Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Advocaat krijgt jaar celstraf voor heling en witwassen

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Advocaat krijgt jaar celstraf voor heling en witwassen

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriėntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Advocaat krijgt jaar celstraf voor heling en witwassen
 
Advocaat krijgt jaar celstraf voor heling en witwassen
vrijdag, 5 oktober 2012

Rb Amsterdam - Een voormalig advocaat krijgt een jaar gevangenisstraf en een geldboete van 65.000 euro voor heling en witwassen van crimineel vermogen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam gisteren bepaald. De straf is hoger dan de eis: de rechtbank neemt het de advocaat zeer kwalijk dat hij de belangrijke positie die hij in het rechtssysteem inneemt louter uit financieel gewin heeft misbruikt.

Op verzoek van een cliėnte heeft de advocaat grote criminele geldbedragen aan het zicht van de justitiėle autoriteiten onttrokken en in de legale economie gebracht.

Deze cliėnte was de moeder en enig erfgenaam van een man die in 1993 op gewelddadige wijze om het leven kwam en daarbij een omvangrijk vermogen achterliet. De moeder verzocht de advocaat het vermogen, dat op bankrekeningen in Belgiė en Luxemburg stond, te achterhalen. Daarna werd dit geld overgemaakt naar een Zwitserse bankrekening.

Crimineel geld
De rechtbank acht bewezen dat het geld van de overleden man van misdrijf afkomstig was, omdat eventuele legale inkomsten op geen enkele wijze het omvangrijke vermogen van de man kunnen verklaren.

Bovendien zijn er verschillende aanwijzingen dat de man zich in kringen van de handel in verdovende middelen begaf en dat hij zich ook actief en op grote schaal met deze handel heeft beziggehouden. Ook acht de rechtbank bewezen dat de advocaat en zijn cliėnte wisten van de criminele herkomst van het vermogen.

Heling en witwassen

Beide verdachten zijn door de rechtbank veroordeeld voor het medeplegen van heling en witwassen van het vermogen. De cliėnte van de advocaat krijgt vier maanden gevangenisstraf en een geldboete van 65.000 euro. Het op de rekening in Zwitserland aangetroffen banksaldo van ruim 900.000 euro wordt verbeurd verklaard.

Geschaad vertrouwen
De advocaat krijgt een jaar gevangenisstraf en een geldboete van 65.000 euro. De straf is hoger dan de eis van de officier van justitie omdat een advocaat een belangrijke rol in het rechtssysteem speelt en de grenzen van de wet in acht moet nemen. De rechtbank vindt dat de samenleving er op moet kunnen vertrouwen dat een advocaat een verzoek tot het plegen van strafbare feiten zal afwijzen.

Door zijn handelen heeft de advocaat dat vertrouwen beschadigd en er aan bijgedragen dat de onder- en bovenwereld verweven raken. Verder weegt de rechtbank mee dat de advocaat zijn cliėnte niet voor haar voornemen heeft gewaarschuwd, dat hij louter uit eigen financieel gewin zijn taak als advocaat heeft verzuimd en dat hij na het plegen van deze feiten zich aan soortgelijke feiten heeft schuldig gemaakt.

Uitspraak LJN BX9129
 
< Vorige   Volgende >


 zaterdag, 21 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Conservatoir beslag op urn met as omdat kind medaillon met as wil dragen net als de andere kinderen

Alleen aanvoeren dat band met overledene goed was blijkt onvoldoende

Een dochter wil een klein deel van de as van haar overleden vader in een medaillon dragen. De weduwe weigert echter afgifte en zo belandt de familie bij de rechter. De dochter (A) heeft aan haar vorderingen ten grondslag gelegd dat B onzorgvuldig en aldus onrechtmatig jegens haar handelt door te weigeren een klein deel van de as van X aan haar af te staan, vooral omdat de andere (stief)kinderen van de overleden persoon wel een medaillon met as van X hebben gekregen. De dochter heeft op 9 januari 2013 - na verkregen verlof daartoe van de voorzieningenrechter van deze rechtbank bij beschikking van 3 januari 2013 - conservatoir beslag laten leggen op de urn met de as. Voor het aannemen van een zogeheten onrechtmatige daad zijn de nodige voorwaarden. De rechter beslist als volgt, na een korte inleiding op die criteria:

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Edward Kleemans in commissie National Academy of Sciences voor onderzoek naar illegale tabaksmarkt
Edward Kleemans, hoogleraar Zware Criminaliteit en Rechtshandhaving, is benoemd in de onderzoekscommissie 'Committee on the Illicit Tobacco Market' van de NAS. Dat laat de Vrije Universiteit weten. Met de staf van de National Academy of Sciences gaat deze commissie onderzoek doen naar de 'stand van de internationale wetenschappelijke kennis op het gebied van roken, tabaksbeleid en de illegale tabaksmarkt'.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden