Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Michiel Baud, advocate Liesbeth Zegveld en Harmen van der Wilt over (on)schuld van Jorge Zorreguieta

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Michiel Baud, advocate Liesbeth Zegveld en Harmen van der Wilt over (on)schuld van Jorge Zorreguieta

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Michiel Baud, advocate Liesbeth Zegveld en Harmen van der Wilt over (on)schuld van Jorge Zorreguieta
 
Michiel Baud, advocate Liesbeth Zegveld en Harmen van der Wilt over (on)schuld van Jorge Zorreguieta
donderdag, 11 april 2013

Aankodiging De Balie - In hoeverre moet Jorge Zorreguieta, de vader van onze toekomstige koningin Máxima, verantwoordelijkheid afleggen voor de gruweldaden van de Argentijnse junta? En welke rol kunnen het Internationaal Strafhof en Nederland spelen in deze zaak?

Op 17 april gaan hoogleraar Latijns-Amerikastudies Michiel Baud, advocate Liesbeth Zegveld, en hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt hierover in discussie in De Balie.

 Tijdens Videla’s dictatuur verdwenen 30.000 tegenstanders van het regime. Jorge Zorreguieta heeft altijd beweerd niets van deze verdwijningen af te weten. Zorreguieta wordt echter vanwege zijn toenmalige positie medeverantwoordelijk geacht voor de gruweldaden van het generaalsregime. Inmiddels ligt er nieuw bewijs tegen Zorreguieta op tafel, en deed advocate Liesbeth Zegveld een nieuwe aanvraag tot aangifte bij het Nederlandse OM.

Michiel Baud leidde in 2001 het onderzoek naar Zorreguieta, dat toenmalig premier Kok in het geheim instelde. Hoewel Baud in zijn rapport constateerde dat Zorreguieta op de hoogte moet zijn geweest van meerdere verdwijningen, sloot hij uit dat Zorreguieta persoonlijk betrokken is geweest bij de repressie of schending van mensenrechten.

Advocate Liesbeth Zegveld deed sindsdien alsnog meerdere pogingen om Zorreguieta voor de rechter te laten verschijnen. Beiden waren tevergeefs. In 2001 was er nog geen rechtsgrond om in Nederland aangifte te doen, in 2011 werd de aangifte wegens gebrek aan bewijs ongegrond verklaard.

Op dit moment ligt er een nieuw verzoek tot aangifte bij het OM. Zegveld, Baud en van der Wilt spreken zich deze avond uit over de nieuwe ontwikkelingen rondom de oud-minister en staatssecretaris van het Ministerie van Landbouw onder het regime van Generaal Videla in Argentinië.

Link voor kaarten: http://debalie2012.activetickets.com/ProgrammaDetail.aspx?id=10189269

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 15 augustus 2018


O P M E R K E L IJ K
Supermarkt aansprakelijk voor glijpartij ingang winkel
Letselschadezaak. Bezoeker van een supermarkt glijdt bij de ingang van de winkel uit doordat de (door regen kletsnat geworden) droogloopmat onder zijn voet wegglijdt. De rechtbank acht de supermarkt aansprakelijk voor de schade.
LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Eerste Kamer akkoord met lesbisch ouderschap
De senaat heeft vandaag de wetsvoorstellen juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder (33.032) en Wijziging Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met Juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder (33.514 (R1998) na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. PVV, VVD, PvdA, GroenLinks, SP, D66, PvdD, OSF, 50PLUS en het lid Hoekstra (CDA) stemden voor. De duomoeder kan automatisch juridisch ouder worden door huwelijk, als er sprake is van een onbekende zaaddonor. In alle andere gevallen kan zij het kind erkennen
LEES VERDER...
 
Peter van den Bossche herbenoemd als rechter bij Wereldhandelsorganisatie
Professor Peter van den Bossche is herbenoemd als rechter bij het Appellate Body van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hiertoe besloten de 159 Lidstaten van de WTO onlangs tijdens een bijeenkomst in Genève. Universiteit Maastricht meldt verder dat de hoogleraar (sinds 2001, op gebied van Internationaal Economisch Recht) werd benoemd voor een tweede termijn van vier jaar.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden