Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Foutje Toetsingscommissie Insolad levert tuchtrechtelijk geen verwijt jegens advocaat op

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Foutje Toetsingscommissie Insolad levert tuchtrechtelijk geen verwijt jegens advocaat op

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Foutje Toetsingscommissie Insolad levert tuchtrechtelijk geen verwijt jegens advocaat op
 
Foutje Toetsingscommissie Insolad levert tuchtrechtelijk geen verwijt jegens advocaat op
maandag, 13 augustus 2012

Door foutje bij de Toetsingscommissie van Insolad (Vereniging Insolventierecht Advocaten) is het mogelijk gebleken dat een beslissing is gewezen door een panel, waarvan een onbevoegd lid deel uitmaakte. De advocaat die zijn taak als secretaris dan wel lid van deze Toetsingscommissie uitoefent is niet werkzaam in zijn hoedanigheid van advocaat, maar kan wel een tuchtrechtelijk verwijt worden gemaakt als hij zich zodanig gedraagt dan wel misdraagt, dat daardoor het vertrouwen in de advocatuur wordt ondermijnd. Overweging 5.5 uit de beslissing van Raad van Discipline op 2 juli 2012:  

 'Als gevolg van een klaarblijkelijk gebrekkige organisatie van de Toetsingscommissie van Insolad is een beslissing gewezen door een panel, waarvan een onbevoegd lid deel uitmaakte. Niet kan worden gezegd dat verweerders hiervan individueel een tuchtrechtelijk verwijt valt te maken. Zodra verweerders op de hoogte waren van de omissie hebben zij, voor zover mogelijk, de gemaakte fout hersteld en zijn door verweerder sub 1 namens de Toetsingscommissie excuses aangeboden.

De raad geeft aan klager toe dat de gang van zaken niet had mogen voorkomen, maar dit betekent niet dat dit verweerders tuchtrechtelijk valt aan te rekenen. Van boos opzet, zoals door klager wordt gesteld, is noch uit de stukken, noch uit hetgeen ter zitting naar voren is gebracht, gebleken.'

De raad van discipline wijst de klacht (in alle onderdelen) als ongegrond af. YA3083 Raad van Discipline 's-Hertogenbosch X 255 - 2011

 
< Vorige   Volgende >


 zondag, 15 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Minister Timmermans prijst inzet vrouwen vredesproces Syrië

Syrische vrouwen gaan zich mengen in het vredesproces in Syrië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een groep van 50 Syrische vrouwen, genaamd 'het Syrische Vrouwen Initiatief voor Vrede en Democratie', roept op 'tot wereldwijde steun aan het vredesproces in Syrië en roept de strijdende partijen op hun verschillen te overbruggen'. Dit is nodig om de weg vrij te maken voor een pluralistisch en democratisch Syrië, waar vrouwen en mannen gelijke rechten hebben.

Vandaag gaat de groep in gesprek met de VN-bemiddelaar Brahimi.

LEES VERDER...
 
Alex Brenninkmeijer wordt hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat

“Als oud-rechter, voormalig Nationale ombudsman en tegenwoordig lid van de Europese Rekenkamer heb ik ervaring met drie instituties van de rechtsstaat, het lijkt mij geweldig om mijn ervaring in de Utrechtse academische context te delen en mee te werken aan het strategisch thema Instituties”, aldus Brenninkmeijer.

Vanaf juli dit jaar is voormalig nationaal ombudsman dr. Alex Brenninkmeijer (1951) hoogleraar ‘Institutionele aspecten van de rechtsstaat’ aan de Universiteit Utrecht, zo laat de UU weten.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden