Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Thema Film & Recht op filmfestival Vlissingen

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Thema Film & Recht op filmfestival Vlissingen

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Thema Film & Recht op filmfestival Vlissingen
 
Thema Film & Recht op filmfestival Vlissingen
vrijdag, 31 augustus 2012

Rb Middelburg - 25 films met het recht als centraal thema, inleidingen bij deze films door advocaten en rechters en een speciaal juridisch cursusprogramma. Het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen heeft dit jaar extra aandacht voor het thema recht. Het festival loopt van 14 tot en met 23 septembe, link naar programma.

Groot publiek
 
Mede-initiatiefnemer voor het themaprogramma zijn de Zeeuwse Meesters, een platform van rechters en advocaten in Zeeland. Doel van het programma is een groot publiek te betrekken bij dit maatschappelijke onderwerp. Een speciale commissie met filmkenners en juristen heeft een canon van 25 aansprekende films geselecteerd, waarin het recht een centrale rol speelt. Onder meer oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager zat in de commissie, net als de deken van de Orde van Advocaten Jan Loorbach.

Top 5

Uit de 25 films, die allemaal vertoond zullen worden, is een top 5 samengesteld. ’12 angry men’ van Sydney Lumet uit 1957 staat bovenaan. De film gaat over een jury van twaalf mannen die tijdens een Amerikaanse rechtszaak na intensieve discussies één voor één het oordeel ‘schuldig’ inruilen voor het oordeel ‘niet-schuldig’. Ook meer recente films met het recht als belangrijk ingrediënt staan in de top 5, zoals ‘The Merchant of Venice’ uit 2004 en uit 2009 ‘El secreto de sus Ojos’, een stijlvolle morele thriller over een Argentijnse officier van justitie. Alle films uit de canon worden ingeleid door filmmakers, schrijvers en juristen.

Cursussen

Speciaal voor professionals wordt er in de zijlijn van het filmfestival een juridisch getint cursusprogramma aangeboden. Hiermee kunnen met name juristen erkende studiepunten behalen voor hun bijscholing. Zo is er de cursus ‘Recht en geestelijke gezondheidszorg’ en de cursus ‘English for Laywers’. Link: ZeeuwseMeesters.pdf

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 20 februari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Hoe zit het ook alweer met aftrekbaarheid kosten werkkamer, een voorbeeld uit de praktijk
Eiser is zelfstandige zonder personeel en woont in een huurhuis waarin hij een werkkamer heeft. In geschil is of eiser de kosten van de werkkamer in aftrek kan brengen. Tussen partijen spitst het geschil zich toe op de vraag of het huurrecht tot het bedrijfsvermogen behoort.
LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden