Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Publicaties arrow Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)
 
Ook bevolking wil afstandelijke rechter (opiniepeiling van Maurice de Hond)
donderdag, 4 oktober 2012

Rechtspraak.nl, Den Haag - Niet alleen rechters, wetenschappers en beleidsmakers denken dat rechters zich ietwat afstandelijk moeten opstellen, een ruime meerderheid van de bevolking denkt daar net zo over. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond ter gelegenheid van de Dag van de Rechtspraak, die 27 september voor het eerst werd gehouden.

Bijna 70 procent vindt dat rechters zich niet moeten mengen in discussies in de media. En minder dan de helft van de mensen vindt dat rechters in hun vonnissen rekening moeten houden met de emoties van de samenleving.

Communiceren

De vraag hoe ver rechters moeten gaan in het communiceren met de samenleving stond centraal op de Dag van de Rechtspraak. Uit onderzoek blijkt dat de politieke en culturele elite voor een wat afstandelijke houding van rechters pleit. Zij kunnen zich beter niet mengen in populistische debatten over rechtspraak. Een discussiepanel kwam nauwelijks aan discussiëren toe omdat alle vier de deelnemers in grote lijnen instemden met die stelling.

Afstand
Dat geldt ook voor de bevolking, ongeacht de politieke voorkeur, blijkt uit een peiling onder 1600 respondenten. Op de stelling ‘Rechters moeten afstand houden van de samenleving en niet meedoen aan discussies op tv en in kranten’ antwoordt 69 % bevestigend: 75 % van de PVV-stemmers, 65 % van de VVD’ers, 78 % van de CDA-aanhang, 71 % van de D66-aanhang, 70 % van de PvdA-kiezers en 74 % van de SP-aanhang.

Emoties
De stelling dat rechters in hun vonnissen rekening moeten houden met de emoties van de samenleving wordt door 44 % onderschreven: 55 % van de PVV’ers, 56 % van de VVD-stemmers, 44 % van de CDA’ers, 41 % van de PvdA-aanhang en 40 % van de SP-kiezers. Mensen die op D66 stemmen nemen hier een uitzonderingspositie in: slechts 19 % van hen vindt dat die emoties een rol moeten spelen in rechterlijke uitspraken.

Link naar het onderzoek: (klik hier, pdf)

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 20 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Minister Timmermans prijst inzet vrouwen vredesproces Syrië

Syrische vrouwen gaan zich mengen in het vredesproces in Syrië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een groep van 50 Syrische vrouwen, genaamd 'het Syrische Vrouwen Initiatief voor Vrede en Democratie', roept op 'tot wereldwijde steun aan het vredesproces in Syrië en roept de strijdende partijen op hun verschillen te overbruggen'. Dit is nodig om de weg vrij te maken voor een pluralistisch en democratisch Syrië, waar vrouwen en mannen gelijke rechten hebben.

Vandaag gaat de groep in gesprek met de VN-bemiddelaar Brahimi.

LEES VERDER...
 
Alex Brenninkmeijer wordt hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat

“Als oud-rechter, voormalig Nationale ombudsman en tegenwoordig lid van de Europese Rekenkamer heb ik ervaring met drie instituties van de rechtsstaat, het lijkt mij geweldig om mijn ervaring in de Utrechtse academische context te delen en mee te werken aan het strategisch thema Instituties”, aldus Brenninkmeijer.

Vanaf juli dit jaar is voormalig nationaal ombudsman dr. Alex Brenninkmeijer (1951) hoogleraar ‘Institutionele aspecten van de rechtsstaat’ aan de Universiteit Utrecht, zo laat de UU weten.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden