Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Hoofdpunten arrow Werkstraffen geëist tegen oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg om meineed
 
Werkstraffen geëist tegen oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg om meineed
vrijdag, 9 november 2012

"Liegen onder ede raakt aan de waarheidsvinding en het streven naar gerechtigheid"

De officier van justitie van het parket Utrecht heeft vandaag naast voorwaardelijke celstraffen, werkstraffen geëist tegen twee oud-rechters. Het gaat om Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg. 

Het tweetal heeft volgens het OM meineed gepleegd tijdens de verhoren in de Chipsholzaak. Tegen Hans Westenberg eist het OM vier maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf. De eis tegen Kalbfleisch luidt twee maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf.

Toelichting van het Arrondissementsparket Utrecht

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de 67-jarige oud-rechter op 12 mei 2006 onder ede in strijd met de waarheid verklaarde dat de verklaring die hij op 8 oktober 2004 had afgelegd juist was. Deze eerdere verklaring hield in dat hij op 6 december 1994 geen telefonisch contact gehad zou hebben met mr. Smit, advocaat in de Chipsholzaak.

De verklaringen van advocaat Smit en zijn secretaresse zijn echter bewijs dat er wel direct telefonisch contact is geweest tussen de oud-rechter en de advocaat. Daarnaast is er nog schriftelijk steunbewijs voor de verdenking.

Het tweede feit dat het Openbaar Ministerie bewezen acht en beide oud-rechters verwijt, is dat ze in strijd met de waarheid hebben verklaard over hun onderlinge contacten. Beiden verklaren in november 2010 dat zij misschien één of twee keer bij elkaar over de vloer zijn geweest (een housewarming en een verjaardag) en niet meer waren dan goede collega's.

Een getuige heeft echter verklaard dat een van de oud-rechters geregeld bij de ander thuis kwam en daar mee at. Hoewel deze getuige in tweede instantie terugkomt op haar verklaring, is er volop steunbewijs uit tapgesprekken voor de juistheid van de eerdere verklaring.

Uit het onderzoek is onvoldoende bewijs naar voren gekomen voor het derde feit dat ten laste is gelegd, namelijk dat beide oud-rechters in november 2010 onder ede ontkenden met elkaar gesproken te hebben over de Chipsholzaak.

Hierover heeft een voormalig griffier van de rechtbank Den Haag verklaard dat de beide rechters met elkaar over deze zaak hadden gesproken. Hoewel het Openbaar Ministerie deze verklaring betrouwbaar acht, is er gedurende het onderzoek geen nieuw of aanvullend bewijs voor dit feit gevonden. Voor dit feit is dan ook vrijspraak gevraagd.

"Er is niets mis met rechters die met elkaar eten", aldus de officier van justitie. "Waar het om gaat is dat er iets heel erg mis is als er door rechters onder ede wordt gelogen. Liegen onder ede raakt aan de waarheidsvinding en het streven naar gerechtigheid. Meineed is daarom een zeer ernstig feit."

Voor beide verdachten eiste hij de maximale werkstraf van 240 uur met daarbij een voorwaardelijke celstraf van vier maanden voor de 67-jarige oud-rechter (Westenberg, red. NJD) en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor de 65-jarige oud-rechter.

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 17 juli 2018


O P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanmiddag debat over mensenrechten en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanmiddag te zien en horen: hoe staat het met de naleving van mensenrechten door het Nederlands bedrijfsleven? En hoe bevordert de overheid het respecteren ervan? Daarover vergadert de Tweede Kamer vandaag van 14.00 tot 16.30 uur.
LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden