Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

Nederlands Juridisch Dagblad NJD § Juridisch nieuws

 

Nederlands Juridisch Dagblad www.juridischdagblad.nl en via NJD.nu © MMII-MMXIII § Juridisch nieuws vanuit rechtspraktijk & rechtswetenschap
Juridisch nieuws voor juridisch Nederland 
§ Gebruiksvoorwaarden 
§ Mail uw nieuws- of persbericht naar de redactie (klik hier)

Onderhoud NJD 
twitter.com/juridischdag 
wel actueel
Inhoudsopgave
Voorpagina
Weer & verkeer
Hoofdpunten
Opmerkelijk
Persoonlijk
Zoeken
Opinie
Rechters
Advocatuur
Notariaat
Agenda
Uitgelicht
Wetten
Media
Jeugd
Studenten
Eerste Kamer
Onderhoud
Redactioneel
Ombudsman
Publicaties
Gebruikslicentie
NJD § RSS
Twiiter NJD
Prijsvraag
Grondwet
Hoge Raad
AFM
OPTA
Colofon
CONTACT


 
  Oriėntatie:  Voorpagina arrow Advocatuur arrow Cliėnte wil na oriėntatiegesprek andere advocaat, krijgt alsnog uur gefactureerd, betalen?
 
Cliėnte wil na oriėntatiegesprek andere advocaat, krijgt alsnog uur gefactureerd, betalen?
vrijdag, 31 mei 2013
Een vrouw die verwikkeld was in een arbeidsgeschil had samen met drie collega’s een informatief gesprek aangevraagd bij een advocaat. De vrouw (klaagster in dezen) en haar collega's hadden al een tijd geen salaris gekregen en er was voor hen een ontslagvergunning aangevraagd bij het UWV. Op advies van de rechtswinkel ging klaagster naar het kantoor van verweerster. De afspraak voor het gesprek was door klaagster gemaakt.

 Een dag later belt de cliėnte dat zij en haar collega’s niet in zee gaan met de advocaat. Die stuurt daarop een rekening voor één uur werk. De cliėnte klaagt erover dat de advocaat niet vooraf had gemeld dat er kosten zouden zijn verbonden aan het gesprek. Voorzitter wijst klacht als kennelijk ongegrond af. De overwegingen van de Raad:

 '3.7 Klaagster had zelf - en dan tijdig - kunnen en moeten navragen bij verweerster of er aan het oriėnterend gesprek kosten zouden zijn verbonden. Dat klaagster in de veronderstelling verkeerde of kon verkeren dat het gesprek gratis zou zijn ligt niet zo voor de hand dat verweerster daar rekening mee had moeten houden. 

3.8 Klaagster heeft zelf verklaard dat aan het eind van het gesprek van 19 mei 2011 aan de orde is geweest wat de kosten voor de rechtsbijstand van verweerster zouden zijn. Daaruit bleek dat de collega's van klaagster voor door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking zouden komen en klaagster niet. Het is alleszins aannemelijk dat vervolgens besproken is dat voor klaagsters collega's een toevoeging zou worden aangevraagd en dat de werkzaamheden aan klaagster gedeclareerd zouden worden conform het door verweerster gehanteerde uurtarief. Verweerster heeft ook verklaard dat het aldus is gegaan.

3.9 Verweerster heeft, ook in de procedure bij de kantonrechter, onweersproken gesteld dat zij in het telefonisch onderhoud met klaagster d.d. 20 mei 2011, waarin klaagster haar heeft meegedeeld dat zij en haar  collega's besloten hadden om niet verder van de diensten van verweerster gebruik te maken, met klaagster heeft afgesproken dat zij de rekening aan haar zou richten en dat klaagster de kosten van het gesprek zelf zou verrekenen met haar collega's. Gelet hierop is het niet tuchtrechtelijk verwijtbaar dat verweerster de rekening voor het gesprek van 19 mei 2011 alleen op naam van klaagster heeft gesteld.'

YA4320 Raad van Discipline Arnhem 13-107

 
< Vorige   Volgende >


 dinsdag, 21 november 2017

DE UITSPRAKEN

DE ZAAK HOLLEEDER, links naar de uitspraken:

BC0703 Willem Holleeder, afpersing en leider criminele organisatie
BC0697 Maruf M. medeverdachte Holleeder. Endstra is onder valse voorwendselen naar het kantoor van zijn toenmalig raadsman gelokt waar hij in de kamer van die raadsman - Bram Moszkowicz - is bedreigd door onder andere deze verdachte. Endstra is hierdoor bewogen grote sommen geld af te staan.
BC0708 Marcel K.
BC0710 Vriendin Holleeder: Maaike Dijkhuis (schuldwitwassen)

Lees ook over Holleeder (link) in het NJDO P M E R K E L IJ K
Praktische ontwerpfouten ergenis in aanloop opening peperduur Paleis van Justitie Amsterdam

Nu maar hopen dat de koning overmorgen niet tegen die marmeren bank aanloopt

Het ontwerp van het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock in Amsterdam is meer vorm dan functioneel. Stadszender AT5 bericht dat er zelfs een werkgroep in het leven is geroepen om het onlangs opgeleverde pand tegen het licht te houden.

De woordvoerder van het Paleis geeft op camera met schaamtevolle blik en verlegen lach toe dat een praktische aantal zaken over het hoofd is gezien.

LEES VERDER...
 
'Rechterlijke samenwerking is goed, maar slecht ingebed'

De Rechtspraak, Den Haag -  Onderlinge afspraken tussen rechters over strafhoogtes en rekenmethoden bevorderen de eenheid in het recht, maar zijn nog te weinig wettelijk verankerd. Een deel van deze rechterlijke regelingen kan beter zichtbaar gemaakt worden.

Dat stelt onderzoeker Ard Schoep in zijn bijdrage aan de zojuist verschenen bundel ‘Rechterlijke Macht, studies voor rechtspraak en rechtshandelingen in Nederland’.

Afspraken
Een deel van de beslissingen in de rechtszaal vloeit voort uit afspraken en regelingen die gemaakt zijn door rechters zelf. Die afspraken worden vaak landelijk nagevolgd en hebben daarmee veel invloed. Een bekend voorbeeld is de formule waarmee kantonrechters sinds vijftien jaar de hoogte berekenen van ontslagvergoedingen: grofweg het aantal dienstjaren maal het maandsalaris.

LEES VERDER...
 
U I T G E L I C H T
Eerste Kamer akkoord met lesbisch ouderschap
De senaat heeft vandaag de wetsvoorstellen juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder (33.032) en Wijziging Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met Juridisch ouderschap vrouwelijke partner van moeder (33.514 (R1998) na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. PVV, VVD, PvdA, GroenLinks, SP, D66, PvdD, OSF, 50PLUS en het lid Hoekstra (CDA) stemden voor. De duomoeder kan automatisch juridisch ouder worden door huwelijk, als er sprake is van een onbekende zaaddonor. In alle andere gevallen kan zij het kind erkennen
LEES VERDER...
 
Arnoldus voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak
Peter Arnoldus is voorgedragen als lid Raad voor de rechtspraak, zo maakte het gelijknamige instituut vrijdag bekend. De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, vooral bij de minister van Veiligheid en Justitie. Arnoldus is op dit moment directeur financieel-economische zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal zich voor de Raad onder meer bezighouden met financiėn en huisvesting.
LEES VERDER...
 


 
 
       

Nederlands Juridisch Dagblad © 2002-2013 Ook te lezen via NJD.nu
Gebruiksvoorwaarden NJD (klik hier)
Alle rechten voorbehouden