Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Strafrechtadvocaat Jan Leliveld over DNA-onderzoek: ieder succes verlegt de grenzen

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Strafrechtadvocaat Jan Leliveld over DNA-onderzoek: ieder succes verlegt de grenzen

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Media arrow Strafrechtadvocaat Jan Leliveld over DNA-onderzoek: ieder succes verlegt de grenzen
 
Strafrechtadvocaat Jan Leliveld over DNA-onderzoek: ieder succes verlegt de grenzen
woensdag, 21 november 2012

'Ieder succes nodigt uit weer een stap verder te gaan'

DNA-onderzoek. Strafrechtadvocaat Jan Leliveld ziet het als één van de zegeningen van deze tijd, dat de techniek zover is. Dat zegt hij in radioprogramma Schuld en Boete, afgelopen maandag. Jan Leliveld werkt als advocaat bij Wladimiroff Advocaten, een gespecialiseerd strafrechtkantoor.

Naar aanleiding van het resultaat (DNA-match met verdachte Jasper S.) in de zaak Marianne Vaatstra spreekt ook hij van een 'doorbraak'. Hij wijst er overigens op dat DNA-onderzoek ook handig kan zijn om juist iemands onschuld aan te tonen of andere verdachten uit te sluiten.

Leliveld bepleitte evenwel om ook bij meerdere successen voorzichtig te blijven met het inzetten van een (groot) DNA-verwantschapsonderzoek. 'Ieder succes nodigt uit weer een stap verder te gaan, wat gaan we dan nog verder doen?', aldus de advocaat. Leliveld voorziet nog vragen danwel risico's over hoe het DNA-materiaal wordt bewaard.

Oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen gaf in het programma aan dat het middel ook lang niet overal mogelijk is, in Amsterdam zijn de omstandigheden compleet anders bijvoorbeeld.

Terugluisteren kan hier: juridisch-panel-schuld-en-boete

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 26 september 2018


O P M E R K E L IJ K
Kantonrechter over administratiekosten boete tegen officier en CJIB: waar zijn jullie mee bezig !!?

Incassomiddel schiet doel ver voorbij

Een opmerkelijke boete-zaak. Iedereen die wel 'ns een verkeersboete heeft gehad, kent de incasso's van het CJIB. Maar er zijn incassomaatregelen die hun doel ruim voorbij schieten, vindt kantonrechter mr. W.E.M. Verjans. Vooral wanneer het gaat om € 6,00 (zes euro) te innen ten behoeve van de Staat der Nederlanden.

Rechtsbescherming

De wetgever was in een ver verleden van opvatting dat de Wet Mulder/WAHV voldoet aan de eisen die artikel 6 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens stelt aan rechtsbescherming. Verjans vraagt zich af of in het kader van de huidige handhaving van deze wet nog wel sprake is van “een waarborging van de deugdelijke rechtsbescherming van de betrokkene.”

LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanmiddag debat over mensenrechten en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanmiddag te zien en horen: hoe staat het met de naleving van mensenrechten door het Nederlands bedrijfsleven? En hoe bevordert de overheid het respecteren ervan? Daarover vergadert de Tweede Kamer vandaag van 14.00 tot 16.30 uur.
LEES VERDER...
 
President Geert Corstens kondigt terugtreden Hoge Raad aan miv 1 november
Geert Corstens heeft in zijn (interne) nieuwjaarstoespraak zijn terugtreden als president van de Hoge Raad per 1 november 2014 aangekondigd, meldt het hoogste rechtscollege.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden