Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Hoofdpunten arrow Werkstraffen geëist tegen oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg om meineed
 
Werkstraffen geëist tegen oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg om meineed
vrijdag, 9 november 2012

"Liegen onder ede raakt aan de waarheidsvinding en het streven naar gerechtigheid"

De officier van justitie van het parket Utrecht heeft vandaag naast voorwaardelijke celstraffen, werkstraffen geëist tegen twee oud-rechters. Het gaat om Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg. 

Het tweetal heeft volgens het OM meineed gepleegd tijdens de verhoren in de Chipsholzaak. Tegen Hans Westenberg eist het OM vier maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf. De eis tegen Kalbfleisch luidt twee maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf.

Toelichting van het Arrondissementsparket Utrecht

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de 67-jarige oud-rechter op 12 mei 2006 onder ede in strijd met de waarheid verklaarde dat de verklaring die hij op 8 oktober 2004 had afgelegd juist was. Deze eerdere verklaring hield in dat hij op 6 december 1994 geen telefonisch contact gehad zou hebben met mr. Smit, advocaat in de Chipsholzaak.

De verklaringen van advocaat Smit en zijn secretaresse zijn echter bewijs dat er wel direct telefonisch contact is geweest tussen de oud-rechter en de advocaat. Daarnaast is er nog schriftelijk steunbewijs voor de verdenking.

Het tweede feit dat het Openbaar Ministerie bewezen acht en beide oud-rechters verwijt, is dat ze in strijd met de waarheid hebben verklaard over hun onderlinge contacten. Beiden verklaren in november 2010 dat zij misschien één of twee keer bij elkaar over de vloer zijn geweest (een housewarming en een verjaardag) en niet meer waren dan goede collega's.

Een getuige heeft echter verklaard dat een van de oud-rechters geregeld bij de ander thuis kwam en daar mee at. Hoewel deze getuige in tweede instantie terugkomt op haar verklaring, is er volop steunbewijs uit tapgesprekken voor de juistheid van de eerdere verklaring.

Uit het onderzoek is onvoldoende bewijs naar voren gekomen voor het derde feit dat ten laste is gelegd, namelijk dat beide oud-rechters in november 2010 onder ede ontkenden met elkaar gesproken te hebben over de Chipsholzaak.

Hierover heeft een voormalig griffier van de rechtbank Den Haag verklaard dat de beide rechters met elkaar over deze zaak hadden gesproken. Hoewel het Openbaar Ministerie deze verklaring betrouwbaar acht, is er gedurende het onderzoek geen nieuw of aanvullend bewijs voor dit feit gevonden. Voor dit feit is dan ook vrijspraak gevraagd.

"Er is niets mis met rechters die met elkaar eten", aldus de officier van justitie. "Waar het om gaat is dat er iets heel erg mis is als er door rechters onder ede wordt gelogen. Liegen onder ede raakt aan de waarheidsvinding en het streven naar gerechtigheid. Meineed is daarom een zeer ernstig feit."

Voor beide verdachten eiste hij de maximale werkstraf van 240 uur met daarbij een voorwaardelijke celstraf van vier maanden voor de 67-jarige oud-rechter (Westenberg, red. NJD) en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor de 65-jarige oud-rechter.

 
< Vorige   Volgende >


 vrijdag, 20 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Conservatoir beslag op urn met as omdat kind medaillon met as wil dragen net als de andere kinderen

Alleen aanvoeren dat band met overledene goed was blijkt onvoldoende

Een dochter wil een klein deel van de as van haar overleden vader in een medaillon dragen. De weduwe weigert echter afgifte en zo belandt de familie bij de rechter. De dochter (A) heeft aan haar vorderingen ten grondslag gelegd dat B onzorgvuldig en aldus onrechtmatig jegens haar handelt door te weigeren een klein deel van de as van X aan haar af te staan, vooral omdat de andere (stief)kinderen van de overleden persoon wel een medaillon met as van X hebben gekregen. De dochter heeft op 9 januari 2013 - na verkregen verlof daartoe van de voorzieningenrechter van deze rechtbank bij beschikking van 3 januari 2013 - conservatoir beslag laten leggen op de urn met de as. Voor het aannemen van een zogeheten onrechtmatige daad zijn de nodige voorwaarden. De rechter beslist als volgt, na een korte inleiding op die criteria:

LEES VERDER...
 
Brief Raad voor de rechtspraak na tweede rondgang langs gerechten

Rvdr, Den Haag -  De Raad voor de rechtspraak treft dertien concrete maatregelen om de in december 2012 in een manifest gesignaleerde problemen op te lossen en onvrede in de Rechtspraak weg te nemen.

Dat staat in een brief die de Raad voor de rechtspraak aan alle medewerkers heeft gestuurd. De aanleiding voor de brief was een manifest dat door raadsheren van het toenmalige gerechtshof in Leeuwarden was opgesteld. Dit manifest riep de Raad voor de rechtspraak en de gerechtsbesturen op prioriteit te geven aan kwaliteit en inhoud van het rechtspreken en minder te sturen op productiecijfers.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Rechtszitting over Zwarte Piet is op donderdag 16 oktober

RvS, Den Haag -  De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over de figuur van Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober aanstaande om 10.00 uur in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

Het is de bedoeling dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in november van dit jaar een uitspraak doet.

Uitspraak van de rechtbank
Op 3 juli van dit jaar heeft de rechtbank zich uitgesproken over de evenementenvergunning die de burgemeester van Amsterdam had verleend voor de intocht van Sinterklaas in 2013. Twintig mensen kwamen hiertegen in beroep, omdat het evenement de figuur van Zwarte Piet bevat die fundamentele vrijheden aantast en teniet doet.

LEES VERDER...
 
UvA-eredoctoraten voor econoom Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford
UvA - De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan econoom en Nobelprijswinnaar Alvin Roth en rechtsgeleerde James Crawford. Crawford ontvangt het eredoctoraat vanwege de grote invloed die hij heeft op de internationale rechtswetenschap, in het bijzonder op het internationale aansprakelijkheidsrecht.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden