Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Thema Film & Recht op filmfestival Vlissingen

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Thema Film & Recht op filmfestival Vlissingen

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Thema Film & Recht op filmfestival Vlissingen
 
Thema Film & Recht op filmfestival Vlissingen
vrijdag, 31 augustus 2012

Rb Middelburg - 25 films met het recht als centraal thema, inleidingen bij deze films door advocaten en rechters en een speciaal juridisch cursusprogramma. Het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen heeft dit jaar extra aandacht voor het thema recht. Het festival loopt van 14 tot en met 23 septembe, link naar programma.

Groot publiek
 
Mede-initiatiefnemer voor het themaprogramma zijn de Zeeuwse Meesters, een platform van rechters en advocaten in Zeeland. Doel van het programma is een groot publiek te betrekken bij dit maatschappelijke onderwerp. Een speciale commissie met filmkenners en juristen heeft een canon van 25 aansprekende films geselecteerd, waarin het recht een centrale rol speelt. Onder meer oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager zat in de commissie, net als de deken van de Orde van Advocaten Jan Loorbach.

Top 5

Uit de 25 films, die allemaal vertoond zullen worden, is een top 5 samengesteld. ’12 angry men’ van Sydney Lumet uit 1957 staat bovenaan. De film gaat over een jury van twaalf mannen die tijdens een Amerikaanse rechtszaak na intensieve discussies één voor één het oordeel ‘schuldig’ inruilen voor het oordeel ‘niet-schuldig’. Ook meer recente films met het recht als belangrijk ingrediënt staan in de top 5, zoals ‘The Merchant of Venice’ uit 2004 en uit 2009 ‘El secreto de sus Ojos’, een stijlvolle morele thriller over een Argentijnse officier van justitie. Alle films uit de canon worden ingeleid door filmmakers, schrijvers en juristen.

Cursussen

Speciaal voor professionals wordt er in de zijlijn van het filmfestival een juridisch getint cursusprogramma aangeboden. Hiermee kunnen met name juristen erkende studiepunten behalen voor hun bijscholing. Zo is er de cursus ‘Recht en geestelijke gezondheidszorg’ en de cursus ‘English for Laywers’. Link: ZeeuwseMeesters.pdf

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 20 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Minister Timmermans prijst inzet vrouwen vredesproces Syrië

Syrische vrouwen gaan zich mengen in het vredesproces in Syrië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een groep van 50 Syrische vrouwen, genaamd 'het Syrische Vrouwen Initiatief voor Vrede en Democratie', roept op 'tot wereldwijde steun aan het vredesproces in Syrië en roept de strijdende partijen op hun verschillen te overbruggen'. Dit is nodig om de weg vrij te maken voor een pluralistisch en democratisch Syrië, waar vrouwen en mannen gelijke rechten hebben.

Vandaag gaat de groep in gesprek met de VN-bemiddelaar Brahimi.

LEES VERDER...
 
President Geert Corstens kondigt terugtreden Hoge Raad aan miv 1 november
Geert Corstens heeft in zijn (interne) nieuwjaarstoespraak zijn terugtreden als president van de Hoge Raad per 1 november 2014 aangekondigd, meldt het hoogste rechtscollege.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden