Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Na dertig jaar Europees octrooi, VPRO besteedde er aandacht aan, luister terug

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Na dertig jaar Europees octrooi, VPRO besteedde er aandacht aan, luister terug

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Media arrow Na dertig jaar Europees octrooi, VPRO besteedde er aandacht aan, luister terug
 
Na dertig jaar Europees octrooi, VPRO besteedde er aandacht aan, luister terug
woensdag, 12 december 2012
Na dertig jaar Europees octrooi! Europa wordt steeds meer Europa maar met de snelheid van een slak. Neem bijvoorbeeld het Europees octrooi of patent. Al dertig jaar lang wordt daarover door de lidstaten ruzie gemaakt. En nu is het eindelijk zover.

Het Europees Parlement keurde vandaag Europese wetgeving goed die ervoor moet zorgen dat Europese bedrijven bij één Europees loket terecht kunnen om een octrooi voor een nieuwe uitvinding aan te vragen dat meteen geldt in vijfentwintig van de zeventwintig lidstaten.

Ondernemingen, universiteiten of laboratoria konden in München bij het EPO – European Patent Organisation – nu al een octrooi aanvragen. Maar vervolgens moesten ze in alle landen waar ze met dat patent aan de slag wilden het document laten vertalen en registreren. Dat kostte handenvol geld. Duizenden euro’s in elk land voor hetzelfde octrooi. Erger was het nog gesteld met juridische procedures.

Als iemand jouw uitvinding kopieerde dan moest je in elk land een procedure opstarten op het gevaar af dat verschillende rechters andere uitspraken deden. Dat is nu afgelopen.

Je vraagt nu via je eigen land in München een octrooi aan en als het geaccepteerd wordt, geldt het automatisch in vijfentwintig landen van de EU. Dat is vooral voor het MKB een goede zaak want de kosten worden daardoor drastisch gereduceerd. Soms kostte een octrooi tot meer dan dertigduizend euro.

Nu zou dat bedrag verlaagd worden tot maximaal zesduizend euro. Ook de inbreukprocedures worden simpeler. Je moet niet in elk land naar de rechter stappen als het octrooirecht geschonden wordt. Er komen drie rechtbanken van eerste aanleg. Eentje in München, Parijs en Londen. Een uitspraak van één van die drie rechters geldt voor heel Europa.

Maar waarom drie rechtbanken?

Dat is het onvermijdelijke gevolg van alweer een Europees compromis. De drie betrokken landen wilden die octrooirechtbank hebben. Omdat ze het niet eens werden, kregen ze er alle drie één. Als het over de Europese begroting gaat, draaien de lidstaten elke cent drie keer om. Als prestige in het geding is, mag het altijd een euro meer kosten. Zo gaat dat.

Maar waarom geldt het octrooi slechts in vijfentwintig van de zevenentwintig EU-landen?

Dat komt omdat Italië en Spanje het niet eens zijn over de officiële talen van het Europese octrooi: Engels, Frans en Duits. Geen Italiaans of Spaans en daar moet je in Italië en Spanje niet mee aankomen. Vandaar hebben de andere landen een akkoord van versterkte samenwerking afgesloten. Het Verdrag van Lissabon laat dit toe. Een beetje zoals er slechts zeventien eurolanden zijn.

Maar desondanks is het Europees octrooi een doorbraak voor de Europese innovatie. Als gevolg van de ingewikkelde Europese procedures werden in Europa elk jaar nauwelijks zestigduizend octrooien aangevraagd. In de Verenigde Staten, met minder inwoners, meer dan tweehonderdduizend.

Bron VRPO Terugluisteren link 20121211-16.mp3

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 15 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
'Bedoeling was dat slachtoffer naar Suriname zou gaan en daar zijn dood in scene zou zetten'
Nationale Nederlanden Levensverzekeringen opgelicht, moord om uitkering

De verdachte heeft in de periode van 2 januari 2013 tot en met 25 februari 2013 te Rotterdam samen met een mededader het slachtoffer vermoord om een uitkering onder een levensverzekering te krijgen. Ook heeft hij een groot aantal (pogingen tot) fraude en valsheid in geschrifte gepleegd. Van enorme BTW-fraude tot fraude met kinderopvang en alles daartussen.

Een deel uit het standpunt van 41-jarige verdachte:

 'De verdachte ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van[slachtoffer]. Hij erkent dat hij een verzekering bij Nationale Nederland op het leven van[slachtoffer] had afgesloten en ook dat dit gedaan is om Nationale Nederlanden op te lichten.[slachtoffer] en hij hadden dit samen opgezet. De bedoeling was dat[slachtoffer] naar Suriname zou gaan, dat hij daar zijn dood in scene zou zetten en dat hij dan onder een andere naam in Suriname zou blijven wonen. De uitkering van € 500.000,00 zou worden gedeeld tussen[slachtoffer] (€ 200.000,00) en de verdachte (€ 300.000,00). Dit plan is echter nooit uitgevoerd.

De verdachte had zelf onder een andere verzekering bij Nationale Nederlanden een uitkering geclaimd en gekregen nadat[slachtoffer], [medeverdachte] en hij op 2 januari 2013 een overval op de verdachte in scene hadden gezet. De verdachte vermoedt dat dit[slachtoffer] heeft geïnspireerd, dat[slachtoffer] en [medeverdachte] in de avond van 24 februari 2013 een overval in scene hebben willen zetten en dat [medeverdachte] daarbij[slachtoffer] heeft gedood. Hijzelf had[slachtoffer] nog afgeraden om een dergelijke fraude te proberen, omdat het bij Nationale Nederlanden zou opvallen dat er kort na elkaar twee keer een vergelijkbare schade zou worden geclaimd.

Uit de strafmotivering:

 'De verdachte heeft samen met een ander[slachtoffer] om het leven gebracht.[slachtoffer] is door de verdachte en diens mededader in een machteloze positie gebracht, nadat[slachtoffer] in de waan was gebracht dat deze (slechts) zou worden mishandeld om een verzekeringsuitkering te krijgen.[slachtoffer] is vervolgens op een vreselijke manier overleden. Van het vertrouwen dat[slachtoffer] in de verdachte, een vriend, had gesteld, is door de verdachte grof misbruik gemaakt. Het behoeft geen toelichting dat dit een zeer ernstig strafbaar feit is.

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Weer/verkeer update van 15:50u: treinverkeer (en trams) Amsterdam en rondom Zwolle stilgelegd
Op de Johan de Wittlaan in Den Haag is een boom op een aantal auto's gevallen bij een advocatenkantoor, meldt @regio15 Voor foto hiervan zie link.  

Het laatste nieuws van de NS:

Geen treinverkeer rondom Amsterdam en Zwolle zeker tot na de avondspits
Vanwege de veiligheid van reizigers en personeel is het treinverkeer rond Amsterdam en Zwolle (naar Noord- en Oost-Nederland) en op enkele andere plekken stilgelegd. De storm van vandaag heeft, verspreid over West- en noordoost Nederland op meer dan 25 trajecten en emplacementen gezorgd voor bomen, takken, hekken e.d. op het spoor. Daardoor heeft het spoor ernstige schade opgelopen. Op meerdere plaatsen is ook de bovenleiding gebroken. In Nunspeet en Hilversum is een trein tegen een omgevallen boom aangereden.  

LEES VERDER...
 
Peter van den Bossche herbenoemd als rechter bij Wereldhandelsorganisatie
Professor Peter van den Bossche is herbenoemd als rechter bij het Appellate Body van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hiertoe besloten de 159 Lidstaten van de WTO onlangs tijdens een bijeenkomst in Genève. Universiteit Maastricht meldt verder dat de hoogleraar (sinds 2001, op gebied van Internationaal Economisch Recht) werd benoemd voor een tweede termijn van vier jaar.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden