Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Mediation congres 2012 over ‘De ervaren mediator’
 
Mediation congres 2012 over ‘De ervaren mediator’
maandag, 24 september 2012

Aankondiging Maklu - Vierde jaarcongres. Utrecht, 1 oktober 2012, 09.00 - 17.30 uur. In de afgelopen vijftien jaar is mediation als geschiloplossingsmethode volwassen geworden. Nog steeds echter wordt de kwaliteit van de mediator vrijwel alleen bij de toegang tot het beroep getoetst: een erkende (basis) opleiding en training die meestal gebaseerd zijn op de Amerikaanse mediationbenadering met een nadruk op Harvard onderhandelen.

De aanvullende verplichting om een minimaal aantal mediations per jaar te doen, de eis van permanente educatie door deelname aan congressen en cursussen, en recent de verplichting tot intervisie maken echter van een eenmaal toegelaten mediator nog geen ervaren mediator.

De markt vraagt echter om de ervaren mediator. En de mediator zelf moet zich blijven ontwikkelen, wil hij zich in die markt handhaven.

In ons congres willen wij stilstaan bij de vraag wat een mediator nu eigenlijk tot een goede mediator maakt. Welke kwaliteiten moet hij hebben; gaat het naast ‘boekjeskennis’ ook om praktische houding, inhoudelijke ervaring, en professionele kenmerken die niet eenvoudig gevat worden door de gangbare toetsen en vereisten?

Wat is eigenlijk de ‘identiteit’ van een goede mediator? Welke eigenschappen bezit hij als professional en als persoon? Kunnen we die aanwijzen, kunnen we die leren, en hoe dan?

Hoe stelt hij zich op ten aanzien van ethische vraagstukken en dilemma’s? Wat is de ‘ethos’ van het beroep en de beroepsbeoefenaar? Kunnen we daar, behalve onder verwijzing naar ‘codes of conduct’, nog meer over zeggen? Welke ethische dilemma’s spelen een rol en hoe gaat de mediator daar mee om?

Dagvoorzitter: Chiel van Praag, mediator

Op het programma staan key notes van:

    Arno Diederen, mediator
    Alain Verbeke, Gewoon Hoogleraar aan de Universiteiten van Leuven en Tilburg, en Visiting Professor of Law aan Harvard Law School
    Ard van der Steur, Twee kamerlid VVD, initiatiefnemer wetsvoorstel mediation
    Ton Hol, hoogleraar rechtstheorie
    Martin Euwema, hoogleraar Organisatiepsychologie aan de Katholieke Universiteit Leuven

Verder zullen de volgende workshops gegeven worden:

    Over een ervaren mediator wordt niet geklaagd?
    Caroline Emmen
    De werking van presence
    Anne de Vette
    Creativiteit en de mediator
    Nicole van Gelder
    Restorative Circles (Herstellende Kringen)
    Emile van Dantzig en Jolanda van Wijk
    De specifieke vaardigheden van een arbeidsmediator
    Simone Kalff

Prijs

De kosten voor deelname aan het congres bedragen € 495,- (btw vrijgesteld) per persoon.
Inschrijven kan online via de website www.mediation-utrecht.eu

De prijs is inclusief lunch en het congresboek (uitgave Maklu).

Permanente educatie

Nederlands Mediation Instituut
 6 punten (aangevraagd)
Nederlandse Orde van Advocaten
 6 punten (aangevraagd)
Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie
 6 punten (aangevraagd)

Locatie

Het congres zal plaats vinden op de volgende locatie:

Pietershof, Raadzaal
Achter Sint Pieter 200
3512 HT Utrecht

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 23 juni 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Conservatoir beslag op urn met as omdat kind medaillon met as wil dragen net als de andere kinderen

Alleen aanvoeren dat band met overledene goed was blijkt onvoldoende

Een dochter wil een klein deel van de as van haar overleden vader in een medaillon dragen. De weduwe weigert echter afgifte en zo belandt de familie bij de rechter. De dochter (A) heeft aan haar vorderingen ten grondslag gelegd dat B onzorgvuldig en aldus onrechtmatig jegens haar handelt door te weigeren een klein deel van de as van X aan haar af te staan, vooral omdat de andere (stief)kinderen van de overleden persoon wel een medaillon met as van X hebben gekregen. De dochter heeft op 9 januari 2013 - na verkregen verlof daartoe van de voorzieningenrechter van deze rechtbank bij beschikking van 3 januari 2013 - conservatoir beslag laten leggen op de urn met de as. Voor het aannemen van een zogeheten onrechtmatige daad zijn de nodige voorwaarden. De rechter beslist als volgt, na een korte inleiding op die criteria:

LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Minister Timmermans prijst inzet vrouwen vredesproces Syrië

Syrische vrouwen gaan zich mengen in het vredesproces in Syrië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een groep van 50 Syrische vrouwen, genaamd 'het Syrische Vrouwen Initiatief voor Vrede en Democratie', roept op 'tot wereldwijde steun aan het vredesproces in Syrië en roept de strijdende partijen op hun verschillen te overbruggen'. Dit is nodig om de weg vrij te maken voor een pluralistisch en democratisch Syrië, waar vrouwen en mannen gelijke rechten hebben.

Vandaag gaat de groep in gesprek met de VN-bemiddelaar Brahimi.

LEES VERDER...
 
Hans Schenk voorzitter commissie herziening SER-Fusiegedragsregels
Hoogleraar Hans Schenk van Utrecht University School of Economics gaat als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) de commissie over de herziening van de SER-Fusiegedragsregels voorzitten. Dit laat de Universiteit Utrecht weten. Deze gedragsregels zijn in 2001 in werking getreden en beschermen de belangen van werknemers bij voorgenomen fusies tussen ondernemingen. Sindsdien zijn er verschillende knelpunten gesignaleerd bij de toepassing en reikwijdte van de SER Fusiegedragsregels.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden