Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Publicaties arrow Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)
 
Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)
donderdag, 4 oktober 2012

Rechtspraak.nl, Den Haag - Niet alleen rechters, wetenschappers en beleidsmakers denken dat rechters zich ietwat afstandelijk moeten opstellen, een ruime meerderheid van de bevolking denkt daar net zo over. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond ter gelegenheid van de Dag van de Rechtspraak, die 27 september voor het eerst werd gehouden.

Bijna 70 procent vindt dat rechters zich niet moeten mengen in discussies in de media. En minder dan de helft van de mensen vindt dat rechters in hun vonnissen rekening moeten houden met de emoties van de samenleving.

Communiceren

De vraag hoe ver rechters moeten gaan in het communiceren met de samenleving stond centraal op de Dag van de Rechtspraak. Uit onderzoek blijkt dat de politieke en culturele elite voor een wat afstandelijke houding van rechters pleit. Zij kunnen zich beter niet mengen in populistische debatten over rechtspraak. Een discussiepanel kwam nauwelijks aan discussiëren toe omdat alle vier de deelnemers in grote lijnen instemden met die stelling.

Afstand
Dat geldt ook voor de bevolking, ongeacht de politieke voorkeur, blijkt uit een peiling onder 1600 respondenten. Op de stelling ‘Rechters moeten afstand houden van de samenleving en niet meedoen aan discussies op tv en in kranten’ antwoordt 69 % bevestigend: 75 % van de PVV-stemmers, 65 % van de VVD’ers, 78 % van de CDA-aanhang, 71 % van de D66-aanhang, 70 % van de PvdA-kiezers en 74 % van de SP-aanhang.

Emoties
De stelling dat rechters in hun vonnissen rekening moeten houden met de emoties van de samenleving wordt door 44 % onderschreven: 55 % van de PVV’ers, 56 % van de VVD-stemmers, 44 % van de CDA’ers, 41 % van de PvdA-aanhang en 40 % van de SP-kiezers. Mensen die op D66 stemmen nemen hier een uitzonderingspositie in: slechts 19 % van hen vindt dat die emoties een rol moeten spelen in rechterlijke uitspraken.

Link naar het onderzoek: (klik hier, pdf)

 
< Vorige   Volgende >


 donderdag, 22 maart 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Eerste Kamer akkoord met lesbisch ouderschap
De senaat heeft vandaag de wetsvoorstellen juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder (33.032) en Wijziging Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met Juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder (33.514 (R1998) na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. PVV, VVD, PvdA, GroenLinks, SP, D66, PvdD, OSF, 50PLUS en het lid Hoekstra (CDA) stemden voor. De duomoeder kan automatisch juridisch ouder worden door huwelijk, als er sprake is van een onbekende zaaddonor. In alle andere gevallen kan zij het kind erkennen
LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden