Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Innovatie verbetert toegang tot recht, als de juridische sector zich openstelt

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Innovatie verbetert toegang tot recht, als de juridische sector zich openstelt

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Innovatie verbetert toegang tot recht, als de juridische sector zich openstelt
 
Innovatie verbetert toegang tot recht, als de juridische sector zich openstelt
dinsdag, 3 april 2012

Aankondiging HiiL - Wereldwijd hebben gewone mensen vooral lastige “juridische” problemen dichtbij huis: in de familie, rond werk, in de buurt, over land of met de locale overheid. Het gaat om hun meest wezenlijke relaties. Conflicten daarin kunnen een bedreiging worden voor hun bestaanszekerheid, en zelfs uitlopen op geweld.

Als de beste praktijken breed zouden worden toegepast, dan zouden minstens 75% van deze problemen goed kunnen worden opgelost (nu wordt op veel plaatsen nog geen 50% behaald):

 ·       Gerechten en informele rechtspraak ontwikkelden gespecialiseerde procedures (familie, land, werk, consument, buren, drugsproblemen, etc.). Rechters werken hier actief met partijen aan werkbare en rechtvaardige oplossingen tijdens de zitting. Ze beslissen alleen zelf als dat echt nodig is.

·       Programma’s met juristen, paralegals en facilitators integreren de vaardigheden van advocaten en mediators. Zij doorbreken de grenzen tussen beroepsgroepen, gebruiken kennis uit de sociale wetenschappen en leveren diensten die effectief en betaalbaar zijn.

·       Nieuwe technologieën en organisatorische hoogstandjes, vaak uit de IT sector, kunnen worden aangepast voor de juridische sector. eBay lost 60 miljoen consumentenklachten per jaar op. Dit via een online platform voor dialoog waar mediators en ‘rechters’ op kunnen inloggen als hun hulp nodig is. Entrepreneur Nandan Nilekani leidt een programma dat iedere maand 20 miljoen inwoners van India een eigen identiteit bezorgt op basis van een irisscan. Legalzoom.com maakte een goed renderend bedrijf van online juridische documenten dat de toekomst van ons notariaat laat zien. Rechtsbijstandverzekeraars leveren rechtsbescherming en lossen tegen lage kosten conflicten op. Deze innovaties trekken grote aantallen cliënten en werken in vele soorten rechtssystemen.

·       Innovatieve rechters, advocaten, helpdesks en web platforms hebben de juridische informatieverstrekking opnieuw uitgevonden. In plaats van abstracte, Napoleonachtige wetboeken, leveren ze richtlijnen voor goede oplossingen (alimentatie, formules voor schadevergoedingen) en voor een stapsgewijze aanpak van de meest voorkomende problemen.

Op April 3, 2012, brengt HiiL, een toonaangevend R&D instituut voor de juridische sector, een rapport uit wereldwijde trends in toegang tot het recht: “Towards Basic Justice Care for Everyone”. Het Trend Report is gebaseerd op onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en brengt goede praktijken samen vanuit vijf continenten. Het rapport geeft ook input voor goede strategievorming en voor (hoog nodige) vernieuwing van de regulering van juridische diensten:

·        Wetgeving, beleid en financiering zijn nog steeds gericht op het mogelijk maken van traditionele juridische procedures of gokken op mediation gebaseerd op toestemming van beide partijen. Gewone mensen gebruiken deze opties zelden, en om goede redenen. Subsidies voor individuele rechtshulp zijn eigenlijk alleen te financieren voor specifieke kwetsbare groepen.

·        De nieuwe benaderingen bieden directe ondersteuning van het proces waarmee mensen zelf conflicten kunnen oplossen. Ze helpen om het weer over de belangrijkste kwesties te hebben en om te onderhandelen. Ze assisteren bij het bereiken van een rechtvaardige uitkomst door verschillende soorten derde partijen te betrekken en door de gemeenschap te mobiliseren als dat nodig is.

Het rapport zal worden besproken door experts en top innovators tijdens het Innovating Justice Forum 2012 op 16 en 17 April in Den Haag.

Dit resulteert in aanbevelingen voor de belangrijkste partijen in de juridische sector.

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 24 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Weer/verkeer update van 15:50u: treinverkeer (en trams) Amsterdam en rondom Zwolle stilgelegd
Op de Johan de Wittlaan in Den Haag is een boom op een aantal auto's gevallen bij een advocatenkantoor, meldt @regio15 Voor foto hiervan zie link.  

Het laatste nieuws van de NS:

Geen treinverkeer rondom Amsterdam en Zwolle zeker tot na de avondspits
Vanwege de veiligheid van reizigers en personeel is het treinverkeer rond Amsterdam en Zwolle (naar Noord- en Oost-Nederland) en op enkele andere plekken stilgelegd. De storm van vandaag heeft, verspreid over West- en noordoost Nederland op meer dan 25 trajecten en emplacementen gezorgd voor bomen, takken, hekken e.d. op het spoor. Daardoor heeft het spoor ernstige schade opgelopen. Op meerdere plaatsen is ook de bovenleiding gebroken. In Nunspeet en Hilversum is een trein tegen een omgevallen boom aangereden.  

LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden