Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Advocaat krijgt richtlijn voor werven cliënt (na geruchten ronselpraktijken strafadvocaten)
 
Advocaat krijgt richtlijn voor werven cliënt (na geruchten ronselpraktijken strafadvocaten)
woensdag, 1 februari 2012

Rechtspraak.nl, Den Haag - Advocaten gaan een landelijk protocol opstellen met voorwaarden waaronder zij cliënten mogen werven. Hoewel er al regels zijn, is volgens de Nederlandse Orde van Advocaten voor veel advocaten nog onduidelijk wat wel en wat niet is toegestaan.

Dat heeft een woordvoerder van de orde desgevraagd aan persbureau ANP gemeld. Afgelopen zomer ontstond beroering, omdat er geruchten de kop opdoken dat strafrechtadvocaten binnen de muren van gevangenissen cliënten zouden ronselen. Advocaten meldden dat zij daarover sterke signalen opvingen en ex-gedetineerden bevestigden in de media de lezing. Met het protocol hoopt de orde deze ronselpraktijken uit te bannen.

Verboden

Volgens de gedragsregels voor advocaten zijn ronselpraktijken al verboden. De stijging van die praktijken werd onder meer toegeschreven aan het sterk toegenomen aantal strafrechtadvocaten. De orde riep daarom vorige zomer advocaten op te melden dat zij signalen hadden dat een advocaat criminelen werft. Volgens de zegsman zijn dergelijke ronselpraktijken met betaling voor cliënten in de afgelopen maanden niet aan het licht gekomen.

Duidelijkheid

Drie leden van de Raden van Toezicht in Utrecht, Haarlem en Amsterdam stellen de komende maanden het protocol op. De woordvoerder van de orde heeft goede hoop dat het protocol er nog voor de zomer is. Het protocol moet duidelijkheid scheppen, of de bestaande regels duidelijker maken. Zo zijn er advocatenkantoren die adverteren in blaadjes die in gevangenissen worden uitgedeeld. “De vraag is: Hoe agressief maak je die die advertentie”, zegt de woordvoerder. In het protocol wordt ook gekeken naar de overdracht van cliënten tussen advocaten(kantoren).

Onnodig

Voorzitter Bart Nooitgedagt van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) vindt het protocol tamelijk onnodig. “De huidige regelgeving biedt voldoende waarborgen om op te kunnen treden, als advocaten de normen overschrijden. We kennen de inhoud van het protocol natuurlijk nog niet, maar dit valt op voorhand in de categorie overbodig”, zegt Nooitgedagt. Ook strafrechtadvocaat Richard van der Weide zegt dat het onderwerp al voldoende is vastgelegd in de gedragsregels. “Het is volkomen duidelijk wat wel en niet mag.”

 
< Vorige   Volgende >


 zondag, 22 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Afwijzing aanvraag om wel heel bijzondere bijstand: kroegbezoek chronisch psychiatrisch patiënt

Afwijzing aanvraag om bijzondere bijstand. Appellante (de aanvrager) lijdt meer dan twintig jaar aan een schizoaffectieve stoornis. Zij heeft vele psychiatrische behandelingen ondergaan en jarenlang een dagactiviteitencentrum bezocht. Op 11 mei 2004 heeft appellante een aanvraag gedaan om bijzondere bijstand voor consumptiekosten in haar stamcafé Marktzicht te Utrecht (café). 

De vrouw heeft toegelicht dat zij een chronisch psychiatrisch patiënt is en dat zij niet alleen thuis kan zijn. Zij brengt haar dagen door in het café om onder de mensen te zijn.

Bij besluit van 15 juni 2004 heeft de gemeente deze aanvraag afgewezen. Bij uitspraak van 16 augustus 2005 heeft de rechtbank het beroep tegen het (latere) besluit ongegrond verklaard. Jaren later (2010) heeft de vrouw het nog een keer geprobeerd, maar de gemeente wees het weer af. Uiteindelijk belandde de zaak bij de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep.

Waarom naar de kroeg?

De vrouw vindt dat zij de kosten tot een bedrag van € 300,- per maand niet meer uit haar vermogen kan bestrijden en wijst op een verklaring van haar psychiater. Daarin staat dat de vrouw niet in aanmerking komt voor reguliere dagopvang, omdat zij niet meer bestand is tegen de confrontatie met chronisch psychiatrische patiënten.

In de loop van de jaren heeft zij veel vrienden die zij via de psychiatrie heeft leren kennen, verloren onder andere door zelfdoding. Het café is een laagdrempelige manier om een sociaal netwerk op te bouwen buiten de psychiatrie. Appellante gebruikt sporadisch alcohol.

Uitspraak Centrale Raad

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Hoe zit het ook alweer met aftrekbaarheid kosten werkkamer, een voorbeeld uit de praktijk
Eiser is zelfstandige zonder personeel en woont in een huurhuis waarin hij een werkkamer heeft. In geschil is of eiser de kosten van de werkkamer in aftrek kan brengen. Tussen partijen spitst het geschil zich toe op de vraag of het huurrecht tot het bedrijfsvermogen behoort.
LEES VERDER...
 
Tarlach McGonagle (IViR) benoemd tot nieuw expertcomité van de Raad van Europa
De Universiteit van Amsterdam laat weten dat Tarlach McGonagle, werkzaam bij het Instituut voor Informatierecht, IViR onlangs is benoemd tot een nieuw expertcomité van de Raad van Europa. Dit comité stelt een nieuwe aanbeveling inzake de bescherming van journalisten en de veiligheid van journalisten en andere media-actoren op. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden