Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Thema Film & Recht op filmfestival Vlissingen

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Thema Film & Recht op filmfestival Vlissingen

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Thema Film & Recht op filmfestival Vlissingen
 
Thema Film & Recht op filmfestival Vlissingen
vrijdag, 31 augustus 2012

Rb Middelburg - 25 films met het recht als centraal thema, inleidingen bij deze films door advocaten en rechters en een speciaal juridisch cursusprogramma. Het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen heeft dit jaar extra aandacht voor het thema recht. Het festival loopt van 14 tot en met 23 septembe, link naar programma.

Groot publiek
 
Mede-initiatiefnemer voor het themaprogramma zijn de Zeeuwse Meesters, een platform van rechters en advocaten in Zeeland. Doel van het programma is een groot publiek te betrekken bij dit maatschappelijke onderwerp. Een speciale commissie met filmkenners en juristen heeft een canon van 25 aansprekende films geselecteerd, waarin het recht een centrale rol speelt. Onder meer oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager zat in de commissie, net als de deken van de Orde van Advocaten Jan Loorbach.

Top 5

Uit de 25 films, die allemaal vertoond zullen worden, is een top 5 samengesteld. ’12 angry men’ van Sydney Lumet uit 1957 staat bovenaan. De film gaat over een jury van twaalf mannen die tijdens een Amerikaanse rechtszaak na intensieve discussies één voor één het oordeel ‘schuldig’ inruilen voor het oordeel ‘niet-schuldig’. Ook meer recente films met het recht als belangrijk ingrediënt staan in de top 5, zoals ‘The Merchant of Venice’ uit 2004 en uit 2009 ‘El secreto de sus Ojos’, een stijlvolle morele thriller over een Argentijnse officier van justitie. Alle films uit de canon worden ingeleid door filmmakers, schrijvers en juristen.

Cursussen

Speciaal voor professionals wordt er in de zijlijn van het filmfestival een juridisch getint cursusprogramma aangeboden. Hiermee kunnen met name juristen erkende studiepunten behalen voor hun bijscholing. Zo is er de cursus ‘Recht en geestelijke gezondheidszorg’ en de cursus ‘English for Laywers’. Link: ZeeuwseMeesters.pdf

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 22 mei 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Hans Schenk voorzitter commissie herziening SER-Fusiegedragsregels
Hoogleraar Hans Schenk van Utrecht University School of Economics gaat als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) de commissie over de herziening van de SER-Fusiegedragsregels voorzitten. Dit laat de Universiteit Utrecht weten. Deze gedragsregels zijn in 2001 in werking getreden en beschermen de belangen van werknemers bij voorgenomen fusies tussen ondernemingen. Sindsdien zijn er verschillende knelpunten gesignaleerd bij de toepassing en reikwijdte van de SER Fusiegedragsregels.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden