Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Innovatie verbetert toegang tot recht, als de juridische sector zich openstelt

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Innovatie verbetert toegang tot recht, als de juridische sector zich openstelt

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Innovatie verbetert toegang tot recht, als de juridische sector zich openstelt
 
Innovatie verbetert toegang tot recht, als de juridische sector zich openstelt
dinsdag, 3 april 2012

Aankondiging HiiL - Wereldwijd hebben gewone mensen vooral lastige “juridische” problemen dichtbij huis: in de familie, rond werk, in de buurt, over land of met de locale overheid. Het gaat om hun meest wezenlijke relaties. Conflicten daarin kunnen een bedreiging worden voor hun bestaanszekerheid, en zelfs uitlopen op geweld.

Als de beste praktijken breed zouden worden toegepast, dan zouden minstens 75% van deze problemen goed kunnen worden opgelost (nu wordt op veel plaatsen nog geen 50% behaald):

 ·       Gerechten en informele rechtspraak ontwikkelden gespecialiseerde procedures (familie, land, werk, consument, buren, drugsproblemen, etc.). Rechters werken hier actief met partijen aan werkbare en rechtvaardige oplossingen tijdens de zitting. Ze beslissen alleen zelf als dat echt nodig is.

·       Programma’s met juristen, paralegals en facilitators integreren de vaardigheden van advocaten en mediators. Zij doorbreken de grenzen tussen beroepsgroepen, gebruiken kennis uit de sociale wetenschappen en leveren diensten die effectief en betaalbaar zijn.

·       Nieuwe technologieën en organisatorische hoogstandjes, vaak uit de IT sector, kunnen worden aangepast voor de juridische sector. eBay lost 60 miljoen consumentenklachten per jaar op. Dit via een online platform voor dialoog waar mediators en ‘rechters’ op kunnen inloggen als hun hulp nodig is. Entrepreneur Nandan Nilekani leidt een programma dat iedere maand 20 miljoen inwoners van India een eigen identiteit bezorgt op basis van een irisscan. Legalzoom.com maakte een goed renderend bedrijf van online juridische documenten dat de toekomst van ons notariaat laat zien. Rechtsbijstandverzekeraars leveren rechtsbescherming en lossen tegen lage kosten conflicten op. Deze innovaties trekken grote aantallen cliënten en werken in vele soorten rechtssystemen.

·       Innovatieve rechters, advocaten, helpdesks en web platforms hebben de juridische informatieverstrekking opnieuw uitgevonden. In plaats van abstracte, Napoleonachtige wetboeken, leveren ze richtlijnen voor goede oplossingen (alimentatie, formules voor schadevergoedingen) en voor een stapsgewijze aanpak van de meest voorkomende problemen.

Op April 3, 2012, brengt HiiL, een toonaangevend R&D instituut voor de juridische sector, een rapport uit wereldwijde trends in toegang tot het recht: “Towards Basic Justice Care for Everyone”. Het Trend Report is gebaseerd op onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en brengt goede praktijken samen vanuit vijf continenten. Het rapport geeft ook input voor goede strategievorming en voor (hoog nodige) vernieuwing van de regulering van juridische diensten:

·        Wetgeving, beleid en financiering zijn nog steeds gericht op het mogelijk maken van traditionele juridische procedures of gokken op mediation gebaseerd op toestemming van beide partijen. Gewone mensen gebruiken deze opties zelden, en om goede redenen. Subsidies voor individuele rechtshulp zijn eigenlijk alleen te financieren voor specifieke kwetsbare groepen.

·        De nieuwe benaderingen bieden directe ondersteuning van het proces waarmee mensen zelf conflicten kunnen oplossen. Ze helpen om het weer over de belangrijkste kwesties te hebben en om te onderhandelen. Ze assisteren bij het bereiken van een rechtvaardige uitkomst door verschillende soorten derde partijen te betrekken en door de gemeenschap te mobiliseren als dat nodig is.

Het rapport zal worden besproken door experts en top innovators tijdens het Innovating Justice Forum 2012 op 16 en 17 April in Den Haag.

Dit resulteert in aanbevelingen voor de belangrijkste partijen in de juridische sector.

 
< Vorige   Volgende >


 donderdag, 26 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Ooit veroordeeld als tiener door kinderrechter en nu verwijdering DNA-databank? Dat kan

Internet kan een eeuwig brandmerk zijn bij een misstap, maar een DNA-profiel in een landelijke databank voelt misschien wel net zo bezwaarlijk. Jaarlijks staan bijna 3.000 minderjarigen na hun veroordeling voor een strafbaar feit DNA-gegevens af aan justitie.

In deze zaak gaat het om een bezwaarschrift ex artikel 7 van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden. Uit het dossier blijkt dat de veroordeelde jongeman - 12 jaar tijdens het misdrijf - op straat een telefoon van iemand heeft gejat. Hij heeft verklaard dat hij dit had gedaan, omdat hij in de disco zijn telefoon verloren was en dit niet aan zijn moeder durfde te vertellen.

Hij is op 15-jarige leeftijd veroordeeld door de kinderrechter en nadien niet meer met justitie in aanraking gekomen. Het bewezen verklaarde delict moet worden aangemerkt als een eenmalig incident, bezien tegen de achtergrond van de levensfase waarin de veroordeelde verkeerde en met name de moeilijke periode die hij doormaakte vanwege het overlijden van onder meer zijn opa en de ziekte van zijn stiefvader.

Het recidiverisico wordt zeer klein geacht. Wel zijn er nog zorgen vanwege zijn lage IQ, waardoor de hij over weinig 'probleemoplossend vermogen beschikt om te kunnen denken hoe hij dingen anders moet aanpakken, maar er wordt aan gewerkt om hem daarin te trainen', staat in de uitspraak (i.c. beslissing).

OvJ moet celmateriaal laten vernietigen

LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden