Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Slimme digitale oplossing voor ‘eeuwig gebel met advocaten’
 
Slimme digitale oplossing voor ‘eeuwig gebel met advocaten’
vrijdag, 7 september 2012

Rechtspraak.nl - Een gezamenlijke digitale zittingsagenda waarin rechtbanken en advocaten makkelijker en efficiënter afspraken kunnen maken.

Met die innovatie won Jan Philippo, teamleider administratie bij team Jeugd rechtbank Amsterdam, de wedstrijd voor het ‘Beste idee voor een digitaal werkende Rechtspraak’. Afgelopen vrijdag reikte Frits Bakker, CIO van de Raad voor de rechtspraak, in Utrecht de prijzen uit.

Landelijke agenda

Veel innovatie ontstaat uit irritatie op de werkvloer. Zo ook het winnende idee van Philippo:

 “De nodige mensen op onze administratie zijn constant heen en weer aan het bellen met advocaten om afspraken te maken. Dat kost veel tijd. Alle reden om daar een oplossing voor te bedenken.”

Philippo bedacht het concept van een landelijke digitale zittingsagenda. Daarin krijgen rechtbanken toegang tot het agendasysteem van de advocatuur, zodat ze makkelijker afspraken kunnen maken.

“Natuurlijk krijgt maar een kleine groep medewerkers autorisatie”, benadrukt Philippo, “Anders komt de privacy van advocaten in het geding.”

Maar het nieuwe systeem is vooral in het voordeel van de advocatuur, stelt hij. “Advocaten worden niet steeds gebeld door de rechtbank en we kunnen afspraken voortaan efficiënter inplannen.”

Digitaal voordeel

Met dit soort digitale innovaties wil de Rechtspraak sneller en toegankelijker gaan werken, zowel intern als naar buiten toe. Een belangrijk voorbeeld is het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI), dat de Rechtspraak digitaal toegankelijk wil maken voor het grote publiek. Zo moeten het binnen enkele jaren mogelijk zijn de meeste rechtszaken digitaal aan te spannen. Ook zullen zaken vaker dan nu digitaal worden behandeld.

De wedstrijd voor het beste digitale idee is vooral gericht op vernieuwingen binnen de Rechtspraak. Toch zijn deze innovaties vaak ook in het voordeel van externe partners. Dat geldt voor het idee dat de tweede prijs won: de Verstekkenfabriek. Dit houdt in dat alle documenten voor de vonnissen bij verstek van kantonrechters, op één landelijke locatie digitaal worden afgehandeld. Dat gaat sneller en is dus ook gunstig voor rechtzoekenden, deurwaarders en andere ketenpartners.

Idee uitvoeren

Prijswinnaar Philippo hoopt vooral dat zijn idee daadwerkelijk uitgevoerd wordt. “Het gaat om de uitvoering, een leuk idee is niet genoeg.” Bij rechtbank Amsterdam heeft Philippo met zijn team al diverse digitale vernieuwingen doorgevoerd. Nu is hij afhankelijk van landelijke actie.

 “Ik lever graag mijn prijs in voor de uitvoering van het idee.” Frits Bakker, Chief Information Officer bij de Raad voor de rechtspraak, sloot zich daar tijdens de uitreiking bij aan: “Ik maak me er sterk voor dat de winnende ideeën een plek in de praktijk gaan krijgen.”

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 21 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Hoe zit het ook alweer met aftrekbaarheid kosten werkkamer, een voorbeeld uit de praktijk
Eiser is zelfstandige zonder personeel en woont in een huurhuis waarin hij een werkkamer heeft. In geschil is of eiser de kosten van de werkkamer in aftrek kan brengen. Tussen partijen spitst het geschil zich toe op de vraag of het huurrecht tot het bedrijfsvermogen behoort.
LEES VERDER...
 
Tarlach McGonagle (IViR) benoemd tot nieuw expertcomité van de Raad van Europa
De Universiteit van Amsterdam laat weten dat Tarlach McGonagle, werkzaam bij het Instituut voor Informatierecht, IViR onlangs is benoemd tot een nieuw expertcomité van de Raad van Europa. Dit comité stelt een nieuwe aanbeveling inzake de bescherming van journalisten en de veiligheid van journalisten en andere media-actoren op. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden