Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Notaris laat eigen declaraties uit de ervenrekening betalen zonder informeren erven: een doodzonde

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Notaris laat eigen declaraties uit de ervenrekening betalen zonder informeren erven: een doodzonde

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Notariaat arrow Notaris laat eigen declaraties uit de ervenrekening betalen zonder informeren erven: een doodzonde
 
Notaris laat eigen declaraties uit de ervenrekening betalen zonder informeren erven: een doodzonde
dinsdag, 19 juni 2012

Notaris geen partij, dus ook geen rechten

De klager was ontevreden over een notaris die verschillende rekeningen zou hebben voldaan uit de ervenrekening zonder dat hij – klager – zich met betaling akkoord had verklaard. Deze klacht is onvoldoende onderbouwd, maar de Kamer van toezicht Maastricht neemt verwante kwalijke zaken in ogenschouw:

 'Wel is de kamer van oordeel dat de klacht van klager dat de notaris zijn eigen declaraties heeft voldaan uit de ervenrekening zonder uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring van alle erven en zonder de erven hiervan op de hoogte te stellen gegrond is.

De notaris erkent genoemde declaraties te hebben geďnd via de ervenrekening. De notaris is van mening dat hij dit ook mocht op grond van het proces-verbaal van de gehouden comparitie van partijen waarin aan klager onder andere de verplichting is opgelegd om hem – de notaris – opdracht te geven om de verkoop te bewerkstelligen van twee woningen.

Het proces-verbaal vermeldt daarin immers dat alle kosten verband houdende met de verdeling ten laste worden gebracht van de te verdelen boedel. De notaris meent, nu klager opdracht had gegeven tot verkoop, er - conform genoemd proces-verbaal - voldoende rechtsgrond bestond om de kosten rechtstreeks van de ervenrekening te betalen zonder dat daarvoor eerst toestemming gevraagd zou moeten worden aan alle erven.

Allereerst stelt de kamer vast dat de notaris geen partij was in het geding dat de erven hebben gevoerd, welk geding geëindigd is met een minnelijke regeling vastgelegd in een proces-verbaal zoals hiervoren is bedoeld.

Nu de notaris geen partij was in dat geding kan hij ook geen rechten ontlenen aan de inhoud van dat proces-verbaal. Voorts weet, althans dient hij te weten dat hij altijd toestemming nodig heeft alvorens over te gaan tot verrekening van zijn declaraties. Zulk gedrag wordt zelfs beschouwd als een “doodzonde” binnen het notariaat.

De kamer acht deze klacht derhalve gegrond en zal de notaris gelet op de ernst van het feit maar ook rekening houdend met alle omstandigheden van het geval waaronder het feit dat geen andere opgelegde (tucht)maatregelen van de notaris de kamer bekend zijn, hiervoor de maatregel van waarschuwing opleggen.'

YC0800 Kamer van toezicht Maastricht N 010151
 
< Vorige   Volgende >


 vrijdag, 19 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden