Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Slimme digitale oplossing voor ‘eeuwig gebel met advocaten’
 
Slimme digitale oplossing voor ‘eeuwig gebel met advocaten’
vrijdag, 7 september 2012

Rechtspraak.nl - Een gezamenlijke digitale zittingsagenda waarin rechtbanken en advocaten makkelijker en efficiënter afspraken kunnen maken.

Met die innovatie won Jan Philippo, teamleider administratie bij team Jeugd rechtbank Amsterdam, de wedstrijd voor het ‘Beste idee voor een digitaal werkende Rechtspraak’. Afgelopen vrijdag reikte Frits Bakker, CIO van de Raad voor de rechtspraak, in Utrecht de prijzen uit.

Landelijke agenda

Veel innovatie ontstaat uit irritatie op de werkvloer. Zo ook het winnende idee van Philippo:

 “De nodige mensen op onze administratie zijn constant heen en weer aan het bellen met advocaten om afspraken te maken. Dat kost veel tijd. Alle reden om daar een oplossing voor te bedenken.”

Philippo bedacht het concept van een landelijke digitale zittingsagenda. Daarin krijgen rechtbanken toegang tot het agendasysteem van de advocatuur, zodat ze makkelijker afspraken kunnen maken.

“Natuurlijk krijgt maar een kleine groep medewerkers autorisatie”, benadrukt Philippo, “Anders komt de privacy van advocaten in het geding.”

Maar het nieuwe systeem is vooral in het voordeel van de advocatuur, stelt hij. “Advocaten worden niet steeds gebeld door de rechtbank en we kunnen afspraken voortaan efficiënter inplannen.”

Digitaal voordeel

Met dit soort digitale innovaties wil de Rechtspraak sneller en toegankelijker gaan werken, zowel intern als naar buiten toe. Een belangrijk voorbeeld is het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI), dat de Rechtspraak digitaal toegankelijk wil maken voor het grote publiek. Zo moeten het binnen enkele jaren mogelijk zijn de meeste rechtszaken digitaal aan te spannen. Ook zullen zaken vaker dan nu digitaal worden behandeld.

De wedstrijd voor het beste digitale idee is vooral gericht op vernieuwingen binnen de Rechtspraak. Toch zijn deze innovaties vaak ook in het voordeel van externe partners. Dat geldt voor het idee dat de tweede prijs won: de Verstekkenfabriek. Dit houdt in dat alle documenten voor de vonnissen bij verstek van kantonrechters, op één landelijke locatie digitaal worden afgehandeld. Dat gaat sneller en is dus ook gunstig voor rechtzoekenden, deurwaarders en andere ketenpartners.

Idee uitvoeren

Prijswinnaar Philippo hoopt vooral dat zijn idee daadwerkelijk uitgevoerd wordt. “Het gaat om de uitvoering, een leuk idee is niet genoeg.” Bij rechtbank Amsterdam heeft Philippo met zijn team al diverse digitale vernieuwingen doorgevoerd. Nu is hij afhankelijk van landelijke actie.

 “Ik lever graag mijn prijs in voor de uitvoering van het idee.” Frits Bakker, Chief Information Officer bij de Raad voor de rechtspraak, sloot zich daar tijdens de uitreiking bij aan: “Ik maak me er sterk voor dat de winnende ideeën een plek in de praktijk gaan krijgen.”

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 23 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Conservatoir beslag op urn met as omdat kind medaillon met as wil dragen net als de andere kinderen

Alleen aanvoeren dat band met overledene goed was blijkt onvoldoende

Een dochter wil een klein deel van de as van haar overleden vader in een medaillon dragen. De weduwe weigert echter afgifte en zo belandt de familie bij de rechter. De dochter (A) heeft aan haar vorderingen ten grondslag gelegd dat B onzorgvuldig en aldus onrechtmatig jegens haar handelt door te weigeren een klein deel van de as van X aan haar af te staan, vooral omdat de andere (stief)kinderen van de overleden persoon wel een medaillon met as van X hebben gekregen. De dochter heeft op 9 januari 2013 - na verkregen verlof daartoe van de voorzieningenrechter van deze rechtbank bij beschikking van 3 januari 2013 - conservatoir beslag laten leggen op de urn met de as. Voor het aannemen van een zogeheten onrechtmatige daad zijn de nodige voorwaarden. De rechter beslist als volgt, na een korte inleiding op die criteria:

LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Hoe zit het ook alweer met aftrekbaarheid kosten werkkamer, een voorbeeld uit de praktijk
Eiser is zelfstandige zonder personeel en woont in een huurhuis waarin hij een werkkamer heeft. In geschil is of eiser de kosten van de werkkamer in aftrek kan brengen. Tussen partijen spitst het geschil zich toe op de vraag of het huurrecht tot het bedrijfsvermogen behoort.
LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden