Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Na dertig jaar Europees octrooi, VPRO besteedde er aandacht aan, luister terug

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Na dertig jaar Europees octrooi, VPRO besteedde er aandacht aan, luister terug

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Media arrow Na dertig jaar Europees octrooi, VPRO besteedde er aandacht aan, luister terug
 
Na dertig jaar Europees octrooi, VPRO besteedde er aandacht aan, luister terug
woensdag, 12 december 2012
Na dertig jaar Europees octrooi! Europa wordt steeds meer Europa maar met de snelheid van een slak. Neem bijvoorbeeld het Europees octrooi of patent. Al dertig jaar lang wordt daarover door de lidstaten ruzie gemaakt. En nu is het eindelijk zover.

Het Europees Parlement keurde vandaag Europese wetgeving goed die ervoor moet zorgen dat Europese bedrijven bij één Europees loket terecht kunnen om een octrooi voor een nieuwe uitvinding aan te vragen dat meteen geldt in vijfentwintig van de zeventwintig lidstaten.

Ondernemingen, universiteiten of laboratoria konden in München bij het EPO – European Patent Organisation – nu al een octrooi aanvragen. Maar vervolgens moesten ze in alle landen waar ze met dat patent aan de slag wilden het document laten vertalen en registreren. Dat kostte handenvol geld. Duizenden euro’s in elk land voor hetzelfde octrooi. Erger was het nog gesteld met juridische procedures.

Als iemand jouw uitvinding kopieerde dan moest je in elk land een procedure opstarten op het gevaar af dat verschillende rechters andere uitspraken deden. Dat is nu afgelopen.

Je vraagt nu via je eigen land in München een octrooi aan en als het geaccepteerd wordt, geldt het automatisch in vijfentwintig landen van de EU. Dat is vooral voor het MKB een goede zaak want de kosten worden daardoor drastisch gereduceerd. Soms kostte een octrooi tot meer dan dertigduizend euro.

Nu zou dat bedrag verlaagd worden tot maximaal zesduizend euro. Ook de inbreukprocedures worden simpeler. Je moet niet in elk land naar de rechter stappen als het octrooirecht geschonden wordt. Er komen drie rechtbanken van eerste aanleg. Eentje in München, Parijs en Londen. Een uitspraak van één van die drie rechters geldt voor heel Europa.

Maar waarom drie rechtbanken?

Dat is het onvermijdelijke gevolg van alweer een Europees compromis. De drie betrokken landen wilden die octrooirechtbank hebben. Omdat ze het niet eens werden, kregen ze er alle drie één. Als het over de Europese begroting gaat, draaien de lidstaten elke cent drie keer om. Als prestige in het geding is, mag het altijd een euro meer kosten. Zo gaat dat.

Maar waarom geldt het octrooi slechts in vijfentwintig van de zevenentwintig EU-landen?

Dat komt omdat Italië en Spanje het niet eens zijn over de officiële talen van het Europese octrooi: Engels, Frans en Duits. Geen Italiaans of Spaans en daar moet je in Italië en Spanje niet mee aankomen. Vandaar hebben de andere landen een akkoord van versterkte samenwerking afgesloten. Het Verdrag van Lissabon laat dit toe. Een beetje zoals er slechts zeventien eurolanden zijn.

Maar desondanks is het Europees octrooi een doorbraak voor de Europese innovatie. Als gevolg van de ingewikkelde Europese procedures werden in Europa elk jaar nauwelijks zestigduizend octrooien aangevraagd. In de Verenigde Staten, met minder inwoners, meer dan tweehonderdduizend.

Bron VRPO Terugluisteren link 20121211-16.mp3

 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 21 mei 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Ooit veroordeeld als tiener door kinderrechter en nu verwijdering DNA-databank? Dat kan

Internet kan een eeuwig brandmerk zijn bij een misstap, maar een DNA-profiel in een landelijke databank voelt misschien wel net zo bezwaarlijk. Jaarlijks staan bijna 3.000 minderjarigen na hun veroordeling voor een strafbaar feit DNA-gegevens af aan justitie.

In deze zaak gaat het om een bezwaarschrift ex artikel 7 van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden. Uit het dossier blijkt dat de veroordeelde jongeman - 12 jaar tijdens het misdrijf - op straat een telefoon van iemand heeft gejat. Hij heeft verklaard dat hij dit had gedaan, omdat hij in de disco zijn telefoon verloren was en dit niet aan zijn moeder durfde te vertellen.

Hij is op 15-jarige leeftijd veroordeeld door de kinderrechter en nadien niet meer met justitie in aanraking gekomen. Het bewezen verklaarde delict moet worden aangemerkt als een eenmalig incident, bezien tegen de achtergrond van de levensfase waarin de veroordeelde verkeerde en met name de moeilijke periode die hij doormaakte vanwege het overlijden van onder meer zijn opa en de ziekte van zijn stiefvader.

Het recidiverisico wordt zeer klein geacht. Wel zijn er nog zorgen vanwege zijn lage IQ, waardoor de hij over weinig 'probleemoplossend vermogen beschikt om te kunnen denken hoe hij dingen anders moet aanpakken, maar er wordt aan gewerkt om hem daarin te trainen', staat in de uitspraak (i.c. beslissing).

OvJ moet celmateriaal laten vernietigen

LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiën en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden