Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 29 oktober grootschalig seminar over nieuwe zaaksbehandeling

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - 29 oktober grootschalig seminar over nieuwe zaaksbehandeling

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow 29 oktober grootschalig seminar over nieuwe zaaksbehandeling
 
29 oktober grootschalig seminar over nieuwe zaaksbehandeling
woensdag, 19 september 2012

Rvdr, Den Haag - De Rechtspraak, bestuursorganen en de advocatuur organiseren gezamenlijk op maandagmiddag 29 oktober het symposium ‘Nieuwe zaaksbehandeling: Wat gaat er goed en wat kan er beter?’ Het symposium vindt plaats in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Behalve een plenair deel zijn er maar liefst 22 workshops, die gezamenlijk het volledige spectrum van de nieuwe zaaksbehandeling behandelen. Deelnemers aan het symposium kunnen zich bij aankomst inschrijven voor twee workshops.

De middag is bedoeld voor iedereen die werkzaam is op het gebied van bestuursrecht. Ook politici en wetenschappers zijn welkom. Deelname is gratis.

Alle informatie over het symposium, een overzicht van de workshops en de wijze van aanmelding is te vinden op www.rechtspraak.nl/symposium-nieuwe-zaaksbehandeling.
 
Antwoord op kritiek
 
Rechtbanken hebben de nieuwe zaaksbehandeling voor vrijwel alle bestuursrechtelijke zaken ingevoerd. De nieuwe werkwijze is een antwoord op kritiek vanuit de samenleving op bestuursrechtelijke procedures. Die waren onvoldoende inzichtelijk, doorlooptijden waren te lang en er was een gebrek aan definitieve conflict- of geschilbeslechting.

Dankzij de nieuwe zaaksbehandeling komen zaken voortaan in principe binnen 13 weken na binnenkomst van het beroepschrift op zitting. Tijdens de ‘zitting nieuwe stijl’ bespreekt de rechter met de procespartijen wat de meest adequate behandeling van de zaak is.

De rechter heeft daarbij aandacht voor het eventuele onderliggende conflict en de wijze waarop dat kan worden opgelost. De kern van de nieuwe zaaksbehandeling: oplossingsgericht, rechtspraak op maat en zaken sneller op zitting.

Meer: nieuwe zaaksbehandeling

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 21 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Conservatoir beslag op urn met as omdat kind medaillon met as wil dragen net als de andere kinderen

Alleen aanvoeren dat band met overledene goed was blijkt onvoldoende

Een dochter wil een klein deel van de as van haar overleden vader in een medaillon dragen. De weduwe weigert echter afgifte en zo belandt de familie bij de rechter. De dochter (A) heeft aan haar vorderingen ten grondslag gelegd dat B onzorgvuldig en aldus onrechtmatig jegens haar handelt door te weigeren een klein deel van de as van X aan haar af te staan, vooral omdat de andere (stief)kinderen van de overleden persoon wel een medaillon met as van X hebben gekregen. De dochter heeft op 9 januari 2013 - na verkregen verlof daartoe van de voorzieningenrechter van deze rechtbank bij beschikking van 3 januari 2013 - conservatoir beslag laten leggen op de urn met de as. Voor het aannemen van een zogeheten onrechtmatige daad zijn de nodige voorwaarden. De rechter beslist als volgt, na een korte inleiding op die criteria:

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Eerste Kamer akkoord met lesbisch ouderschap
De senaat heeft vandaag de wetsvoorstellen juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder (33.032) en Wijziging Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met Juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder (33.514 (R1998) na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. PVV, VVD, PvdA, GroenLinks, SP, D66, PvdD, OSF, 50PLUS en het lid Hoekstra (CDA) stemden voor. De duomoeder kan automatisch juridisch ouder worden door huwelijk, als er sprake is van een onbekende zaaddonor. In alle andere gevallen kan zij het kind erkennen
LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden