Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Advocaat krijgt jaar celstraf voor heling en witwassen

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Advocaat krijgt jaar celstraf voor heling en witwassen

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriėntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Advocaat krijgt jaar celstraf voor heling en witwassen
 
Advocaat krijgt jaar celstraf voor heling en witwassen
vrijdag, 5 oktober 2012

Rb Amsterdam - Een voormalig advocaat krijgt een jaar gevangenisstraf en een geldboete van 65.000 euro voor heling en witwassen van crimineel vermogen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam gisteren bepaald. De straf is hoger dan de eis: de rechtbank neemt het de advocaat zeer kwalijk dat hij de belangrijke positie die hij in het rechtssysteem inneemt louter uit financieel gewin heeft misbruikt.

Op verzoek van een cliėnte heeft de advocaat grote criminele geldbedragen aan het zicht van de justitiėle autoriteiten onttrokken en in de legale economie gebracht.

Deze cliėnte was de moeder en enig erfgenaam van een man die in 1993 op gewelddadige wijze om het leven kwam en daarbij een omvangrijk vermogen achterliet. De moeder verzocht de advocaat het vermogen, dat op bankrekeningen in Belgiė en Luxemburg stond, te achterhalen. Daarna werd dit geld overgemaakt naar een Zwitserse bankrekening.

Crimineel geld
De rechtbank acht bewezen dat het geld van de overleden man van misdrijf afkomstig was, omdat eventuele legale inkomsten op geen enkele wijze het omvangrijke vermogen van de man kunnen verklaren.

Bovendien zijn er verschillende aanwijzingen dat de man zich in kringen van de handel in verdovende middelen begaf en dat hij zich ook actief en op grote schaal met deze handel heeft beziggehouden. Ook acht de rechtbank bewezen dat de advocaat en zijn cliėnte wisten van de criminele herkomst van het vermogen.

Heling en witwassen

Beide verdachten zijn door de rechtbank veroordeeld voor het medeplegen van heling en witwassen van het vermogen. De cliėnte van de advocaat krijgt vier maanden gevangenisstraf en een geldboete van 65.000 euro. Het op de rekening in Zwitserland aangetroffen banksaldo van ruim 900.000 euro wordt verbeurd verklaard.

Geschaad vertrouwen
De advocaat krijgt een jaar gevangenisstraf en een geldboete van 65.000 euro. De straf is hoger dan de eis van de officier van justitie omdat een advocaat een belangrijke rol in het rechtssysteem speelt en de grenzen van de wet in acht moet nemen. De rechtbank vindt dat de samenleving er op moet kunnen vertrouwen dat een advocaat een verzoek tot het plegen van strafbare feiten zal afwijzen.

Door zijn handelen heeft de advocaat dat vertrouwen beschadigd en er aan bijgedragen dat de onder- en bovenwereld verweven raken. Verder weegt de rechtbank mee dat de advocaat zijn cliėnte niet voor haar voornemen heeft gewaarschuwd, dat hij louter uit eigen financieel gewin zijn taak als advocaat heeft verzuimd en dat hij na het plegen van deze feiten zich aan soortgelijke feiten heeft schuldig gemaakt.

Uitspraak LJN BX9129
 
< Vorige   Volgende >


 donderdag, 26 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Hans Schenk voorzitter commissie herziening SER-Fusiegedragsregels
Hoogleraar Hans Schenk van Utrecht University School of Economics gaat als kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) de commissie over de herziening van de SER-Fusiegedragsregels voorzitten. Dit laat de Universiteit Utrecht weten. Deze gedragsregels zijn in 2001 in werking getreden en beschermen de belangen van werknemers bij voorgenomen fusies tussen ondernemingen. Sindsdien zijn er verschillende knelpunten gesignaleerd bij de toepassing en reikwijdte van de SER Fusiegedragsregels.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden