Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Kees Sterk voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws - Kees Sterk voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriëntatie:  Voorpagina arrow Wetten
 
Kees Sterk voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
maandag, 27 mei 2013

De Rechtspraak, Den Haag -  De ministerraad draagt Kees Sterk, momenteel raadsheer bij de Hoge Raad, voor als nieuw lid van de Raad voor de rechtspraak bij de Koning.

Sterk was van 1987 tot 1994 docent aan de Katholieke Universiteit Brabant. Van 1994 tot 2000 was hij rechter in de toenmalige rechtbank Breda. In 2000 werd hij raadsheer in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Van 2006 tot eind 2008 was hij daar vice-president en waarnemend bestuurder. Sinds eind 2008 is hij raadsheer in de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege. Verder is Sterk vice-voorzitter van de Klachtencommissie Seksueel misbruik in de rooms-katholieke Kerk.

 

 

Kees Sterk

Aanbeveling Rechtspraak
De voordracht van mr. dr. C.H.W.M. Sterk (1962) vloeit voort uit een aanbeveling door de Rechtspraak. De gerechtsbesturen, medezeggenschapsorganen en de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak zijn daarbij betrokken geweest.

Zes jaar
De voorgenomen benoeming van Sterk volgt op het vertrek per 1 april van Erik van den Emster uit de Raad wegens het aflopen van zijn termijn. Leden van de Raad voor de rechtspraak worden voor zes jaar benoemd. Van den Emster was voorzitter. Sinds zijn vertrek is Frits Bakker waarnemend voorzitter. Bakker zegt in een reactie verheugd te zijn met de voordracht: “Kees Sterk is een eminente jurist met bestuurlijke ervaring.”

Voltallig
Met de toetreding van Sterk is de Raad voor de rechtspraak per 1 juli 2013 weer voltallig. De Raad bestaat uit vier personen: twee rechterlijk en twee niet-rechterlijk leden. De twee niet-rechterlijk leden zijn Simone Roos en Joop Pot. De Minister van Veiligheid en Justitie benoemt uit de rechterlijke leden de voorzitter van de Raad.

Taken
De Raad voor de rechtspraak hoort bij de rechterlijke macht, maar spreekt zelf geen recht. De Raad bevordert dat de gerechten hun werk – rechtspreken – goed kunnen doen. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, in het bijzonder bij de minister van Veiligheid en Justitie.

 
< Vorige   Volgende >


 donderdag, 26 april 2018

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Van slachtoffer tot dader? 8 jaar celstraf man die zijn mogelijke ontuchtpleger dood heeft geslagen

Man wilde koste wat het kost het beeldmateriaal in handen krijgen

Rb Almelo/NJD - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een 29-jarige man uit Hof van Twente veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens doodslag op een 59-jarige man uit Goor. De straf komt overeen met de eis van het OM. De rechtbank oordeelt dat de man het slachtoffer vorig zomer met opzet van het leven beroofde, maar ziet geen bewijs dat hij met voorbedachten rade handelde.

LEES VERDER...
 
Rechters gaan termijnen in civiele zaken strikt handhaven

De Rechtspraak, Den Haag - De termijnen in het rolreglement voor civiele dagvaardingszaken worden vanaf 1 oktober strikt gehandhaafd door alle rechtbanken. In de praktijk blijkt dat sommige rechters soepeler zijn dan anderen, als advocaten zich bijvoorbeeld niet aan de vastgestelde termijn houden bij het indienen van een uitstelverzoek. Daardoor ontstaat rechtsongelijkheid.

De landelijke Rolrechtersvergadering heeft daarom afgesproken met ingang van komend najaar weer streng de hand te houden aan de termijnen.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Vanaf vandaag is het Juridisch Loket minder lang open en telefoontarief verhoogd

Aangepaste openingstijden

De bezuinigingen, zo herhaalt het Juridisch Loket nog maar eens, hebben geleid tot maatregelen voor rechtzoekenden. Het Juridisch Loket zegt wel 'overal open en bereikbaar' te willen blijven.

Wie het Juridisch Loket bezoekt dient te letten op de aangepaste openingstijden (zie schema onderaan).
Telefonisch is het loket op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur bereikbaar.

Voor de rechtshulplijn 0900 - 8020 geldt m.i.v. vandaag het verhoogde telefoontarief van € 0,20 p/m. Een online bezoekje aan www.juridischloket.nl scheelt misschien een gang naar het loket.

LEES VERDER...
 
Alex Brenninkmeijer wordt hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat

“Als oud-rechter, voormalig Nationale ombudsman en tegenwoordig lid van de Europese Rekenkamer heb ik ervaring met drie instituties van de rechtsstaat, het lijkt mij geweldig om mijn ervaring in de Utrechtse academische context te delen en mee te werken aan het strategisch thema Instituties”, aldus Brenninkmeijer.

Vanaf juli dit jaar is voormalig nationaal ombudsman dr. Alex Brenninkmeijer (1951) hoogleraar ‘Institutionele aspecten van de rechtsstaat’ aan de Universiteit Utrecht, zo laat de UU weten.

LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden