Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Foutje Toetsingscommissie Insolad levert tuchtrechtelijk geen verwijt jegens advocaat op

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Foutje Toetsingscommissie Insolad levert tuchtrechtelijk geen verwijt jegens advocaat op

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Foutje Toetsingscommissie Insolad levert tuchtrechtelijk geen verwijt jegens advocaat op
 
Foutje Toetsingscommissie Insolad levert tuchtrechtelijk geen verwijt jegens advocaat op
maandag, 13 augustus 2012

Door foutje bij de Toetsingscommissie van Insolad (Vereniging Insolventierecht Advocaten) is het mogelijk gebleken dat een beslissing is gewezen door een panel, waarvan een onbevoegd lid deel uitmaakte. De advocaat die zijn taak als secretaris dan wel lid van deze Toetsingscommissie uitoefent is niet werkzaam in zijn hoedanigheid van advocaat, maar kan wel een tuchtrechtelijk verwijt worden gemaakt als hij zich zodanig gedraagt dan wel misdraagt, dat daardoor het vertrouwen in de advocatuur wordt ondermijnd. Overweging 5.5 uit de beslissing van Raad van Discipline op 2 juli 2012:  

 'Als gevolg van een klaarblijkelijk gebrekkige organisatie van de Toetsingscommissie van Insolad is een beslissing gewezen door een panel, waarvan een onbevoegd lid deel uitmaakte. Niet kan worden gezegd dat verweerders hiervan individueel een tuchtrechtelijk verwijt valt te maken. Zodra verweerders op de hoogte waren van de omissie hebben zij, voor zover mogelijk, de gemaakte fout hersteld en zijn door verweerder sub 1 namens de Toetsingscommissie excuses aangeboden.

De raad geeft aan klager toe dat de gang van zaken niet had mogen voorkomen, maar dit betekent niet dat dit verweerders tuchtrechtelijk valt aan te rekenen. Van boos opzet, zoals door klager wordt gesteld, is noch uit de stukken, noch uit hetgeen ter zitting naar voren is gebracht, gebleken.'

De raad van discipline wijst de klacht (in alle onderdelen) als ongegrond af. YA3083 Raad van Discipline 's-Hertogenbosch X 255 - 2011

 
< Vorige   Volgende >


 vrijdag, 19 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Minister Timmermans prijst inzet vrouwen vredesproces Syrië

Syrische vrouwen gaan zich mengen in het vredesproces in Syrië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een groep van 50 Syrische vrouwen, genaamd 'het Syrische Vrouwen Initiatief voor Vrede en Democratie', roept op 'tot wereldwijde steun aan het vredesproces in Syrië en roept de strijdende partijen op hun verschillen te overbruggen'. Dit is nodig om de weg vrij te maken voor een pluralistisch en democratisch Syrië, waar vrouwen en mannen gelijke rechten hebben.

Vandaag gaat de groep in gesprek met de VN-bemiddelaar Brahimi.

LEES VERDER...
 
President Geert Corstens kondigt terugtreden Hoge Raad aan miv 1 november
Geert Corstens heeft in zijn (interne) nieuwjaarstoespraak zijn terugtreden als president van de Hoge Raad per 1 november 2014 aangekondigd, meldt het hoogste rechtscollege.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden