Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Filosofe Hannah Arendt. Het banale kwaad van de Holocaust (film en debat)

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Filosofe Hannah Arendt. Het banale kwaad van de Holocaust (film en debat)

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Agenda arrow Filosofe Hannah Arendt. Het banale kwaad van de Holocaust (film en debat)
 
Filosofe Hannah Arendt. Het banale kwaad van de Holocaust (film en debat)
donderdag, 18 april 2013

Aankondiging Radboud Universiteit - Woensdag 8 mei 2013, 20.00 - 22.30 uur, VillaLux, Nijmegen, Oranjesingel 42

Zij woonde het Eichmann-proces bij en ontwikkelde het concept van de banaliteit van het kwaad. Dit leverde haar veel kritiek op.

Thomas Mertens, rechtsfilosoof aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Hannah Arendt-kenner, leidt de film in. Na afloop gaat hij in gesprek over de betekenis van Arendts visie op de Holocaust.

De speelfilm Hannah Arendt (2012) geeft een fascinerend beeld van een scherpe, kettingrokende en humoristische filosofe Hannah Arendt.

Hannah Arendt woont sinds 1941 als joodse vluchteling in New York. In 1960 reist ze als verslaggever naar Jeruzalem om het proces bij te wonen van de voormalige SS-ambtenaar Adolf Eichmann..

Ze raakt gaandeweg gefascineerd door de paradox dat deze onbeduidende ambtenaar verantwoordelijk is voor misdaden op een ongekende schaal. Ze ontwikkelt het concept van de ‘banaliteit van het kwaad’. In joodse kring verwijten velen haar dat zij daardoor de misdaden van Eichmann zelf banaliseert. Een bittere controverse is geboren.

Deelname: € 10,-
Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/hannaharendt

 
< Vorige   Volgende >


 woensdag, 21 februari 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Hof: wrakingsverzoek gegrond, raadsheer eerst gedelegeerd rc, later in rol voorzitter strafkamer
Verzoeker is ontvankelijk in zijn (tweede) wrakingsverzoek, nu sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden waarop het verzoek is gegrond. Het wrakingsverzoek komt er in de kern op neer dat de raadsheer niet heeft ingegrepen nadat zij ervan op de hoogte was gesteld dat (reeds) één van de getuigen in strijd met de beslissing van het hof en buiten aanwezigheid van de verdediging was gehoord door de politie en dat enige dagen nadien een andere getuige door de politie zou worden gehoord.
LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Hoe zit het ook alweer met aftrekbaarheid kosten werkkamer, een voorbeeld uit de praktijk
Eiser is zelfstandige zonder personeel en woont in een huurhuis waarin hij een werkkamer heeft. In geschil is of eiser de kosten van de werkkamer in aftrek kan brengen. Tussen partijen spitst het geschil zich toe op de vraag of het huurrecht tot het bedrijfsvermogen behoort.
LEES VERDER...
 
Tarlach McGonagle (IViR) benoemd tot nieuw expertcomité van de Raad van Europa
De Universiteit van Amsterdam laat weten dat Tarlach McGonagle, werkzaam bij het Instituut voor Informatierecht, IViR onlangs is benoemd tot een nieuw expertcomité van de Raad van Europa. Dit comité stelt een nieuwe aanbeveling inzake de bescherming van journalisten en de veiligheid van journalisten en andere media-actoren op. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden