Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Innovatie verbetert toegang tot recht, als de juridische sector zich openstelt

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Innovatie verbetert toegang tot recht, als de juridische sector zich openstelt

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Innovatie verbetert toegang tot recht, als de juridische sector zich openstelt
 
Innovatie verbetert toegang tot recht, als de juridische sector zich openstelt
dinsdag, 3 april 2012

Aankondiging HiiL - Wereldwijd hebben gewone mensen vooral lastige “juridische” problemen dichtbij huis: in de familie, rond werk, in de buurt, over land of met de locale overheid. Het gaat om hun meest wezenlijke relaties. Conflicten daarin kunnen een bedreiging worden voor hun bestaanszekerheid, en zelfs uitlopen op geweld.

Als de beste praktijken breed zouden worden toegepast, dan zouden minstens 75% van deze problemen goed kunnen worden opgelost (nu wordt op veel plaatsen nog geen 50% behaald):

 ·       Gerechten en informele rechtspraak ontwikkelden gespecialiseerde procedures (familie, land, werk, consument, buren, drugsproblemen, etc.). Rechters werken hier actief met partijen aan werkbare en rechtvaardige oplossingen tijdens de zitting. Ze beslissen alleen zelf als dat echt nodig is.

·       Programma’s met juristen, paralegals en facilitators integreren de vaardigheden van advocaten en mediators. Zij doorbreken de grenzen tussen beroepsgroepen, gebruiken kennis uit de sociale wetenschappen en leveren diensten die effectief en betaalbaar zijn.

·       Nieuwe technologieën en organisatorische hoogstandjes, vaak uit de IT sector, kunnen worden aangepast voor de juridische sector. eBay lost 60 miljoen consumentenklachten per jaar op. Dit via een online platform voor dialoog waar mediators en ‘rechters’ op kunnen inloggen als hun hulp nodig is. Entrepreneur Nandan Nilekani leidt een programma dat iedere maand 20 miljoen inwoners van India een eigen identiteit bezorgt op basis van een irisscan. Legalzoom.com maakte een goed renderend bedrijf van online juridische documenten dat de toekomst van ons notariaat laat zien. Rechtsbijstandverzekeraars leveren rechtsbescherming en lossen tegen lage kosten conflicten op. Deze innovaties trekken grote aantallen cliënten en werken in vele soorten rechtssystemen.

·       Innovatieve rechters, advocaten, helpdesks en web platforms hebben de juridische informatieverstrekking opnieuw uitgevonden. In plaats van abstracte, Napoleonachtige wetboeken, leveren ze richtlijnen voor goede oplossingen (alimentatie, formules voor schadevergoedingen) en voor een stapsgewijze aanpak van de meest voorkomende problemen.

Op April 3, 2012, brengt HiiL, een toonaangevend R&D instituut voor de juridische sector, een rapport uit wereldwijde trends in toegang tot het recht: “Towards Basic Justice Care for Everyone”. Het Trend Report is gebaseerd op onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en brengt goede praktijken samen vanuit vijf continenten. Het rapport geeft ook input voor goede strategievorming en voor (hoog nodige) vernieuwing van de regulering van juridische diensten:

·        Wetgeving, beleid en financiering zijn nog steeds gericht op het mogelijk maken van traditionele juridische procedures of gokken op mediation gebaseerd op toestemming van beide partijen. Gewone mensen gebruiken deze opties zelden, en om goede redenen. Subsidies voor individuele rechtshulp zijn eigenlijk alleen te financieren voor specifieke kwetsbare groepen.

·        De nieuwe benaderingen bieden directe ondersteuning van het proces waarmee mensen zelf conflicten kunnen oplossen. Ze helpen om het weer over de belangrijkste kwesties te hebben en om te onderhandelen. Ze assisteren bij het bereiken van een rechtvaardige uitkomst door verschillende soorten derde partijen te betrekken en door de gemeenschap te mobiliseren als dat nodig is.

Het rapport zal worden besproken door experts en top innovators tijdens het Innovating Justice Forum 2012 op 16 en 17 April in Den Haag.

Dit resulteert in aanbevelingen voor de belangrijkste partijen in de juridische sector.

 
< Vorige   Volgende >


 zondag, 15 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Alex Brenninkmeijer wordt hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat

“Als oud-rechter, voormalig Nationale ombudsman en tegenwoordig lid van de Europese Rekenkamer heb ik ervaring met drie instituties van de rechtsstaat, het lijkt mij geweldig om mijn ervaring in de Utrechtse academische context te delen en mee te werken aan het strategisch thema Instituties”, aldus Brenninkmeijer.

Vanaf juli dit jaar is voormalig nationaal ombudsman dr. Alex Brenninkmeijer (1951) hoogleraar ‘Institutionele aspecten van de rechtsstaat’ aan de Universiteit Utrecht, zo laat de UU weten.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden