Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Publicaties arrow Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)
 
Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)
donderdag, 4 oktober 2012

Rechtspraak.nl, Den Haag - Niet alleen rechters, wetenschappers en beleidsmakers denken dat rechters zich ietwat afstandelijk moeten opstellen, een ruime meerderheid van de bevolking denkt daar net zo over. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond ter gelegenheid van de Dag van de Rechtspraak, die 27 september voor het eerst werd gehouden.

Bijna 70 procent vindt dat rechters zich niet moeten mengen in discussies in de media. En minder dan de helft van de mensen vindt dat rechters in hun vonnissen rekening moeten houden met de emoties van de samenleving.

Communiceren

De vraag hoe ver rechters moeten gaan in het communiceren met de samenleving stond centraal op de Dag van de Rechtspraak. Uit onderzoek blijkt dat de politieke en culturele elite voor een wat afstandelijke houding van rechters pleit. Zij kunnen zich beter niet mengen in populistische debatten over rechtspraak. Een discussiepanel kwam nauwelijks aan discussiëren toe omdat alle vier de deelnemers in grote lijnen instemden met die stelling.

Afstand
Dat geldt ook voor de bevolking, ongeacht de politieke voorkeur, blijkt uit een peiling onder 1600 respondenten. Op de stelling ‘Rechters moeten afstand houden van de samenleving en niet meedoen aan discussies op tv en in kranten’ antwoordt 69 % bevestigend: 75 % van de PVV-stemmers, 65 % van de VVD’ers, 78 % van de CDA-aanhang, 71 % van de D66-aanhang, 70 % van de PvdA-kiezers en 74 % van de SP-aanhang.

Emoties
De stelling dat rechters in hun vonnissen rekening moeten houden met de emoties van de samenleving wordt door 44 % onderschreven: 55 % van de PVV’ers, 56 % van de VVD-stemmers, 44 % van de CDA’ers, 41 % van de PvdA-aanhang en 40 % van de SP-kiezers. Mensen die op D66 stemmen nemen hier een uitzonderingspositie in: slechts 19 % van hen vindt dat die emoties een rol moeten spelen in rechterlijke uitspraken.

Link naar het onderzoek: (klik hier, pdf)

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 26 september 2018


O P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Ooit veroordeeld als tiener door kinderrechter en nu verwijdering DNA-databank? Dat kan

Internet kan een eeuwig brandmerk zijn bij een misstap, maar een DNA-profiel in een landelijke databank voelt misschien wel net zo bezwaarlijk. Jaarlijks staan bijna 3.000 minderjarigen na hun veroordeling voor een strafbaar feit DNA-gegevens af aan justitie.

In deze zaak gaat het om een bezwaarschrift ex artikel 7 van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden. Uit het dossier blijkt dat de veroordeelde jongeman - 12 jaar tijdens het misdrijf - op straat een telefoon van iemand heeft gejat. Hij heeft verklaard dat hij dit had gedaan, omdat hij in de disco zijn telefoon verloren was en dit niet aan zijn moeder durfde te vertellen.

Hij is op 15-jarige leeftijd veroordeeld door de kinderrechter en nadien niet meer met justitie in aanraking gekomen. Het bewezen verklaarde delict moet worden aangemerkt als een eenmalig incident, bezien tegen de achtergrond van de levensfase waarin de veroordeelde verkeerde en met name de moeilijke periode die hij doormaakte vanwege het overlijden van onder meer zijn opa en de ziekte van zijn stiefvader.

Het recidiverisico wordt zeer klein geacht. Wel zijn er nog zorgen vanwege zijn lage IQ, waardoor de hij over weinig 'probleemoplossend vermogen beschikt om te kunnen denken hoe hij dingen anders moet aanpakken, maar er wordt aan gewerkt om hem daarin te trainen', staat in de uitspraak (i.c. beslissing).

OvJ moet celmateriaal laten vernietigen

LEES VERDER...
 
UvA-eredoctoraten voor econoom Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford
UvA - De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan econoom en Nobelprijswinnaar Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford. Crawford ontvangt het eredoctoraat vanwege de grote invloed die hij heeft op de internationale rechtswetenschap, in het bijzonder op het internationale aansprakelijkheidsrecht.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden