Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Morgenavond JFV Grotius debat in Leiden over doordraaiende camera’s: grenzen aan de journalistiek?
 
Morgenavond JFV Grotius debat in Leiden over doordraaiende camera’s: grenzen aan de journalistiek?
maandag, 5 maart 2012

Universiteit Leiden - TV journalisten en politici botsen de laatst tijd vaak. (Journalisten botsen nu ook met columnisten, zoals in de 'zaak' Naema Tahir en haar partner/rechtsfilosoof Andreas Kinneging, red. NJD).

Een nieuwe stijl van intimiderende journalistiek lijkt zijn intrede te hebben gedaan. Is dit journalistiek anno 2012 of moeten er spelregels komen voor 'journalistiek fatsoen'?

JFV Grotius organiseert dinsdagavond een debat over de journalistiek: 'Doordraaiende camera’s: grenzen aan de journalistiek?' Verschillende wetenschappers,  journalisten en politici belichten het thema en gaan vervolgens in debat met studenten en geďnteresseerden.

Programma

19:00
 Zaal A 1.44 open
 
19:15
 Welkom door Akke Berendsen (praeses JFV Grotius), en opening door symposiumvoorzitter prof. Hans Nieuwenhuis (em. Hoogleraar Burgerlijk recht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid,  Leiden)
 
19:20
 Inleidende column door Thijs Kleinpaste (redacteur dejaap.nl opgericht door hoofdredacteur Bert Brussen GeenStijl)
 
19:25
 Inleiding van prof. Wouter Hins (hoogleraar Mediarecht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid,  Leiden)
 
19:45
 Reacties van prof. Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en nieuwe media, Faculteit der Geesteswetenschappen, Leiden), Folkert Jensma (NRC), Marcel ten Hooven (freelance journalist, Trouw, VN), en mr. Ard van der Steur (VVD, lid Tweede Kamer) o.v.b.
 
20:30
 Discussie en debat met de zaal
 
21:00
 Afsluiting
 


Datum, tijd en locatie
Dinsdag 6 maart 2012, 19-21 uur

Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Kamelingh Onnes gebouw
Zaal A 1.44
Steenschuur 25
2311 ES Leiden

Aanmelden pers & aanvullende informatie
JFV Grotius
Akke Berendsen (praeses JFV Grotius)
Tel: 071-5277546
e-mail: bestuur @ jfvgrotius.nl.

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 22 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Hoe zit het ook alweer met aftrekbaarheid kosten werkkamer, een voorbeeld uit de praktijk
Eiser is zelfstandige zonder personeel en woont in een huurhuis waarin hij een werkkamer heeft. In geschil is of eiser de kosten van de werkkamer in aftrek kan brengen. Tussen partijen spitst het geschil zich toe op de vraag of het huurrecht tot het bedrijfsvermogen behoort.
LEES VERDER...
 
President Geert Corstens kondigt terugtreden Hoge Raad aan miv 1 november
Geert Corstens heeft in zijn (interne) nieuwjaarstoespraak zijn terugtreden als president van de Hoge Raad per 1 november 2014 aangekondigd, meldt het hoogste rechtscollege.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden