Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Slimme digitale oplossing voor ‘eeuwig gebel met advocaten’
 
Slimme digitale oplossing voor ‘eeuwig gebel met advocaten’
vrijdag, 7 september 2012

Rechtspraak.nl - Een gezamenlijke digitale zittingsagenda waarin rechtbanken en advocaten makkelijker en efficiënter afspraken kunnen maken.

Met die innovatie won Jan Philippo, teamleider administratie bij team Jeugd rechtbank Amsterdam, de wedstrijd voor het ‘Beste idee voor een digitaal werkende Rechtspraak’. Afgelopen vrijdag reikte Frits Bakker, CIO van de Raad voor de rechtspraak, in Utrecht de prijzen uit.

Landelijke agenda

Veel innovatie ontstaat uit irritatie op de werkvloer. Zo ook het winnende idee van Philippo:

 “De nodige mensen op onze administratie zijn constant heen en weer aan het bellen met advocaten om afspraken te maken. Dat kost veel tijd. Alle reden om daar een oplossing voor te bedenken.”

Philippo bedacht het concept van een landelijke digitale zittingsagenda. Daarin krijgen rechtbanken toegang tot het agendasysteem van de advocatuur, zodat ze makkelijker afspraken kunnen maken.

“Natuurlijk krijgt maar een kleine groep medewerkers autorisatie”, benadrukt Philippo, “Anders komt de privacy van advocaten in het geding.”

Maar het nieuwe systeem is vooral in het voordeel van de advocatuur, stelt hij. “Advocaten worden niet steeds gebeld door de rechtbank en we kunnen afspraken voortaan efficiënter inplannen.”

Digitaal voordeel

Met dit soort digitale innovaties wil de Rechtspraak sneller en toegankelijker gaan werken, zowel intern als naar buiten toe. Een belangrijk voorbeeld is het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI), dat de Rechtspraak digitaal toegankelijk wil maken voor het grote publiek. Zo moeten het binnen enkele jaren mogelijk zijn de meeste rechtszaken digitaal aan te spannen. Ook zullen zaken vaker dan nu digitaal worden behandeld.

De wedstrijd voor het beste digitale idee is vooral gericht op vernieuwingen binnen de Rechtspraak. Toch zijn deze innovaties vaak ook in het voordeel van externe partners. Dat geldt voor het idee dat de tweede prijs won: de Verstekkenfabriek. Dit houdt in dat alle documenten voor de vonnissen bij verstek van kantonrechters, op één landelijke locatie digitaal worden afgehandeld. Dat gaat sneller en is dus ook gunstig voor rechtzoekenden, deurwaarders en andere ketenpartners.

Idee uitvoeren

Prijswinnaar Philippo hoopt vooral dat zijn idee daadwerkelijk uitgevoerd wordt. “Het gaat om de uitvoering, een leuk idee is niet genoeg.” Bij rechtbank Amsterdam heeft Philippo met zijn team al diverse digitale vernieuwingen doorgevoerd. Nu is hij afhankelijk van landelijke actie.

 “Ik lever graag mijn prijs in voor de uitvoering van het idee.” Frits Bakker, Chief Information Officer bij de Raad voor de rechtspraak, sloot zich daar tijdens de uitreiking bij aan: “Ik maak me er sterk voor dat de winnende ideeën een plek in de praktijk gaan krijgen.”

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 22 januari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Peter van den Bossche herbenoemd als rechter bij Wereldhandelsorganisatie
Professor Peter van den Bossche is herbenoemd als rechter bij het Appellate Body van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hiertoe besloten de 159 Lidstaten van de WTO onlangs tijdens een bijeenkomst in Genčve. Universiteit Maastricht meldt verder dat de hoogleraar (sinds 2001, op gebied van Internationaal Economisch Recht) werd benoemd voor een tweede termijn van vier jaar.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden