Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Publicaties arrow Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)
 
Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)
donderdag, 4 oktober 2012

Rechtspraak.nl, Den Haag - Niet alleen rechters, wetenschappers en beleidsmakers denken dat rechters zich ietwat afstandelijk moeten opstellen, een ruime meerderheid van de bevolking denkt daar net zo over. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond ter gelegenheid van de Dag van de Rechtspraak, die 27 september voor het eerst werd gehouden.

Bijna 70 procent vindt dat rechters zich niet moeten mengen in discussies in de media. En minder dan de helft van de mensen vindt dat rechters in hun vonnissen rekening moeten houden met de emoties van de samenleving.

Communiceren

De vraag hoe ver rechters moeten gaan in het communiceren met de samenleving stond centraal op de Dag van de Rechtspraak. Uit onderzoek blijkt dat de politieke en culturele elite voor een wat afstandelijke houding van rechters pleit. Zij kunnen zich beter niet mengen in populistische debatten over rechtspraak. Een discussiepanel kwam nauwelijks aan discussiëren toe omdat alle vier de deelnemers in grote lijnen instemden met die stelling.

Afstand
Dat geldt ook voor de bevolking, ongeacht de politieke voorkeur, blijkt uit een peiling onder 1600 respondenten. Op de stelling ‘Rechters moeten afstand houden van de samenleving en niet meedoen aan discussies op tv en in kranten’ antwoordt 69 % bevestigend: 75 % van de PVV-stemmers, 65 % van de VVD’ers, 78 % van de CDA-aanhang, 71 % van de D66-aanhang, 70 % van de PvdA-kiezers en 74 % van de SP-aanhang.

Emoties
De stelling dat rechters in hun vonnissen rekening moeten houden met de emoties van de samenleving wordt door 44 % onderschreven: 55 % van de PVV’ers, 56 % van de VVD-stemmers, 44 % van de CDA’ers, 41 % van de PvdA-aanhang en 40 % van de SP-kiezers. Mensen die op D66 stemmen nemen hier een uitzonderingspositie in: slechts 19 % van hen vindt dat die emoties een rol moeten spelen in rechterlijke uitspraken.

Link naar het onderzoek: (klik hier, pdf)

 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 23 juni 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Weer/verkeer update van 15:50u: treinverkeer (en trams) Amsterdam en rondom Zwolle stilgelegd
Op de Johan de Wittlaan in Den Haag is een boom op een aantal auto's gevallen bij een advocatenkantoor, meldt @regio15 Voor foto hiervan zie link.  

Het laatste nieuws van de NS:

Geen treinverkeer rondom Amsterdam en Zwolle zeker tot na de avondspits
Vanwege de veiligheid van reizigers en personeel is het treinverkeer rond Amsterdam en Zwolle (naar Noord- en Oost-Nederland) en op enkele andere plekken stilgelegd. De storm van vandaag heeft, verspreid over West- en noordoost Nederland op meer dan 25 trajecten en emplacementen gezorgd voor bomen, takken, hekken e.d. op het spoor. Daardoor heeft het spoor ernstige schade opgelopen. Op meerdere plaatsen is ook de bovenleiding gebroken. In Nunspeet en Hilversum is een trein tegen een omgevallen boom aangereden.  

LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden