de SER-Fusiegedragsregels voorzitten. Dit laat de Universiteit Utrecht weten. Deze gedragsregels zijn in 2001 in werking getreden en beschermen de belangen van werknemers bij voorgenomen fusies tussen ondernemingen. Sindsdien zijn er verschillende knelpunten gesignaleerd bij de toepassing en reikwijdte van de SER Fusiegedragsregels.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden