Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Notaris mocht politie inschakelen bij executie verkoop woning

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Notaris mocht politie inschakelen bij executie verkoop woning

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Notariaat arrow Notaris mocht politie inschakelen bij executie verkoop woning
 
Notaris mocht politie inschakelen bij executie verkoop woning
maandag, 11 maart 2013

Klager verwijt de notaris dat deze niet voldaan heeft aan de inspanningsverplichting en er tevens geen sprake is van onpartijdigheid van de notaris.

Stanpunt klager (degene die zijn huis kwijtraakte)

Klager heeft alle gesprekken opgenomen die hij gevoerd heeft op het notariskantoor en van bedreiging van de zijde van klager, zoals de notaris stelt, is geen sprake. Daarbij komt dat een medewerker van het notariskantoor in het bijzijn van beveiligers foto’s heeft gemaakt van het huis van klager en hierbij intimiderend door het raam heeft gefotografeerd. Dit terwijl de echtgenote van klager ziek was.

 Met betrekking tot de onpartijdigheid stelt klager dat tijdens de veiling van 11 maart 2009 door de notaris de politie is gebeld.

Klager was al geruime tijd in de zaal voordat hij door de notaris werd opgemerkt. Klager is overigens niet verwijderd, ondanks aandringen van de notaris. Gevolg van de aanwezigheid van de politie was dat mogelijke kopers niet op het huis durfden te bieden. Het huis heeft hierdoor aanzienlijk minder opgebracht waardoor klager schade heeft ondervonden.

Beoordeling

Kamer v­an Toezicht over de Notarissen en Kandidaat-notaris­sen te Rotterdam oordeelt over het inzetten van de sterke arm in overweging 5.3:

'Verder overweegt de Kamer dat duidelijk is dat klager het absoluut niets eens was met de executoriale verkoop en dat hij zich daartegen tot het uiterste heeft verzet. Het chronologische verslag dat door de notaris in het geding is gebracht is illustratief. Klager betwist weliswaar dat hij zich intimiderend heeft uitgelaten maar dat is voor de beoordeling niet doorslaggevend. De notaris, belast met een executoriale verkoop, is verantwoordelijk voor een ordelijk verloop van de aanloop naar de veiling, de veiling zelf en de afwikkeling ervan alsmede voor de veiligheid van direct betrokkenen, waaronder eigen personeel en hijzelf. Indien hij aanwijzingen heeft dat veiligheidsmaatregelen dienen te worden genomen, is hij daartoe gehouden. Het inschakelen van politie en beveiligers doet niet af aan zijn onafhankelijke en neutrale positie. Dergelijke aanwijzingen, zo blijkt uit het verslag, waren voorhanden. Bovendien, zo overweegt de Kamer verder, is geenszins door klager aannemelijk gemaakt dat de genomen maatregelen te ingrijpend waren.'

De klacht is ongegrond.

YC0917 Kamer van toezicht Rotterdam 05/12
 
< Vorige   Volgende >


 maandag, 21 mei 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Spelend met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondrijden bestraft met taakstraf
Verdachte heeft meermalen met ontbloot geslachtsdeel in een auto rondgereden, waarbij hij bij zichzelf seksuele handelingen heeft verricht. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
LEES VERDER...
 
Wim Daniëls bij rechtbank Oost-Brabant: ‘Als je er maar een komma achter zet’

De Rechtspraak, Den Haag -  Zet taalexpert Wim Daniëls met zeventig juristen in een zaal en je hebt een boeiende cocktail. Dat bleek maandag 13 mei bij de eerste editie van BuitensteBinnen, een initiatief van rechtbank Oost-Brabant om regelmatig experts van buiten uit te nodigen.

Daniëls besprak humoristisch en deskundig het taalgebruik in een aantal vonnissen. Dat leverde herkenbare voorbeelden op. Een oplossing is volgens de taaldokter binnen handbereik: “Als u met z’n allen in dit pand afspraken maakt over taalgebruik, is het nú veranderd.”

LEES VERDER...
 
Alex Brenninkmeijer wordt hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat

“Als oud-rechter, voormalig Nationale ombudsman en tegenwoordig lid van de Europese Rekenkamer heb ik ervaring met drie instituties van de rechtsstaat, het lijkt mij geweldig om mijn ervaring in de Utrechtse academische context te delen en mee te werken aan het strategisch thema Instituties”, aldus Brenninkmeijer.

Vanaf juli dit jaar is voormalig nationaal ombudsman dr. Alex Brenninkmeijer (1951) hoogleraar ‘Institutionele aspecten van de rechtsstaat’ aan de Universiteit Utrecht, zo laat de UU weten.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden